Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки срещу светлината
Автор: daBozz   
Дата:   21-06-05 18:05

Често ми се случва да правя снимки на обекти на много светъл фон или осветени отзад - например обекти в небето - самолети, птички и т.н.
Проблемът е обаче, че точно тези обекти са много затъмнени, без контраст и цветове. Пробвах всякакви настройки и режими на снимане, но засега нямам голям прогрес.
Дайте ми идея какво мога да направя за да стават снимките по-сполучливи...

Благодаря предварително [smile] ...

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки срещу светлината
Автор: murphy   
Дата:   21-06-05 18:07

Ще трябва да използваш светкавица.

Автор: krassimire   
Дата:   21-06-05 18:09

Бая мощна светкавица ще му трябва [smile]

Автор: PLAGIATO   
Дата:   21-06-05 18:14

пробвай да снимаш два пъи един и същ кадър (само със статив) единия път снимаш небето, а другия обекта. После във фотошопа ги наслагваш.

пробвал съм и става

Автор: jumbo   
Дата:   21-06-05 18:21

спот мерене

Автор: krassimire   
Дата:   21-06-05 18:23

Поне моите апарати не се справят дори с ръчна настройка, направо е невъжможно да се снима тъмно оцветена птица на фона на небето, резултатът не е добър.

Автор: hose   
Дата:   21-06-05 19:13

spot mereneto mu e maikata i az taka mislia
ako niamash - zashtoto az niamam - preeksponirash s 1-2 stupki

Автор: kirilius   
Дата:   21-06-05 19:29

daBozz, имаш два основни варианта.

1) Близкият тъмен план е достатъчно близо. Тогава:
1.1) Мериш светлината така, че фонът да ти излезе добре (мериш по фона).
1.2) Пускаш светкавица (викат и запълваща). Ако апаратът/светкавицата позволяват да се регулира силата на светлината, още по-добре.

2) Близкият тъмен план е не е толкоз близо, че да го освети светкавицата И обектите в кадър са относително статични. Тогава:
2.1) Слагаш апарата на статив.
2.2) Мериш по фона и правиш един кадър.
2.3) Мериш по близкия план и правиш още един кадър.
2.3) В някой фото-редактор (PhotoShop, GIMP, др.) слагаш двата кадъра в отделни слоеве и правиш т. нар. blending - смесване на двата слоя. Демек в резултатната картинка да се виждат добре експонираните части от всеки кадър.

Това същото (в някакви граници) можеш да го постигнеш и ако апаратът ти поддържа RAW формат. Тогава стативът и двата кадъра не ти трябват.

Ето тук е обяснено как стават нещата с GIMP. С PhotoShop едва ли е по-различно:
http://gimpguru.org/Tutorials/BlendingExposures/

А тук пише подробно за твоят проблем:
https://photo-forum.net/ebook/page5-1.htm
Има и хубав пример. [smilie24]

[shtrak]

Публикацията е редактирана (21-06-05 19:31)

Автор: Flancer   
Дата:   21-06-05 20:41

Това горното е чудесно обяснено, но не върши никаква работа за снимане на бързо подвижни обекти :) , ако имаш спот мерене /безкраен фокус/ - мериш долу - земя , сгради, квото имаш , после дигаш горе и снимаш , ако е самолет и е ниско - по лесно - спот върху него , защото е достатъчно голям, но спот върху летяща птица? е ако е с хубав зуум може, но се предполага, че говорим за сапунерки нали :)).

Автор: athom   
Дата:   21-06-05 20:54

Абе ако сниманият обект е на повече от 10м и е над 2 бленди по-тъмен от "...в небето - самолети, птички и т.н." ако ще да се сдере нема да ги изкара като света...ще мери по птицата и фона така шизгори че швлезе и в птицата и всичкото там дето го е снимал.

Та така...

Автор: n1x0n   
Дата:   21-06-05 20:58

Влиза ли ти директна светлина в обектива - забрави за добър контраст и детайли, колкото и да подсветваш.

Автор: Flancer   
Дата:   21-06-05 21:39

Ми няма начин да се запази фона, ама ще има птичка с малко късмет /аз се целя в самолети повече/, бе с тези обективчета какво да направим - колкото дадат , после квото може PS-a [smilie25] [smilie3]

Автор: aemon   
Дата:   21-06-05 22:32

абе спот, ми ако няма? пробвай коректури, например +2 или дори +3 EV (само заради Джъмбо не казвам бленди :))))
ма и n1x0n е много прав... само суперски обективи с относително проста конструкция (малко лещи) донякъде стават

Публикацията е редактирана (21-06-05 22:35)

Автор: pinko   
Дата:   21-06-05 22:37

Абе при такива условия най-лесно и безпроблемно е да си снимаш в РАВ, имаш поне плюс-минус 2 стопа.

Ако е мнооооо критично, правиш 3 конверсии - една -2, една нулева и една плюс 2, наслагваш и готово.

Ама понякога и 2 конверсии стигат[ezik]

Автор: ivo80   
Дата:   22-06-05 03:11

aemon, не ви знам дискусията с Джамбо, но хубаво, че не каза бленди, щото вярвам се сещаш, че с блендата променяш ДОФ-а

Публикацията е редактирана (22-06-05 03:25)

Автор: Todd   
Дата:   22-06-05 08:50

Ако се има предвид нещо подобно :
https://photo-forum.net/i/141403&USER_ID=7792
значи понякога се получава .Поне на тая снимка няма филтри ,няма два кадъра ,няма фотошоп .
С уговорката че става въпрос за нещо такова ако съм разбрал добре .

Автор: the_shooter   
Дата:   22-06-05 08:58

Айде някой да обясни това наслагване на едни и същи снимки с различна експонация в ФШ-па че съм се пробвал и не ми се получава. А и в елект. книга на ФФ пишеше нещо, че имало опция в ФШ-па да открие общите детайли в две снимки ама как става???[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: Георги   
Дата:   22-06-05 09:01

shooter

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml

Автор: the_shooter   
Дата:   22-06-05 09:07

10Х! Георги![smilie24]

Дата:   22-06-05 15:23

пробвах вече със спот, но не става - фона става абсолютно бял, а обекта пак не е достатъчно контрастен. Иначе съм с 8х оптичен zoom, който мисля, че е приличен за целта...
Това е най-доброто, което постигнах - https://photo-forum.net/i/137693&USER_ID=13835 [smilie2]

Дата:   22-06-05 15:35

kirilius, благодаря за съветите, явно наистина няма кой знае колко да се направи, особено за далечни и движещи обекти...
Ще се налага да действам повече с PS [shtrak]

Автор: soff   
Дата:   22-06-05 15:55

Ако фотоапаратът позволява пълни ръчни настройки и ситуацията ти дава възможност за много опити (примерно виещи се птици), можеш да опиташ последователно да вдигаш ъъъ коректурите ;)
Примерно снимаш със спот (както си снимал щъркела), виждаш че е тъмно, виждаш от инфо/то за снимката примерно че е било 1/500 @ f3.5, слагаш на пълен manual, слагаш 1/250 или направо 1/125 и f3.5, снимаш, пак е тъмно, вдигаш на 1/60, снимаш , и т.н.
Накрая все ще уцелиш настройки при които птицата ще е правилно осветена - мисля че ако спот-ът в началото е бил близо до целта с 1-2 допълнителни опита само трябва да стане. И после както каза athom остава само опастността при тази настройка небето да е толкова бяло, че да прелее навътре през контурите на птицата, но това няма как да го избягаш. Поне птицата ще е правилно осветена.

Автор: soff   
Дата:   22-06-05 15:58

Също пробвай да и дойдеш от друг ъгъл на птицата ако можеш, има голямо значение къде е слънцето зад облаците дори и да не го виждаш. Случвало ми се е да снимам в две перпендикулярни посоки в облачно мъгливо време и въпреки че и двете посоки ми изглеждаха еднакво бели, имаше разлика от повече от 2 стъпки в осветеността на небето - това може да спаси изгаряне на фона...

Дата:   23-06-05 12:39

10x, soff
Аз така или иначе в такива ситуации изцяло разчитам на manual mode, лошото е, че като намалявам shutter speed, от един момент нататък започва да се размазва - то пилето нали се движи [smile]
Все пак ще продължа да експериментирам с това, което ме посъветва.
Между другото, има и един друг номер, който установих наскоро - когато облаците са плътни, светлината се разсейва по цялото небе и тогава е най-неподходящо за такива снимки - при всички случаи фона "изгаря" и влиза в обекта. Когато слънчевата светлина е директна (не минава през облаци) и не се снима право срещу слънцето, в повечето случаи се получава [smilie3]

Автор: karavelov   
Дата:   23-06-05 12:58

daBozz,
матриците на цифровите фотоапарати са с много по-малък динамичен диапазон от един негативен филм, а да не говорим за диапозитив. Така че няма много какво да направиш, ако снимаш с дигиталка. Динамичният диапазон е разликата в осветеността на най-светлите и най-тъмните полета на снимката, в които има детайл. Ако се питаш как в Нешънъл Джиографик ги правят тези снимки, дето хим птиците се виждат, хем небето не е извито, вече знаеш - снимат на диапозитиви.

първа  назад  1     всички  напред  последна