Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Видео карта и снимки
Автор: Transfiction   
Дата:   23-06-05 15:00

Здравейте,
Стария ми компютър гръмна (почти буквално) и известно време бях без компютър докато избера, поръчам и получа новия. Новият реших, че ще е по-мощен и го поръчах с 256 МВ видео карта. Сега като гледам, повечето снимки ми изглеждат по-шарпнати и цветовете са по-дълбоки и по-ярки. На една моя снимка си виждам следи по небето там, където преди съм замазвала части от сгради, и които не се виждаха преди.
Сега как да преценя доколко да си обработвам цветовете и шарп-а, като не съм сигурна как ще изглеждат за страничен наблюдател? И като гласувам тук в клуба, може би няма да съм обективна защото определено виждам по-шарпнати образи. Някой да има такива наблюдения?

ПС. Едно време като минах на LCD монитор пак имаше такъв момент, но този път мониторът си ми е същия.

Публикацията е редактирана (23-06-05 15:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Видео карта и снимки
Автор: asahi   
Дата:   23-06-05 15:08

Едва ли ще извлечеш полза от паметта над 16 мегабайта. Ако старата карта е била кофти със сигурност сега ще забележиш повече детайли, цветове и т.н.
Най-коректно ще бъде ако калибрираш монитора с новата видеокарта по истинския начин. Потърси с търсачката назад по темите.
Най-добре е шарпена да го проверяваш на 100% зум - Ctrl+Alt+0. Едва ли сега вишдаш по-шарпнати картинки - по-скоро преди са били по-замазани.

Автор: robi   
Дата:   23-06-05 17:02

При лоша комбинация от калпави дори и едно от тях - карта, видеокабел, монитор можеш да получиш всякаква калпава предавателна характеристика на тракта и да виждаш сенки, замазано (ако трактът се явява нискочестотен филтър) и всякакви други бози. Ако картата, кабела и монитора са ОК - калиблирай и се забавлявай! [beer]

Автор: solo5   
Дата:   23-06-05 19:04

опа :-))
и на мен по едно време ми беше станало така
ама проблема е в драйверите на видео картата най-вероятно.
Ако не си ги качила сега е момента [smilie5] щото и да не качиш WinXP си разпознава
и слага някакви системни (ама не биват)
... а ако са качени пробвай да ги деинсталираш и качиш наново

Дата:   23-06-05 21:57

Благодаря ви за мненията. Търсих из темите за калибриране, но като резултат изскочиха адски много теми, не мога да изчета всички за да видя има ли в тях линк към сайт или други детайлни препоръки. Сега се сещам, че май Фотошопа предлага начин за калибриране, но не знам къде точно е [smilie10]

Спомням си, че преди година някой тук беше пуснал нещо - линк ли беше... или някаква програмка за калибриране, която имам на стария компютър, но още данните не са ми прехвърлени и кой знае кога ще имам време за това. Нека ако някой се сети или има подръка някакво обяснение как точно да го калибрирам, да пише накратко тук, или ако знае коя е темата, да пусне линк. Ще бъда много благодарна. Имаше едни схеми от цветове и черно-бели нюанси, и местене на това-онова по монитора... ама ха де.

asahi - какво точно да гледам при 100% зуум?

solo5 - е ти ме уплаши сега. Имам дискове с драйвери, които си пристигнаха с компютъра, но мисля, че вече са инсталирани. Ще трябва да проверя.

Но наистина, сега някои снимки тук във форума ми изглеждат направо лудо ярки и остри, чак изглежда, че има загубена информация по тях, имат контрастни ръбчета тук-там. Не вярвам хората да са ги пуснали така, преди не беше така. Затова... повредата трябва да е в моя телевизор [smilie2]

Толкова го чаках тоя компютър, че да седна пак да се занимавам, и имам много снимки във фотоапарата, а сега някак си ми се развали кефа [smilie2]

Автор: ted   
Дата:   23-06-05 22:16

https://photo-forum.net/ebook/page6-6.htm

Дата:   24-06-05 02:43

Благодаря ted,
Тази страница ми показва, че мониторът ми е далеч от нормалното, но не ми казва как точно да го наглася. [smilie2] Поне сега знам, че изглежда е калибровката. Гамата не е 1.80, а по-скоро върви към 1.50 но даже и това не съвпада точно. Освен това ми се струва, че сивите квадрати имат леко розовеникав оттенък.

Автор: proudmerry   
Дата:   24-06-05 03:01

Виж в контрол панела адобе гама.

първа  назад  1     всички  напред  последна