Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кажете филма TMAX с какъв проявител и фиксаж..........
Автор: Galin4o   
Дата:   10-06-05 12:39

Кажете филма TMAX с какъв проявител и фиксаж ще е най-добре да го проявя???
И ако меже да ми кажете от каде да си ги купя.

Благодаря ви!!!!!!!!!!!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Кажете филма TMAX с какъв проявител и фиксаж..........
Автор: volokin   
Дата:   10-06-05 13:00

ID-11, D-76 (лично аз предпочитам първия, противно на твърдението, че са едни и същи)
Агфа Атомал, за мен е номер едно (пак противно на мненията, че няма номер едно)
Ilfosol -S (Ilford)
T-Max не съм го ползувал никога, но е ''скроен'' точно за тези филми.
Накрая Родинал (не съм много впечатлен от преписваните му качества за нискозърненост)
Времената ги пише по опаковките, ако искаш сайтове мога да ти постна ;-)

Автор: icikonti   
Дата:   10-06-05 13:08

Първото правило е да снимаш филма с такава чувствителност , какъвто ти е проявителя.Значи първо трябва да имаш представа какъв проявител ще ползваш и защо точно него.
Този филм е с малък размер на зърното /Т - кристали/ , освен това е с извънредно голям диапазон на светлочувствителност.Препоръчват му по- особени проявители , но няма да ти пълня главата с рецепти.Освен това можеш да го проявиш и с конвекционалните D76/ID11 или дори и с R09-1/25.Така обаче не можеш да пушваш филма до 800 или по-нагоре.Т.е. трябва да го снимаш по номинал.С тези проявители ще загубиш освен светлочувствителност , и фина разработка на детайлите.Това особено се отнася за R09-1/25 , въпреки ,че е дребно зърнест проявител , тук действа по обратния начин - увеличава зърното.Препоръчват му проявител TMax.С него няма да имаш загуба на светлочувствителност и ще получиш дребно зърно.
До колкото си спомням го продават в пластмасови тубички- концентрат и го разреждаш /май до около 1 литър/.Така можеш да проявиш 4 филма , без да компенсираш времето при проявяване , а до 8 филма с компенсации.Доста е скъп.Също не ми е ясно дали вече го има в малки опаковки или са над литър концентрат.
Ако не намериш пробвай с R09-1/25 , но ще имаш зърно.Последния можеш да го купиш от Халите за 10-тина лева и ще ти остане за други филми.
Моят съвет е намери си евтин D76 и го опукай с него - няма да имаш толкова малко зърно като с TMax , но няма и да е толкова голямо като R09.[beer]
Със сигурност има проявител TMax във Фомус - питай някого къде му е склада.

Автор: 5kan   
Дата:   10-06-05 13:24

най-добре можеш да му използваш качествата с оригиналния проявител, колкото и да струва си е оправдано

http://www.kodak.com/global/en/professional/support/techPubs/j86/j86.jhtml

иначе всички други, с които съм работил го докарват като по-обикновен филм (зърно, градация)

а, фиксаж - всеки става, но по-добре е поне да е кисел за да не ползваш стоп-баня

Публикацията е редактирана (10-06-05 13:26)

Автор: 5kan   
Дата:   10-06-05 13:39

а относно R09 - проявява дребнозърнесто и изравнително при разреждане 1:80 и повече
при 1:40 и по-малко дава доста грубо зърно и се губят детайлите в сенките (вдига контраста)

Автор: Galin4o   
Дата:   10-06-05 13:57

Хораааа много ви благодаря.[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна