Автор: volokin
Дата: 22-06-05 19:12
Няма такова нещо като принципи на профито или аматьора. АФ-а си е удобство, което не може всичко обаче. Спортен фотограф без автофокус е загубен, също такъв който снима в саваните, не че няма да изкара снимки, ама с много по-малка квота на успех.
На тъмно няма фокус който да се справи (освен активните, ама те са само на някой сапунерки) на тях им е все тая колко е тъмно, ама не хвърлят на далеч... А и камерите с такъв фокус нямат ръчен.
За макрото например не е нужен автофокус, там е трудно, затова има и увеличителни лупи за визьорите, за да се вижда по-добре с око как стоят нещата. ЗА студио авофокуса е безсмислен, ама там така или иначе народа снима със средни формати (противно на създалото се мнение в България, че цифрата изместила средния формат, в България може и да е така, на запад не е)
А и който е гледал филма за Нахтуей, репортера от войните, който снима с един Канон ЕОС 1-серията може би му е направило впечатление, че снима на ръчен фокус, явно има защо, едва ли за да покаже колко е голям професионалист, мисля той с друго го показва
Та автофокуса си има своите предимства и недостатъци, на мен и ултразвуков не ми върши работа когато трябва да снимам птици, та камо ли ръчен, докато има някой фотографи и с ръчен се справят добре.
определено напоследък снимам с един механичен 35мм-ов обектив, който няма автофокус и ми прави по-голям кеф. всъщност аз по-скоро посягам към автофокусните обективи на Никон не толков заради фокуса, а заради матричното мерене (Ф6 този проблем го решава, ама няма да ми се удаде случай да си я купя)
Изобщо нещата не могат да се противопоставят, освен само в едно: механичният обектив е почти винаги по-добре центриран, поради малките толеранси които се оставят между движещите се части, това може би е една от причината някой стари обективи да са по-добри от новите, въпреки новите технологии на стъклата...
Публикацията е редактирана (27-06-05 16:50)
|
|