Автор: owl
Дата: 14-06-05 01:31
[Не съм изчел всички теми във форума, затова предварително се извинявам ако темата е вече обсъждана]
Според мен нивото на този форум е доста ниско. Нека обясня защо.....
По това, което чета, разбирам, че напоследък са се навъдили много нови форумци. Аз съм един от тях..... След търсене в
Google.com се озовах тук....много се зарадвах на идеята, на site-a, и ентусиазиран побързах да кача няколко свои
снимки.......не след дълго обаче се разочаровах.......
Как действа този фото-форум......почти всеки иска да има вискок рейтинг, особено ако е нов в този site.....ок, качва няколко
свои снимки и чака....чака......чака.......обаче след това вижда, че за 10 мин снимките му вече са на 3 страница в Албум
"Всички" и така разбира, че трудно някой ще ги види и ще гласува за тях.......скоро осъзнава , че за да го забележи някой,
трябва активно да учасва в гласуването, да дава "медали", да пише коментари.......
Дотук звучи страхотно - самото "устройсво" на форума подтиква към непрекъсната и интензивна обмяна на идеи, мнения,
препоръки, съвети.... въобще: обмяна на опит, споделяне на любовта към фотографията, което си е и основаната идея.....тук
обаче се появява големият проблем.........
User-ът решава, че за да се качва бързо рейтингът му, трябва да се набие на очи и започва "лов на снимки"..... отваря първата
страница на "Албум - Всичко" и почва да гледа какво се качва и да гласува като луд, click-айки през 1 минута
"Refresh"....естествено след като даде гласа си, пише "много съдържателен коментар" от рода на" "+ + +", "кефи", "лудо",
"яко", "харесвам" --> "Аз гласувам за тебе, ти ся ела да видиш моитете снимки и да гласуваш." еми да, обаче какъв е смисълът
от цялата тая работа? Зажадняла за рейтинг група user-и си гласува помежду си, а критерийте падат все повече......накрая
user-ът си криви душата, за да гласува със злато.....получава се така, че всеки гласува за снимки, които почти не харесва, а
в същия момент се радва на своя растящ рейтинг (който обаче не е реален по същата причина)..........и тук отсъства основната
идея....някакво израстване, осъвършенстване.........качваш любителкса снимка, намираш 20 други такива, гласуваш "Злато",
пишеш "супер е + + +", и скоро рейтингът ти се връща......а няма кой да ти напише какво точно му харесва в дадената снимка,
какво не му харесва, защо гласува или не.....и така ти си стоиш на едно ниво.........тук се намесва и темата за това как има
user-и, които смятат всяка критика за злонамерено заяждане, неразбирайки, че тя им помага да станат по-добри [то не че няма и
заяждания де ;]
ок, това всичкото нямаше да е такъв проблем, ако беше "изолирано"....обаче то не е, защото заради тези занижени критерии
истинските фотографии остават сред многото посредствени, дори любителски снимки.....недооценени, неразбрани......примери няма
да давам, не мисля, че е коректно, особено като се има предвид моето аматьорство във фотографията.........
ниските критерий пък не са резултат само от желанието за висок рейтинг....някой хора просто се радват на снимки на кученца,
котенца и пр. И се късат да гласуват за подобни......за тях няма значение дали снимката има някаква художествена
стойност....не искам за излезе, че снимките на кученца и котенца са лоши – напротив - има и страхотни...само дето 90% от
форумците май не могат да различат истинската от любителската фотография и гласуват и за двете със "Злато" (стига да е
снимано нещо интересно/сладко/пухкаво/голо).............еми това е май, доста дълго излезе, доста пъти съм казал едно и също
нещо по няколко пъти, но не искам да рискувам да ме разберете погрешно (или въобще да не ме разберете)........а колкото до
мене – отсега нататък няма да разрешавам рейтинг за снимките си, а само коментари....и се надявам да няма мнения от рода на
"+ + +", а истинска градивна критика :P
С уважение `sova` :)
|
|