Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Във връзка със закупуване на снимки!
Автор: error_404   
Дата:   05-07-05 14:11

Здравейте на всички.
Повод да пиша тука е изказването на някои алчни и не знам как да ги нарека люде, които видите ли може би от завист или от не знам още какво не са съгласни с метода ми на закупуване на снимки от дадени автори в този харесван от мене форум.
Хората от които съм купил досега снимки могат да потвърдят, че при мене няма бавене и се работи бързо и експедитивно, а и смятам че все пак подпомагам авторите, защото аз им откупувам продукта или поне част от него за собствено (фирмено) ползване било то в Уеб или в бъдещ каталог на фирмата.
Искам да спомена и факта, че по лесният вариант е да вляза във форума и както някои "колеги" правят да направя COPY/PASTE и после малко обработка с фотошопа и пляс където сварят.
Ако мислите, че греша искам да Ви видя как ще осъдите по ЗАПСП някой който е обработил дадена снимка с фотошоп, просто ми е любопитно, а и колко време ще се точи делото....

Много се възмутих когато разбрах, че някои хора от този форум в яда и жлъчната си злоба дават акъл коя снимка за колко да се продаде или откупи, а не оставят сам автора да прецени това.Аз може да не съм фотограф, аз съм компютърен специалист с 18 годишен опит и практически стаж, но и аз имам цифров апарат и не съм расъл на кол.Снимки всеки може да направи въпроса е дали цената си заслужава и да я платиш така, че и двете страни да останат доволни.
Извинявам се за агресивното ми поведение, но все пак е форум, а форума е място където всеки може да изкаже свободно мнението си или греша....

Много жалко, че се опитваш да подпомагаш по някакъв начин автора, а все се намират разбирачи да тидават или да им дават акъл на хората.Мисля да мина на метода на "колегите", но за съжаление не съм такъв, а и тези които ме познават знаят, че няма да се принизя дотам.
Обръщам се и към "колегите" и към "фотографите" - БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА, ВСИЧКО ЗАВИСИ КЪДЕ ЩЕ СЕ ХРАНИШ!!!

За всички останали, мерси за това, че прочетохте моята позиция.Винаги съм отворен за диалог!

P.S. Бих помолил администраторите на форума, ако е възможно да въведат по разширен критерий при търсене на снимка, а също така ако може да се добави и борса.Мерси

Отговори на това съобщение
 Re: Във връзка със закупуване на снимки!
Автор: pmartinov   
Дата:   05-07-05 14:20

Като си имате апарат защо не си ги снимате сами,а изкате да ги купите на символична цена от хора които тепьрва се ориентрат в родната ситуация ! ! ! [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: egoucm   
Дата:   05-07-05 14:20

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

интересно ще е да се реализира нещо като борса

Автор: jerry   
Дата:   05-07-05 14:24

error_404 абсолютно си прав!

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   05-07-05 14:30

pmartinov написа:

> Като си имате апарат защо не си ги снимате сами,а изкате да ги
> купите на символична цена от хора които тепьрва се ориентрат в
> родната ситуация ! ! !

pmartinov, ти добре ли си? Въобще прочете ли първия постинг?

Става въпрос за етика, не за заяждане...

Публикацията е редактирана (05-07-05 14:32)

Дата:   05-07-05 14:31

@ pmartinov
Вие сте типичен пример за хората споменати по горе.
Аз имам апарат,но снимам там където съм.
Не смятам да обикалям из нашата прекрасна страна за да уловя момента.
Хората от които съм закупил снимки повечето не са професионалисти, а любители като мен.Просто са били на точното място по точното време.Харесал съм нещо и си го плащам, лошо ли е това, да плащаш за снимка, мисля че е по лошо да си ги копираш и да не подпомагаш същите тези хора, затова г-н pmartinov по добре замълчете и не слагайте излишни смайлчета по темата, за което Ви благодаря.

Автор: svetal   
Дата:   05-07-05 14:33

[smilie24] [smilie24] [smilie24] подкрепям

Автор: Brummaker   
Дата:   05-07-05 14:42

както всяко нещо, така и тук е въпрос на договорка и щом интерсите на двете страни съвпаднат и най-важното : щом има КОРЕКТНОСТ и от двете страни ...всичко е ОК

нали ?

[beer]

Дата:   05-07-05 14:47

Борса за снимки трябва да има-подкрепям идеята .

Автор: Стефан   
Дата:   05-07-05 14:47

Error_404, да не би да сте този на който вчера продадох 3 снимки? Май да [smile] Ако е така нека да кажа на всички, че наистина с него се работи добре - бързо и лесно, цената за която се споразумяхме смятам е съвсем добра![smilie24]

Не знам къде е възникнал проблем и кой в какво ви е обвинявал, но аз още вчера като си тръгнах от офиса ви, се сетих че трябваше да ви питам дали имате нещо против да споделя във форума добрите си впечатления от вашата агенция. Защото трябва да се поощряват тези които действат коректно в тази област, особено на фона на на практика липсващия пазар за такива снимки в България. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (05-07-05 14:54)

Автор: Marillion   
Дата:   05-07-05 14:50

error_404 похвално е това, което правиш (т.е. да купуваш снимките вместо да ги крадеш). Всеки автор има право да определя каквато си иска цена за творбите си.Това че някой му е дал съвет не означава, че автора непременно ще се повлияе.
Пожелавам ти по-успешни сделки за в бъдеще и по-малко да се ядосваш.

Относно съденето по ЗАПСП - става много лесно чрез исков процес. Ако видиш своя снимка някъде (дори и обработена)с оригинала и ментето в ръка - бегом при адвокат. За установяване на обработката съда назначава експерти, които повярвай ми, си знаят работата.
Исковете според закона са следните:
1. Иск за обезщетение за понесени вреди по чл. 94 на ЗАПСП
2. Иск за преустановяване на неправомерното използване по чл. 95, т.1 на ЗАПСП
3. Иск за изземване и унищожаване на неправомерно произведените екземпляри от произведението, както и на вещите предназначени за възпроизвеждане на екземлярите по чл. 95, т.2 на ЗАПСП.
4. Иск за изземване от употреба на презаписващите и възпроизвеждащите устройства, използвани изключително за извършване на нарушенията по чл. 95,т. 3 на ЗАПСП.
5. Иск за придобиване на неправомерно възпроизведените екземпляри и/или на негативите, матриците, клишетата и др., предназначени за възпроизвеждане на тези екземлпяри по чл. 95, т. 4 на ЗАПСП.
6. Иск за установяване по съдебен ред кой е носител на авторското право по чл. 97 на ГПК.
7. Иск е за неоснователно обогатяване по чл.59 от ЗЗД.
8. Иск за собственост на материала по чл.108 от ЗС

Както виждаш автора притежава доста големи правни възможности, за да се защити.
Исковете могат да се предявяват поотделно, като сбор от няколко или всичките. Процеса ще трае максимум 12 месеца. Ако юриста на ищеца е добър могат да те "оръсят" доста (1-2 хил. лв.) за 1 снимка.

Дата:   05-07-05 14:53

А за борсата и аз отдавна бях казал, че ще е много полезна екстра, ако има търсене на снимка по ключови думи. За момента между другото през google излизат много добри резултати (поне за снимките със съдържателни заглавия [smilie3] ), но сайта много ще спечели ако се предвидят специално разни критерии за търсене, например ключови думи както предлагам.[smilie24]

Автор: SLR   
Дата:   05-07-05 14:54

error_404 [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Наистина в днешно време,когато всеки може да си дръпне каквото иска и почти безнаказано,от интернет,това което правите е похвално!!!
Друг е въпроса че заплащането у нас не е такова каквото ни се иска,но затова ,малко или много не са виновни нито купувача,нито продавача[smilie2]
[beer] [beer] [beer]

Дата:   05-07-05 15:01

До LUMBERJACK По тона на автора разбрах сьщият е загубил тази нощ сьня си след като снощи е прочел мьчителната за него тема .

Автор: dephil   
Дата:   05-07-05 15:08

Абсолютно съм съгласен с error_404, ако и да ми е малко рязък като изказване :)))

Борсата е добра идея, предвид, че и аз бих искал да си купя някои снимки на част от авторите тук.
Верно - за да си ги лепна на стената, не да ги препродавам, ама - всеки с нуждите си :)

В тази връзка, ако ще има борса, нека просто да се направи един маркер "купувам с комерсиална/некомерсиална цел"

В крайна сметка - от едно такова нещо всички могат само да спечелят.

А тези, които чакат "National Geographic" да мине насам и да им удари чувал с жълтици + оферта за работа могат просто да не си маркират нещата за продан, а само за възхищение :)))

Дата:   05-07-05 15:08

@ pmartinov
Явно предпочитате нападателна стратегия.Няма лошо.За съня ми не се притеснявайте добре отпочинал съм.Мерси за загрижеността Ви все пак.

@ Стефан
Да аз съм същият!НЯмам против нищо и никой!

@ Marillion
Ако сега дадеш идея как да осъдя човек който е откраднал код от нашата интернет страница?

------------------------------------
И се сетих със малко закъснение, а как ще се докаже в съда примерно, че не съм снимал от същият ъгъл и примерно не съм сложил 2-3 филтъра на фотошопа (кеф ти обл;ачета, кеф ти дим, кеф ти светкавици, кеф ти отражение на светлина и т.н.)Просто вземам да речем твоя снимка и я понагласям и после слагам малко инфо в шестнайсетичен редактор (кеф ти марка апарат и т.н.) вземам също връщам датата на компютъра и тогава я обработвам и завеждам контра-дело за клевета щото моята "снимка" се оказва по стара от твоята.
Все още в България ако попаднеш на някой разбирач трудно, ще докажеш.Виж наистина ако е само COPY/PASTE става, но при обстоятелствата, за които обясних ще е невъзможно, давам гаранция!!!

Публикацията е редактирана (05-07-05 15:26)

Автор: Георги   
Дата:   05-07-05 15:09

pmartinov един продукт струва толкова, за колкото може да се продаде. щом автора го устройва такава цена - това си е негова работа. като почнат да искат да купуват твои шедьоври - давай, за колкото решиш.

малко се поизложи мисля :)

ерор_404 похвално [smilie24] [smilie24] на фона на общата практика особено за уеб дизайна. не се връзвай ама давай напред :)

Дата:   05-07-05 15:17

Темата е много добра и е актуална надявам се да бьде полезна и за двете страни .Това ще бьде от взаимна полза .

Автор: egoucm   
Дата:   05-07-05 15:19

dephil

напълно съм съгласен :)

[smilie19]

Дата:   05-07-05 15:20

Error_404, така си и знаех [cool]
Не се връзвай наистина - хората, които знаят за какво става въпрос оценяват това което правиш![smilie24] Пък който не го оценява си е за негова сметка [shtrak]

Автор: Marillion   
Дата:   05-07-05 15:26

@error_404 - мисля, че вече има заведено такова дело. Не съм се интересувал от изхода му, но ще се опитам да поровя. Доколкото си спомням една фирма за разработка на интернет страници беше завела делото с/у един (както те твърдяха) крадец на код. Ако можеш по безспорен начин да докажеш, че кода е измислен от вас (теб) по повод конкретна разработка мисля, че ще имаш някакъв успех. (копирането трябва да е повече от 80%) Но това по-принцип е трудно доказуемо имайки в предвид, че езика, на който се пишат повечето кодове за интернет страници (C++, Java, XML, HTML, PHP, Java Script, ASCII, ASP, VB/VBS, SQL) съдържат стандартни на вид структури. Единствения начин е да докажеш уникалността - т.н в закона "резултат на творческа дейност"
Според мен не си струва усилията и разходите (освен ако не става дума за много пари)

/Добавено
Става дума за ОРИГИНАЛ на снимка... Никой тук не слага оригинали. Дори и да я копираш, обработиш възможността да ми покажеш къде точно съм я снимал тази снимка е минимална. така че... има си начини (няма да навлизам в подробности сега де)

Публикацията е редактирана (05-07-05 15:30)

Дата:   05-07-05 15:27

@ Marillion
И се сетих със малко закъснение, а как ще се докаже в съда примерно, че не съм снимал от същият ъгъл и примерно не съм сложил 2-3 филтъра на фотошопа (кеф ти облачета, кеф ти дим, кеф ти светкавици, кеф ти отражение на светлина и т.н.)Просто вземам да речем твоя снимка и я понагласям и после слагам малко инфо в шестнайсетичен редактор (кеф ти марка апарат и т.н.) вземам също връщам датата на компютъра и тогава я обработвам и завеждам контра-дело за клевета щото моята "снимка" се оказва по стара от твоята.
Все още в България ако попаднеш на някой разбирач трудно, ще докажеш.Виж наистина ако е само COPY/PASTE става, но при обстоятелствата, за които обясних ще е невъзможно, давам гаранция!!!
Прав си че не си струва времето и усилията.
---
Моля не го приемай, като заяждане:
https://photo-forum.net/i/145944&USER_ID=15429
Утре без да съм мега талант на фотошоп, ще сложа обработена такава.
Извинявай отново, просто най добре се показва, като се доказва!

Публикацията е редактирана (05-07-05 15:50)

Автор: Георги   
Дата:   05-07-05 15:38

error_404 да осъдиш някой за код от страницата ви викаш....

навлизаш в много кофти тема да знаеш... може да се окаже че ползваш файлови формати, фрагменти от код, както и розположение на страницата си, което е патентовано. :) доста по-различно е от фотографията

ако имаш време метни един поглед тука. пради да си решил че си иноватор в уеб програмирането :)

http://www.nosoftwarepatents.com/en/m/basics/webshop.html

Дата:   05-07-05 15:44

@ Георги
Знам :) Вече даже съм се разписал срещу тези патенти.Но си прав, част от кода или поне както изглежда си го има в Интернет аз просто го направих за нашата фирма, а една "дизайнерска" агенция копира формата 1:1.
Преди доста години нашата агенция беше първа участвала на борса в чужбина, а и сме едни от първите на българският пазар.Една до-о-о-оста голяма фирма хареса нашият каталог и на следващата борса хоп гледаме се предлага същият продукт барабар с печатните грешки, които имахме!По показателно от това няма.На 100% си прав, че задълбавам в друга насока, затова предлагам да спрем дотука.Нарочно не споменавам имена на фирми, както и тяхната дейност.
----
Наистина си прав![smile]Но ако потърсиш из Интернет ще забележиш че самото HOW TO и FAQ са патентовани, като елемент даващ информация и улесняващ потребителя!

Публикацията е редактирана (05-07-05 15:53)

Автор: ecobo   
Дата:   05-07-05 15:45

Винаги има начин да се докаже авторство на снимка, стига автора да пази оригинала - оригинален файл (от апарата), негатив, диапозитив. Ако файла е РОУ, доказването е повече от лесно (ако автора може да докаже собственост в/у камерата със съответния сериен номер); за доказване на авторство на джипег може да възникнат затруднения, но пак се доказва с помощта на експерти. Ако автора има негатив или диапозитив - делото се решава за 20 минути.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна