Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Екипировка за снимане из природата
Автор: borissov   
Дата:   23-06-05 14:40

Бидейки глезено чадо на метрополиса, нивгаш не съм имал възможността/намерението и т.н., да връткам с палатка из планините. Е, фотографията промени мнението ми по въпроса и смятам след завръщането ми в България след около две седмици да спретна един хубав дълъг планинско-морски соло поход на палатка. Такаа, и сега иде питането ми към по-опитните в това отношение: каква екипировка ми трябва? Тия дни си напазарувах следното:
- триместна палатка Quechua T3+, 200x210x120 см, 4.5 кг (да ми е широчко, а и да имам място за техниката вътре)
- спален чувал Quechua S5 light limited, 7 / 2 / -13, 1.6 кг
- надуваемо легло Quechua, 190х80х20 см, 2 кг
- k-way и pile (това го не знам как се кажува на български)
- непромокаеми панталони
- ЛЕД фенер

Между другото, за всички тез прелести похарчих само 110 евро. Оказва се, че същите неща в България са точно два пъти по-скъпи...Интересно. А утре ще се сдобия и с непромокаемо пончо срещу десетина евро.

Всичко това ще биде натъпкано в/на/около една раница Seven, 70 литра. За фотографската техника мисля да си взема някое малко Lowepro, щото не ми се мъкне Computrekker-a заедно с другата голяма раница.

Та, какво друго ми трябва? Обувки, какви? Компас, барометър, висотомер? Други работи? :-)

Приемам и варианти за маршрути, и най-вече за красиви места, където да бивакувам за по 3-4 дни, или колкото дойде :-)

Отговори на това съобщение
 Re: Екипировка за снимане из природата
Автор: jimmy   
Дата:   23-06-05 14:44

Като гледам - палатката, чувала и матрака - е най-добре да пуснеш обява за шерп. Майтапа настрана тия неща са много много тежки. В България лятно време се ходи с 500грама чувал, някакъв минимален матрак и палатка нещо съвсем леко. Още повече, че ти имаш фотоекипировка, която не е много лека.

Автор: asahi   
Дата:   23-06-05 14:45

Вземи си куче, дето лае на цигани.

Автор: J0R0   
Дата:   23-06-05 14:45

Хехе, трябва ти предимно желание и ентусиазъм.
Обувките са най-важното от всичко, ако мислиш да ходиш.
Другото са екстри, а компас, висотомер и барометър са си направо глезотия.
Аз лично предпочитам джобно радио, хем да слушам музика, хем прогнозата за времето. По-точна е, отколкото сам бих я преценил с барометъра.

Дата:   23-06-05 14:50

Непромокаемите панталони също са безмислени понеже в това нещо се намокряш от собствената си пот за по-малко от час. Най-добре е материя, която диша, за влажно време или вятър и елементарен дъждобран.

Комас, барометър, висотомер - не ти трябват. Може GPS за гъзария, но не е тотално необходимо лятно време. Да речем една карта и айде един компас, ако нямаш много опит ти стигат.

Раницата също търпи критика и поради това ти препорачвам да подходиш сериозно на тема обувки за да не страдаш максимално - примерни марки да гледаш - HANWAG/Boreal/Trezeta/Asolo/La Sportiva. Аз ползвам последните, но те са малко по-висок клас. Гледай да имат вибрам подметка и мембрана.

Дата:   23-06-05 14:50

jimmy: знам, че са тежички, но нямам финансовата възможност да си купя и зимна, и лятна екипировка, затова реших да взема сравнително универсални неща :-) Фотографската техника ще я нося в малка раница на гърдите, тя не е и толкова много - едно тяло, 3-4 обектива, дреболии.

asahi: куче не знам, ама ще си нося моя верен назъбен бокс и една голяма кама, нека да дойдат :-)

JORO: мдам, за обувките знам, само че не знам какви да избера...Ходенето ще е доста, предполагам. Идеята ми е да се спирам по за 2-3-4 дни, да си правя лагер, и след това пак юруш. Вместо джобно радио ще си нося Archos Gmini-то - хем 20 гб хард, хем чете мп3, хем има радио :-) Ако имах кинти, щях да си взема един часовник Suunto с компас, барометър, висотомер, даже има и модели с GPS. Само че са от 400 до 900 евро, така че ще пасувам :-)

Автор: Vatman   
Дата:   23-06-05 14:52

-GPS
-челен фенер
-щеки за катерене - помагат много
-шапка и ръкавици ~ нищо, че е лято
-яки високи обувки, не маратонки ~ против кърлежи и змии
-яке от goretex ~ голямо удобство
-презервативи ~ е, това не е задължително [smilie6]
-нож ~ задължително или малка брадва за дърва
-swiss army knife

Помисли също така ако те нападне куче кво ще правиш... брадвата върши работа, на има и некви свирки или нещо подобно...

Дата:   23-06-05 14:53

Да не забравиш крем, очила и шапка за слънце [smilie5].

Що се отнася до маршрутите, по принцип нямаш право да спиш където ти кефне.

Дата:   23-06-05 14:54

jimmy: благодаря :-) Непромокаемите гащи са толкова компактни сгънати, че нищо не ми коства да ги мъкна, в случай че завали...Взех ги XXL, за да мога да ги нахлузя върху другите :-) GPS изглежда шукарно, но не мисля, че имам нужда, пък и много пара...Май карта и компас ще ми стигнат.
Защо раницата да търпи критика?
Така на око последните три марки обувки май са италиански, по всяка вероятност тук ще са доста по-евтини, утре ще потърся...Записваме прилежено :-)

Дата:   23-06-05 14:55

Мда, щеките ги забравих - основно нещо.[smilie24]

Автор: El_Fuego   
Дата:   23-06-05 14:55

И надуваемото легло го заеби у дома, едно шалте с изолация е по-леко.

Автор: RossN   
Дата:   23-06-05 14:56

Borissov, GPS, Satelite Communication Module, Night Vision...[beer] [beer] [beer] ...ти си абсолютен пич. Остана и една надуваема кака да си вземеш...[beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: n1x0n   
Дата:   23-06-05 14:57

* Компас, добра карта, GSM с номерата на ПСС сложени на quick-dial
* няколко броя здрави найлонови чувала за багажа - в случай на обилен дъжд.
* Обувки с висок глезен, непромокаеми /ASOLO, Trezeta/, добро яке /Gore-TEX или подобно/.
* Ако колчетата на палатката са прости "шишове" си вземи истински, здрави колчета.
* резервни батерии за фенера
* надуваемото легло го смени със семпла неопренова подложка - много е тежко /2 кг.?!/
неща като нож, огниво и т.н. вярвам че ще вземеш и без да ти казваме [smilie5]

п.п.
Страхотен фотографски маршрут /който аз ще правя през август/ е от Гоце Делчев, през подножието на Пирин та чак до края на Родопите на изток. Традиционното "Ком - Емине" ми е скучно за снимане.

Дата:   23-06-05 14:57

Vatman: нямам пари за GPS :-) За щеките и аз се замислих, щом казваш, че си заслужава, утре ще се снабдя. Якетата от goretex също са ми извън бюджета, вчера ги разглеждах...Нож и швейцарско ножче имам, а ако жената ме види да приготвям и презервативи, ще стане интересно :-) За кучетата щека + голям нож и много викане няма ли да помогнат?

jimmy: сериозно, дори и в планината??? Какви са ограниченията?

Дата:   23-06-05 15:01

Ами ограниченията са: спане само по в района на хижите. Чувал съм, че вече проверяват, но може и да са слухове. Ако се държиш прилично и ходиш на по-закътани места(което е за предпочитане) сигурно няма да имаш проблеми.

Автор: vladimir666   
Дата:   23-06-05 15:02

Обувки : Бореал , Асоло или Трезета. Пончо можеш да си вземеш и за 10лв. А и зависи къде смяташ да ходиш

n1x0n: благодаря! Това за quick dial-а надали щях да се сетя :-)
Иначе и аз се замислих за шалте (имаше 190х60х1 см за 10.90 евро), само че като си представих нежния ми гъз да се търка на това 20-ина дни и се отказах набързо :-) Леглото ще го закача под раницата да се мандахерца. Така или иначе ще са сравнително кратки преходи, последвани от 3-4 дни почивка :-)

Виж, този маршрут звучи интересно, дай детайли!

Автор: Vatman   

Мен кучета са ме нападали и само брадвата ме спаси... важно е в такъв момент да не се панираш и да не се обръщаш с гръб към тях. Когато ги гледаш и не показваш страх и те са по-предпазливи... Тва си е проблем... Дано да не ти се случва...

Дата:   23-06-05 15:03

За обувките, като разгледаш моделите и цените драсни тук, аз ще ти кажа в BG колко струват, възможно е и да са по-евтини.

Не се хвърляай на нещо много тежко, трябва да имаш предвид, че Trezeta са малко твърди. За мен La Sportiva са за предпочитане, но те са един клас отгоре.

Автор: SLR   
Дата:   23-06-05 15:03

Май ти преди беше пуснал линк със нещо подобно
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/glew3223.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/mpoq0319.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/aygw9097.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xfeg9941.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/uqdu6822.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/acav5111.JPG

http://www.yamaha-motor-bg.com/Assets/img_PROD4A08a.jpg

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   23-06-05 15:04

jimmy: а, аз определено смятам да бича по затънтени места, колкото по-зачукани, толкова по-добре. Ако може за 20 дни да не виждам хептен хора, още по-добре :-)

vladimir666: ами не знам още къде, но маршрутът на n1x0n ме заинтригува, аз също си мислех за нещо подобно...

Автор: feon   
Дата:   23-06-05 15:04

аз се придържам към следното:
-палатка
-чувал, шалте
-дъждобран /по-голям, за да покрие и раницата/
-УдОбна раница
-обувки /естествено трябва да са удобни и да са с дебела подметка/
-нож /опитът ми показва, че брадва и т.н. са пълни безсмислици - носих на първия си поход и така и не я ползвах/, запалка, малко вестник.
-5-7 ябълки, мед, орехи, 1,5л шише за вода, канче, 2-3 супи маги, 1 пълнозърнесто хлебче.

...
карта си вземи и пътеводител.

оставиги с тея щеки и глупости..
помни, че отиваш на планина, а не на ревю за спортно облекло

трябва да ти е спокойно и свободно, а не да робуваш на всички удобства, които вземеш със себе си [smile] [smile] [smile]

Дата:   23-06-05 15:06

Vatman: хм, аз вкъщи имам една солидна брадва, стоманена цялата, ще я взема...Още тежест, ужас:)

jimmy: ок, утре ще отида до огромния спортен магазин, където си напазарувах останалото, и ще си запиша цените :)

SLR: да, ама беше Kawasaki Brute Force 750, нищо общо с това от снимката :РРР

Дата:   23-06-05 15:06

feon, извинявай, но изкаването ти за щеките е много, ама много неподготвено.Не говори такива неща.....

Автор: J0R0   
Дата:   23-06-05 15:07

За кучетата тоягата върши най-добра работа.
Боксове и ками не стават, щото не ги плашат, а ако тръгнеш на бой, трябва да го пуснеш прекалено близо... По добре е да не се стига до там. Почти всяко куче, освен ако не е супер специално обучено се бои от тоягата.

МП3 плейъра не е много подходяш, защото обхвата на ФМ е малък, а плейра не с кой знае каква антена - с една дума може и нищо да не хванеш в планината, а харда е капризен на сътресения и може да го строшиш.
Едно китайско радио за 5 лв. върши чудесна работа, щото има и къси и средни и дълги вълни и все ще хванеш "Хоризонт" :-)
А и да го изпуснеш някъде няма да те е яд.

За дрехи и обувки - зависи на каква височина ходиш. Аз лично предпочинам един полар и яке от Гортекс. Обувките най-важно е да са ти удобни и стегнати в глезените.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна