Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се скенира негатив?
Автор: zdoro   
Дата:   05-07-05 01:02

За мнозина може и да е досаден този въпрос, но аз съм аматьор в тази област, и ще съм благодарен на всякакви напътствия.
Чувал съм, че може да се скенира негатив от фотолента, и след това да си стане снимка все едно си я взел от фотоателие. Как става този номер. Обръщането от негатив в позитив не ми е проблем - става елементарно с фотошопа. Ама самото скениране...
Има ли някякви хитринки? Аз опитах да скенирам, ама нищо не се получава. Благодаря предварително за помощта!

Отговори на това съобщение
 Re: Как се скенира негатив?
Автор: gecko   
Дата:   05-07-05 01:35

В домашни условия трябва скенер, към който трябва да има приставка за сканиране на негативи. Освен това трябва софтуер за сканиране - примерно VueScan.

Другият начин - щракаш тук и четеш, има теми с доста информация по въпроса.

Автор: terminator   
Дата:   05-07-05 08:50

А най-добре става със скенер за негативи/диапозитиви (филм-скенер), ама сносните модели са доста скъпи (300-400$) в сравнение с нормалните плоски скенери, но за сметка на това дават много добро качество и резолюция на сканираното изображение. Неприятния момент е че като ти проявят и надраскат филма (негатива) още в минилаба, после е голяма игра да скриеш драскотините, отделно въпроса с правилно проявения филм (понякога като не се сменят редовно химикалите в машината, става една ...[smilie22] )

Та затова снимането с лента ще си остане "тръпка" още дълго време, независимо от развитието на цифровите апарати. В общи линии е това положението, ха [beer] по случая [smilie25]

Автор: asahi   
Дата:   05-07-05 09:18

Ако нямаш високи изисквания към резолюцията можеш да сканираш в дигиталните фотостудия. Добре е да ги сканираш непосредствено след проявяването.
Ако имаш дигиталка с макро можеш да използваш приставки за преснимане на негативи/диапозитиви. За различните модели са различни, но можеш да си сглобиш и сам.

Автор: zdoro   
Дата:   05-07-05 23:58

Благодаря за изчерпателните отговори! Стана ми ясно, че няма дя мога да скенирам филма, и за това ще си поиграя с преснимането му с дигитален фотоапарат (както ме посъветва asahi)

първа  назад  1     всички  напред  последна