Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Техническите особености на изпълнението и худежествената стойност!
Автор: markishky   
Дата:   24-06-05 12:31

Искам да отворя една тема по повод моята снимка в конкурса "Снимка по песен" в коментарите под която имаше разискване относно техническото изпълнение /на https://photo-forum.net/i/103058&USER_ID=141/ - как, защо, цветовете, пресилените звезди и пр.

За експеримент, публикувах снимката и във сайта photosight.ru и се загелдах в коментарите там - никакви такива коментари не получих. Защудих се защо ли?

https://photo-forum.net/static/forum/2008-03/jypn4422.JPG
http://img.photosight.ru/2005/06/23/917265.jpg

И аз съм се чудил дали техническите подробности са по-важни от атмосферата и настроението които създава произведението. Преди се интересувах много от техническите методи на изпълнение, сега гледам повече художествената стойност.
Дали ЕГН-то е причината или човек се учи да цени нещата! Как мислите?

Публикацията е редактирана (24-06-05 12:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Техническите особености на изпълнението и худежествената стойност!
Автор: borissov   
Дата:   24-06-05 12:51

На мен определено много ми харесва, браво.

Автор: SLR   
Дата:   24-06-05 12:53

markishky,много ми е зле монитора но доколкото видях,нямаш някакъв съвсем отрицателен коментар.Така или иначе снимката ти е перфектна.Наистина човек ако започне да издребнява сигурно ше открие кусури и на класиците но за много от нас е важна атмосферата на дадена снимка.
[beer] [beer] [beer]

Автор: Георги   
Дата:   24-06-05 12:57

и на мен, съжалявам че съм я пропуснал тази работа.

направо немога да си представя как става това със зенит .. нямам думи :)

Автор: mike_t   
Дата:   24-06-05 12:59

Хареса ми. А във photosight.ru в кой раздел я пусна?

Автор: nanapak   
Дата:   24-06-05 13:13

Елементарно, Маркишки! [smilie25]
Снимката в поста ти по-горе и снимката от линка, макар и с общ произход, са две доста различни редакции.
В поста (конкурсната снимка, предполагам) наистина е правена малко прибързано, цвета и интензивността на синьото небе в прозореца и "падащото от него" жълто-зеленикаво осветление на масата доста се разминават.
Има неща, които дори и да не ги фиксираме (назоваваме) съзнателно, създават отрицателно впечатление.
Втората редакция (по-горе) тези неща са коригирани и резултата определено е различен.
На мене много ми хареса! (второто) [smilie24] [shtrak] [smilie25]

Автор: Avi   
Дата:   24-06-05 13:18

markishky написа:

> И аз съм се чудил дали техническите подробности са по-важни от
> атмосферата и настроението които създава произведението.

не са.

Автор: reza   
Дата:   24-06-05 13:21

..."воденето" на апарата....интересно!
оптивала съм се да снимам звезди...предполагам се сещаш каква мазня става....:( нямам идея за какво говориш....машинка ли е това някаква специална за водене на апарата?

Автор: pabadjiev   
Дата:   24-06-05 13:26

За мен е по-важно доколко снимката изразява душата, мисленето, чувствата, света на фотографа, а не с какъв апарат е направена, доколко е остра и т.н. Разбира се има снимки,които изискват съвършенно техническо качество, но това е предмет на друг рамговор. И още: все пак от снимката не трябва да лъха фотографска неграмотност, каквито случаи има често във фотофорума.
А тази снимка е чудесна, с много атмосфера, мистика и съдържание зад знаците в нея. И съвсем грамотно и добре композирана. Поздравявам те, сърдечно markisky!

Автор: markishky   
Дата:   24-06-05 13:43

За Reza - да машинка води камерата, с двигател или часовников механизъм, пригоден за целта.

Ами тя редакцията между двете е само потъмняване и усилване на синия цвят - толкова, щото на принтване излизаше доста светла.
Но не отварям дума за критиките - чат от тях си бяха интересни и ценни, по-скоро исках да разбера мнението ви лошо ли е да се възползваме от предимствата давани от фотографската емулсия - в случая с добре регистрираните звезди и цветове на мъглявините, което е малко извън възможностите на зрението и по тази причина снимката за някои изглежда странна? Разбира се спокойно може на Шопа да десатурирам цветовете, но трябва ли! Това беше причината за забележката, че "звездите са пресилени" или "пренапудрени", което впрочем от "чисто човешка гредна точка" си е факт. В художествената астрофотография вярвам никой няма да вземе да десатурира цветовете, защото не изглеждали естествени, но този или подобни ефекти могат да се получат и в други дялове на фотографията, ако се ползват методи от тях за художествени снимки - аз поне не виждам причина това да не се прави!

Автор: rolla   
Дата:   24-06-05 14:10

Абе снимката е много добра,много кефи.
Георги,аз ти казах за Зенит-а ти не ми вярваш:))

Автор: depeche_fantasy   
Дата:   24-06-05 14:17

Аз си мисля, че в момента в нас няма бира.

първа  назад  1     всички  напред  последна