Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Информация за този обектив
Автор: dani   
Дата:   05-07-05 15:26

Моля ако някой знае нещо за този обектив да драсне някой ред.И ако може да даде мнение.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=19584&item=7527425758&rd=1&ssPageName=WD4V#ebayphotohosting
Благодаря [beer] [shtrak] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Информация за този обектив
Автор: ecobo   
Дата:   05-07-05 16:01

МЦ Зонар 180/2.8 си е класика. Един от най-добрите обективи на Цайс. Имам такъв - за портрети е перфектен. Това кадро е правено с него:
https://photo-forum.net/i/142746&USER_ID=13877

и това също:
https://photo-forum.net/i/142992&USER_ID=13877

Дата:   05-07-05 16:04

[smilie24] [beer]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   05-07-05 16:37

Ами този обектив Sonnar 2.8/180 е много добър! Братушките му казват "старши портретчик"(Biometar 2.8/120 - младши портретчик).
Има невевоятно добър рисунък и boke.
Ако трябва да му казвам и някои кривинки, каквито всяка схема-обектив има [smilie3]
Ако искаш да снимаш на оптималните му параметри, снимаи от 4-11 бленда. (при събрата му от хаселблад резултатите са оптимални и почти равни на всички бленди, т.е. кривата е малко крива[smilie5] ). На 2.8 кривата му рязко спада.
Снимай с него предимно портрети и хора - много добре предава човешката кожа! Гледаи сюжетите ти да са хомогенно осветени (да няма големи контрасти). Тогава му се проявява силата да предава стотиците нюанси на сивото.
Не снимаи в контражур с него! Ако го правиш, ползваи задължително сенник. Не се държи добре при снимки срещу светлината и особено контрастни сюжети.
Обектива е щатен за Pentakon Six 6/6 см.!(и аз за него го ползвам), но има преходници със запазване на скачащата бленда към 35 мм. - М42 и Ekzaxta
Аз го имам този обектив, както и преходниците, но предпочитам за 35 мм. да ползвам Sonnar 2.8/200, които е направен за този формат.
Учуден съм, че Sonnar 2.8/180 се ползва и за такъв миниатюрен размер на матрицата на 300Д (все пак това е обектив за 6/6 см. кадър!!) Чел съм отдавна, че руснаците го правеха този вариант , и го препоръчваха (но какво ли няма в мрежата)
Ние говорихме с е-кобо по този въпрос[smilie5]
Все пак снимките ти е-кобо с този обектив са станали много добре!

Дата:   05-07-05 18:10

Аз си пердашех с този обектив на 300Д-то, сега го ползвам и на 20Д. Сравнително мек е, защото все пак е направен за 6х6, но това пък е добре дошло за портретки. Казвам сравнително мек, но всъщност рязкостта му е напълно достатъчна за портрети. Ако ще снимаш пейзажи - не става. На ф2.8 има малко аберации, които изчезват със затваряне на блендата на 4, но над ф11 пада и контраста, затова аз снимам само до ф8.
Другия ми Зонар (300/4) не е МЦ, но е по-рязък от 180/2.8. При него, поради липса на МЦ-то, недостатъците, които Моби Дик изброява по-горе, са доста по-силно изразени, особено ниския контраст при насрещно осветление.
Мене лично ме кефи теглото и размера на тези обективи, а с ръчния фокус лично за мен си е голям кеф. Имай предвид, че фокусирането е трудно - аз фокусирам на отворена бленда, след което затварям и тогава снимам.
Изобщо, Цайс обективите, най-вече от сериите МЦ Зонар и МЦ Практикар са с висока репутация, а цените им са по-ниски от качеството, което предлагат.
Conclusion: Highly Recommended!!! [smilie5]

Дата:   05-07-05 21:27

Много ви благодаря за коментарите и за съветите,които ми дадохте.Радвам се че го взех.Пък ще почерпя някой ден та да не му се пукне оптиката[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie24] [beer] [shtrak]

Автор: Airborne   
Дата:   05-07-05 21:35

ecobo: 180х 1,6= 288мм(35мм еквивален). как по дяволите се прави портрет с 288мм? трябва да имаш студио 800 кв.м. или огледална зала в най-добрия случай![smilie11]
аз съм чувал ( не мога да потвурдя, щото е прекалено субективно), че стават най-добри портрети с 50-85мм. Лично аз ги харесвам даже и по-отблизо, стига да не се получи изгкивяване на лицето :)) а твойте портрети са интересни, ама съм сигурен, че могат да се направят и със най-долнопробната сигма и няма да има видима разлика.

Автор: Stoevmobile   
Дата:   05-07-05 22:03

ми ето нещичко за сравнение, снимано е в малко автобусче у движение, не претендирам за качество, не съм го рязал, има какво да се поизреже де [smilie3]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/lvwc8899.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/979e3479.jpg

Дата:   05-07-05 22:52

Същото орязано и леко мазнато, колкото за любителски цели..(под 100к)

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/cltm6231.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/a8a01afd.jpg

Дата:   05-07-05 22:55

Airborne, стига ли за отговор или да поровя още? [ezik]
[beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   05-07-05 23:12

това със 70-200/2.8Л ли е правено?

Дата:   05-07-05 23:18

освен това, не можеш да ме обедиш, че това е добър портрет! ако отида да се снимам на фото и ме гръмнат с 2,8Л, и ми излязат всичките бръчки на снимката и пъпчици дето не се виждат и в огледалото, ще си останат снимките за албумчето на фотографа за спомен кога е снимал с ултра-остър обектив портрет.[smilie23] прав ли съм?

Дата:   05-07-05 23:31

Не бягай от питането си бе [ezik]

Автор: Airborne
Дата: 05-07-05 21:35
ecobo: 180х 1,6= 288мм(35мм еквивален). как по дяволите се прави портрет с 288мм? трябва да имаш студио 800 кв.м. или огледална зала в най-добрия случай![smilie11]
аз съм чувал ( не мога да потвурдя, щото е прекалено субективно), че стават най-добри портрети с 50-85мм. Лично аз ги харесвам даже и по-отблизо, стига да не се получи изгкивяване на лицето :)) а твойте портрети са интересни, ама съм сигурен, че могат да се направят и със най-долнопробната сигма и няма да има видима разлика.

Това е с 200х1.6=320мм, не е снимано на нивата, а у микробусче за 22 души, ако се не лъжа, имам му нейде и външни снимки [ezik]
Няма изкривяване, нито е много плосък у лицето, а сега и пъпките де намеша-ушарпих го малко, според модните тенденции [ezik] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   05-07-05 23:35

А за ултра остро варио на 2.8 - ей сега ще дойдат хиените от противниковия отбор[smilie3]

Дата:   05-07-05 23:38

да дойдат, може да направим бизнес и да им продаваме ултра осри обектифчета, те ще ги държат пред апапартите ( без да ги закрепят) и пак ще правят адски остри снимки. [smilie24] [smilie24] прав ли съм ;-)[smilie19]

Дата:   05-07-05 23:54

Airborne, ако направиш със Сигма бокето на Цайса, черпнята е от мен - колкото можеш да изпиеш.[beer]
Да гояорим сериозно: Това е обектив за 150 лв. С него стават ПРЕКРАСНИ портрети (аз не снимам в студио, но един приятел снима с точно такъв обектив, а студиото му не е от най-големите). Бокето му е не по-лошо от това на Такумарите. Плиткия фокус мене лично ме кефи страшно. Както каза Моби Дик, стъкларията на Цайс предава чудесно тоновете на човешката кожа, което е проблем за много по-скъпи обективи. За парите си обектива е невероятно добър. А Дани точно това пита - дали си е заслужавало. ДА, определено си заслужава.

Дата:   05-07-05 23:58

Какъв ти бизнес, пак ще захапем темата за остротата, особено когато се снима от ръка с дълго обектифче и на ниска скорост 1/30, ИСО 100 и у движение...;
кое е по-добро Н или К, ВР или ИС, тестовете как се правят, то си е приказка без край [smilie7]
Пък и наспамих темата с питане за по-друго 2.8 обектифче, извинявам се на dani за което[smilie3]

Дата:   06-07-05 00:01

Стоев, що не пуснеш една тема за Канон срещу Никон. Гарантирам ти поне една седмица препирни. Няма да е скучно. То без специализирана тема какви разпри стават, пък ако хвърлиш ръкавицата директно, не ми се мисли...

Дата:   06-07-05 00:05

ecobo,
не търся препирни в този смисъл - няма идеален апарат, всяко нещо си тежи на мястото. Аз съм си доволен с моето, споря за идеята чат-пат и да се намираме на приказка - все нещо ново ще се научи от споровете, нали?[smilie3]

Дата:   06-07-05 00:12

ecobo: не съм искал да споря за качествата на обектива- напротив, мисля че е добра покупка. учудвам се само, че го препоръчваш за портрети. аз лично снимам с 50мм(/1,8 мк1[cool] undefined) (80мм) и като сложа 70мм ми става малко тясно. а що се отнася до тоналността на кожата - смятам че при цифровата фотография, това далеч не е дерт. или както се казваше в туийн пийкс: совите не са това, което бяха [ezik]
а дали си струва- може да прецени наи-добре купувача. аз бих го купил, ако преди това съм си попълнил L-серията( дето още не съм я почнал [smilie11] ).
Освен това не говорим за 150 лева, а минимум 300 лева (все пак е .де адреса).
и пак офтопик: днес се гаврътках с един токина 8мм на ЕОС 20Д- мдам, няма как да направиш снимка без да си снимаш обувките [smilie19]. и той ми е в черния списък :)

Дата:   06-07-05 00:37

Стоев, ясен си ми бе човек - за спорта го правиш. И аз се майтапя за темата, няма проблеми!
Еърборн, пусни една две снимки с тоя 8 мм обектив. Аз съм виждал снимки от Peleng 8mm, руски, но бяха такъв кривоч, че трудно се разбира какво е снимано. Този как е? Коригиран ли е или е фишай. А, щях да забравя - гледай жена ти да не разбере за "черния списък", че став астрашно[smilie18]

Дата:   06-07-05 01:18

Zeiss Jena Sonnar 180/2.8 MC

F/4 Center n/a Edge n/a
F/5.6 Center 60 Edge 60
F/8 Center 60 Edge 50
F/11 Center 45 Edge 50
F/16 Center 35 Edge 45
F/22 Center n/a Edge n/a

Notes: Chart max was 60 lp/mm

I was somehow disappointed by telephoto performances; but given that the target chart was relatively near the camera, longest telephotos were forced near their minimum focus distance, so this may have impaired their performances a bit. Still, I was expecting more from the mighty Sonnar 180/2.8 MC!
Lens Resolution Tests
by Fernando Carello

Дата:   06-07-05 01:22

Моби, значи правилно съм го усетил - не повече от Ф8! Нагоре е кофти.

Дата:   06-07-05 11:23

Този не е дал стоиностите за F4 и F2.8 - незнам защо.
Аз на други места съм гледал графиките на обектива, сравнен със подобни руски и от Хаселблад и Пентакс.
Тук на F11 леко пада, което е нормално за доста обективи. Все пак това е F/11 Center 45 Edge 50 обектив за 6/6, а има такива с 18/23, или дори обективи за 35 мм. с 18/30...така, че си е много ок [smilie3]

Дата:   06-07-05 20:05

екобо: 8милиметрови снимки не мога да ти покажа, понеже снимах простотии и после си ги изтрих най-тактично, след като ги видях на пц-то на пича, при който снимах. трябва да ти кажа, че е фиш ай, обаче съм сигурен, че на ПС за нула време ще е ок. още повече, че е пълен 35мм и като го сложиш на 20Д, почти не се изкривява(!) образа. и всичко на фокус-баси :)
а черния списък си го пазя само в главния мозък, че верно да не ме разконспирират :))
[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна