Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ръчно или автоматично фокусиране...
Автор: Samara   
Дата:   22-06-05 14:06

...предпочитате, при аутофокусни обективи ? Нещо като анкета по повод малък спор ( конструктивен [smilie5] ).
Говорим за огледално-рефлексни апарати разбира се, за сапунерките е ясно.[smilie7]

Публикацията е редактирана (22-06-05 14:08)

Отговори на това съобщение
 Re: ръчно или автоматично фокусиране...
Автор: Stoyan_5   
Дата:   22-06-05 14:15

Нищо не е ясно!
При някои от сапунерките Sony има опция наречена спотфокус /докосваш на екрана този обект който искаш да ти е на фокус/.
Пак е автоматачно, но дава възможност да проявиш творчество.[shtrak]

Автор: n1x0n   
Дата:   22-06-05 14:17

За какви ситуации говорим? Защото много зависи...

Автор: krassimire   
Дата:   22-06-05 14:38

Разбира се че всичко зависи от ситуацията, птица в клоните например е трудна за автоматичен фокус, поне ако не е избран само централният сензор, но и тогава не е съвсем надеждно.

Автор: Brummaker   
Дата:   22-06-05 14:43

централния при канон [ezik] [ezik] [ezik]

я си фокусирам без проблем по спота хе хе хе - ама стана малко като: тука има - тука нема [smilie18] [smilie18]

Автор: J0R0   
Дата:   22-06-05 15:51

Автофокусните обективи по принцип не са много за ръчно фокусиране. Ходът на гривната е много малък - няколко милиметра, отговарят на половин оборот при механичните обективи.
Много леко се въртят (за да може мотора да ги движи) и всяко трепване на ръката се отразява на фокуса. Докато механичните имат по-твърд и по-голям ход на гривната.
Така че - автофокусните обективи са си за автофокус, а не да ги въртиш с ръка.

Автор: reza   
Дата:   22-06-05 15:52

ръчно

Автор: aemon   
Дата:   22-06-05 15:55

ръчно

Автор: Samara   
Дата:   22-06-05 15:58

ей не четете бе, казах без сапунерки...говорим за нещо, малко като проучване...тоест струва ли си при аутофокусен обектив и нормални условия, в смисъл няма мъгла, стъкло, решетки, едноцветни стени и пр. затрудняващи елементи... струва ли си да се ползва ръчния фокус, или казано другояче не се ли губи едно от преимуществата на ДСЛР, като се ползва автоматичен фокус,аз ползвам предимно автоматичния, по-бързо и по-лесно ми е ...[shtrak]

Публикацията е редактирана (22-06-05 16:01)

Автор: soff   
Дата:   22-06-05 16:08

ръчно ако искаш нетипичен фокус за визията си - примерно фокуса да е върху задно цвете/лице/предмет въпреки че има пред него друг;
ако искаш да постигнеш макс. дълбочина на фокуса при снимане на далечен фон вместо да оставиш апарата да си забие на безкрайност (т.нар. hyperfocal distance ако не бъркам термина)
ако ти се шматка нещо бързо пред обектива (примерно птичка) и автофокуса се побърква;
ако очакваш нещо да се появи на определено място, но него още го няма (примерно автомобил в състезание)

във всички други случаи автофокус (то предимуществото на ДСЛР-а си остава защото неговия аутофокус е точно в точката на мерене със много добра прецизност).

мисля аз :)

Автор: dau   
Дата:   22-06-05 16:12

ръчен при портрети

Автор: nrk   
Дата:   22-06-05 16:15

За Brummaker и "тука има - тука нема".
Аз пък на канона нямам нужда да цъкам с копчета за автофокусните точки - само поглеждам сензора който искам да е активен и апарата си фокусира по него...

Автор: n1x0n   
Дата:   22-06-05 16:17

Въпроса за ситуацията го зададох съвсем целенасочено, защото има ситуации в които ръчния фокус е незаменим, има такива в които е въпрос на вкус, както и такива в които е неприложим.

Аз със канонските обективи нямам проблем с късия ход на обективите /да не говорим че на 50/2,5 и на 24/2,8 е дразнещо дълъг :-)/, но предпочитам автофокуса и нямам никакви оплаквания. 15 години ръчен фокус ми стигат.

Автор: RossN   
Дата:   22-06-05 16:21

Samara "не се ли губи едно от преимуществата на ДСЛР, като се ползва автоматичен фокус", за кое точно преимущество говориш?
На мен, този въпрос ми звучи като: не се ли губи едно от преимуществата на СЛР, като се ползва дигитализация.
Защо отъждествяваш ДСЛР, с ръчен фокус? За мен, двете нямат нищо общо. Все едно да кажеш: не се ли губи смисъла на съременната мивка, направена от благородна стомана, със смесителна батерия, дозатор за миялен препарат, сушилна плскост и мелещ сифон с наличие в непосредствена близост на миялна машина. Аз понеже разполагам и с двете, мога да кажа, че не се.[beer]

Автор: Stoevmobile   
Дата:   22-06-05 17:02

Автор: J0R0
Дата: 22-06-05 15:51
Автофокусните обективи по принцип не са много за ръчно фокусиране. Ходът на гривната е много малък - няколко милиметра, отговарят на половин оборот при механичните обективи.
На канонското 17-40 обектифче хода на гривната е около 90 градуса, на 70-200 IS около 160 градуса (не претендирам за точно измерване). Чел съм за EF 85 1.2L USM, че се откачаш да въртиш, ако фокусираш ръчно, не мога да намеря линка в момента, но не бива да се генерализира за всички АФ обектифчета
Ръчен фокус бива, за някои особени приложения, примерно макро снимки, но защо да си купуваш скъпо обектифче, ако после ще му спираш я Аф-то, я стабилизатора на изображението? Или същото за светъл обектив, ако ще цъкаш предимно на позатворена бленда[ezik]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: msld   
Дата:   22-06-05 17:12

nay-dobre e FIXfokus,osobeno pri reportajno snimane....

Автор: samara   
Дата:   22-06-05 17:57

RossN...ами това всъщност беше мнението на отсрещната страна в спора ...[smilie24] [smilie5] [beer] [shtrak]
нещо като твърдо "не" на аутофокуса било принцип за истинските фотографи, та затова пуснах темата де...[shtrak] и говоря изобщо за огледално рефлексни, не само дигитални ...

Публикацията е редактирана (22-06-05 18:01)

Автор: volokin   
Дата:   22-06-05 19:12

Няма такова нещо като принципи на профито или аматьора. АФ-а си е удобство, което не може всичко обаче. Спортен фотограф без автофокус е загубен, също такъв който снима в саваните, не че няма да изкара снимки, ама с много по-малка квота на успех.
На тъмно няма фокус който да се справи (освен активните, ама те са само на някой сапунерки) на тях им е все тая колко е тъмно, ама не хвърлят на далеч... А и камерите с такъв фокус нямат ръчен.
За макрото например не е нужен автофокус, там е трудно, затова има и увеличителни лупи за визьорите, за да се вижда по-добре с око как стоят нещата. ЗА студио авофокуса е безсмислен, ама там така или иначе народа снима със средни формати (противно на създалото се мнение в България, че цифрата изместила средния формат, в България може и да е така, на запад не е)
А и който е гледал филма за Нахтуей, репортера от войните, който снима с един Канон ЕОС 1-серията може би му е направило впечатление, че снима на ръчен фокус, явно има защо, едва ли за да покаже колко е голям професионалист, мисля той с друго го показва [smilie18] [smilie18]
Та автофокуса си има своите предимства и недостатъци, на мен и ултразвуков не ми върши работа когато трябва да снимам птици, та камо ли ръчен, докато има някой фотографи и с ръчен се справят добре.
определено напоследък снимам с един механичен 35мм-ов обектив, който няма автофокус и ми прави по-голям кеф. всъщност аз по-скоро посягам към автофокусните обективи на Никон не толков заради фокуса, а заради матричното мерене (Ф6 този проблем го решава, ама няма да ми се удаде случай да си я купя)
Изобщо нещата не могат да се противопоставят, освен само в едно: механичният обектив е почти винаги по-добре центриран, поради малките толеранси които се оставят между движещите се части, това може би е една от причината някой стари обективи да са по-добри от новите, въпреки новите технологии на стъклата...

Публикацията е редактирана (27-06-05 16:50)

Автор: Junior   
Дата:   22-06-05 20:08

az sam za rachen fokus, shtot nosi kef.... a sportni reporteri e imalo i presi avrofokosa[smilie3]

Автор: hose   
Дата:   22-06-05 20:47

soff - това за което говориш се решава от гонещ фокус

за втората част от това което пишеш де

Автор: jumbo   
Дата:   22-06-05 20:55

автоматичен естествено
много по-точеен и прецизен е освен при съвсем екстремни ситуации (ама при последноъо поколение на никона май и това е доста преодоляно)
научете се да прекадрирате като държите спусъка
мен не ми се налага АФ зони бол покриват цеелия кадър [smilie5]

Автор: nrk   
Дата:   22-06-05 21:01

Всъщност, за изброеното от soff бих изключил автофокуса само в последния случай. И то само ако няма как да следя обекта.
За нас, армията на късогледите, автофокусът е манна небесна, особенно ако се снима повечко.

Автор: IChertov   
Дата:   22-06-05 21:06

Ръчно... [beer]

Автор: jumbo   
Дата:   22-06-05 21:41

ръчен искат тези които никога не са пипали читав АФ [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: nikolayradev   
Дата:   25-06-05 00:20

повдигам отново темата защото е доста интересна.когато поисках съвет какво да си купя, повечето ми казваха да си взема дслр.
що бре,викам аз,а те ми отговарят да съм гледал през обективчето и системката от огледалца .....[smilie7]
а сега кво излиза, всички казват АФ..[smilie7]
няма да се учудя и ако повечето от хората тук с ДееСеЛеР-ки да имат само по едно обективче,което може и да е с по малки възможности от този на някоя добър компактен апарат.
а причината да го имат е че е черен.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна