Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Тази вечер - съединение на Меркурий и Венера
Автор: markishky   
Дата:   27-06-05 12:30

Тази вечер (27.06.2005г.) съвсем ниско на северозапад-запад след залеза ще се наблюдава съединение (видимо сближаване) на Венера и Меркурий. Двете планети ще са на около 0.1 градуса, т.е. на около 6 ъглови минути една от друда – 5 пъти по-близо отколкото е видимият с просто око диаметър на Луната. Ще се виждат като 2 „звезди долепени една до друга”, ДО ОКОЛО 22:20 часа за София и ДО ОКОЛО 22:00 часа за Варна – Шумен, грубо казано.

За фотография – явлението може би като част от нощен пейзаж с телеобективи 200мм или 135мм, или даже с нормален, както решите, но от тъмно място с хубава панорама на запад. От центъра на София - едва ли!

Утре явлението все още ще е интересно, макар че разстоянието м/у планетите вече ще е по-голямо. Гледано с телескоп с увеличение поне 100х, Меркурий ще се вижда като сърп подобно на лунния, а Венера до него – като Луната близо до фаза пълнолуние, т.е. не точно кръгла.

Това явление и още някои подобни, които описах в Астросправката за това лято в сп. Одисей, са част от това, което през миналите няколко години наричаха "Парад на планетите" - видимо струпване на планетите на запад след залеза. Сатурн сега също е близо до Меркурии и Венера, а Юпитер се вижда на юг-югозапад след стъмване, като ярка "звезда".

Само да е ясно довечера!

Публикацията е редактирана (27-06-05 12:32)

Отговори на това съобщение
 Re: Тази вечер - съединение на Меркурий и Венера
Автор: libra15   
Дата:   27-06-05 12:43

Do tqh 6te bude i saturn[smile]

Автор: Stoevmobile   
Дата:   27-06-05 13:14

е сега ми трябва стативище [smilie2]

Автор: youn   
Дата:   27-06-05 23:31

Кво ясно!!! Такъв дъжд ме пра преди малко че не е истина... Гледам ги сега планетите на една "Адастра" и съхна :(((

Автор: AGISOFTTM   
Дата:   27-06-05 23:39

мдааааа Маркишки ние софиянци го ..... издухахме (с извинение) а се бях наточил като гладен циганин баничка .... даже си бях разпънал и Палма с GPS че.... де да знам де са тия планети - нали съм начинаещ [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Автор: Dierna   
Дата:   28-06-05 00:54

това е страхотно и щеше да ми е мн от да го жидя но и аз съм софиянка да се надяваме 4е утре ще е ясно
пък за снимки е с моя апарат ще триабва да се задоволя с гледане[smilie19] [smilie18] [smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна