Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за кривата ракета
Автор: shutter   
Дата:   24-06-05 18:29

Един бърз въпрос - на някои снимки хоризонта ми излиза далеч не хоризонтален а вдлъбнат. Каква е причината? Снимах май на 18 мм (което на 350Д си е еквивалент на 28мм), което не е баш толкова широк ъгъл все пак. Или пък може да е от обектива? Или нещо бъркам? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за кривата ракета
Автор: icikonti   
Дата:   24-06-05 18:31

Е че нали суперширокоъгълните , поради конструкцията правят "бъчви" и ей такива изкривявания - аберации...![beer]

Дата:   24-06-05 18:41

да де но не знаех под какви милиметри като паднеш почва да криви..?

[beer]

Автор: n1x0n   
Дата:   24-06-05 18:51

Реално погледнато - всеки обектив криви на някъде - и дългофокусните, и широкоъгълните... спасение няма.
18мм си е бая широчък обектив, така че нищо чудно че криви, особено ако е някое варио.
Аз лично, за архитектура и подобни неща /които са доста капризни на тема "кривене"/ нищо под 24мм не бих ползвал.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   24-06-05 20:01

Ако разполагаш хоризонта по-надолу, кривенето по този начин ще ти е по-голямо, и обратно.
18 мм (което на 350Д си е еквивалент на 28мм)- е това е една от лошите неща на кропа, защото 18 мм. си е за друга площ, и съвсем друга опт.схема от 28 мм.(които обикновено ако е хубав няма да ти криви така долу, сложен на нормален апарат - без кроп)
Освен това фиш-ай ефекта не е правопропорционален на милиметрите на обектива, а зависи от опт.схема на конкретния обектив.
П.С. ФШ има нови плугини за изправяне на такива неща.(което за мен не е решение де)[smilie5]

Дата:   24-06-05 22:28

Тенк ю пипл! Моби[smilie24]
Мисля че се светнах горе-долу.
Тъкмо попаднах на една статия как да "изправяме" сгради във ФШ да са им успоредни ръбовете, ама и аз предпочитам да мофа да минимизирам ефекта докато снимам още..[smilie24] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна