Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 TIFF и компресия?
Автор: ivo80   
Дата:   15-06-05 23:52

Губи ли си качеството TIFF-a ако му зададеш някаква компресия и коя компресия препоръчвате?

Отговори на това съобщение
 Re: TIFF и компресия?
Автор: n1x0n   
Дата:   16-06-05 00:13

не се губи качество, LZW е най-общоприета.

Дата:   16-06-05 00:18

а коя е най-сбиваща?

Автор: joshua   
Дата:   16-06-05 01:27

edno vreme s lzw se sluchvaha sakatluci mai[smilie11]

Дата:   16-06-05 01:28

мда, много RIP-ове не го обичаха. Сега се нормализираха нещата, поне при хората с които работя.

Дата:   16-06-05 01:34

а какво не му харесвате на ZIP-a

Дата:   16-06-05 01:37

аз не харесвам файлови формати, които не са се въртяли в широка употреба поне 2-3 години.

Дата:   16-06-05 01:42

n1x0n, ами дай да ги развартим.
Сега по конкурсите се чудят как да пращат големите TIFF-ове, а аз се чудех, що пък не компресират :o|

Дата:   16-06-05 01:46

по-добре TIFF във ZIP, отколкото TIFF със ZIP.

Автор: holden   
Дата:   16-06-05 03:12

Аз пък винаги съм се чудил на следното нещо:

Правя си ТИФ-че от РОУ и го пипвам във Фотошопа. Като дойде време да запазя, ме пита дали искам да запазя ТИФ или PSD.

Аз винаги избирам ПСД-то за да ми запази слоевете, но изглежда че слоевете се запазват и в ТИФ. Някой знае ли дали ПСД-то или ТИФ-а е по-удачен вариант? Едното което ме притеснява е да не се губи информация за слоевете. Другото: след 5 години кой от двата формата ще съществува за да мога и тогава да редактирам слоевете ако е нужно. [smilie11]

Автор: 2metraninja   
Дата:   16-06-05 14:14

Има вид компресия в ТИФ-а, която губи от качеството и това е jpg компресията. От версия 7.0 насам има и такава опция.
LZW компресията е доста добра за целите на ФИТ-овете и няма нужда да се използва вградената (пак от версия 7 фотошоп) екстра за компресия в ЗИП, защото всички по- стари фотошопи просто няма да го отворят този файл .
Разлика, ако са влючени разширените възможности на ТИФ-овете и ПСД-тата почти няма. Всички по- нови фотошопи отварят по- стари без проблеми, докато обратното не винаги е на 100% - примерно може да липсват някои ефекти...

Принципната разлика м/у ТИФ и ПСД е само в това, че първия е междуплатформен стандарт за растерни изображения, докато ПСД си е лично на Адобе формата - т.е. може и да се отклоняват колкото си искат от правилата. Същата работа като .ai и .eps .

Автор: asahi   
Дата:   16-06-05 14:33

PSD запазва слоеве, ефектите към тях, канали и селекции, пътечки, ембеднатия профил и файловата информация (вкл. EXIF). Тифа пази слоеве и канали, които се интерпретират по различен начин от другите програми.
ПСД-то може да се използва като междинен формат при обработката на изображението във фотошоп, а по-нататък се конвертира във форматът, изискван от следващата инстанция.
Примери:
1. Обработваш картинка за участие в конкурс. Докарваш я до Тифф с размери и цветово пространство, подходящи за печат по избраната технология. Правиш и един Джипег за да я публикуваш във Фото-форума, напр.
2. Подготвяш снимка, за да я окепази след теб някой дизайнер. Даваш му я в Тифф без никакво рязане и забравяш за нея.
3. Подготвяш картинката за дигитален печат, напр. лазерен принтер. Докарваш я до постскрипт файл или ПДФ, в CMYK на машината и с точните размери.
4. дайте и вие примери...

Автор: 2metraninja   
Дата:   16-06-05 15:14

JPG най - изненадващо за мен също могат да запазват векторната част - path.

Автор: nanapak   
Дата:   16-06-05 16:53

LZW според мене дава повече забавяне (преразход на време), отколкото икономия на място.
Малките компресии на JPG (на Мака 11-12, на ПСто май е различно) запазват достатъчно високо качество при по-голяма (от LZW) степен на компресия, макар че обикновено ме мързи да си играя чак толкова [smilie25]

Дата:   16-06-05 17:29

nanapak, зависи от това кое ти е по-производително в компютъра - дисковата система или процесора с паметта. Ако диска ти е бавен ще усетиш предимството на компресирания файл. Ако обаче процесорът дълго мисли кое как да разкомпресира компресията ще е недостатък.
Знайш ли какъв е кеф да мяткаш джепези на Куарк 5? Мощният процесор ги смила за секунди без да го е грижа колко ти е бавен диска.

Автор: chukov   
Дата:   16-06-05 17:34

Asashi
ще почерпиш ли ако ти обадиа един скрит тарикатлък в Quarka за изтриване на графични карета?

Дата:   16-06-05 17:49

Мога да почерпя и без повод. Не мисля да се занимавам активно с предпечат и гледам да не се обременявам. Какви са тези графични карета, че не се сещам за този термин?

Автор: chukov   
Дата:   16-06-05 18:03

ОК
Ами нали в Quark имаш текстови карета, в които изливаш текст и графични карета, в които вкарваш картинките (Ctrl + E).

За тия графични карета говоря. Ако бачкаш с Quark ще ти обадя един скрит пиниз.

Дата:   17-06-05 09:21

Аз pictures box ги изтривам с Del, след като съм ги избрал с горния инструмент (не ми се отваря да му видя името). Ти с какъв пиниз ги триеш?

първа  назад  1     всички  напред  последна