Автор: Zedrules
Дата: 09-06-05 11:09
Моите 2 стотинки: Олимпуса дава наистина отлично качество, но има и съществени недостатъци, ако човек иска освен качество и добра ергономия. Примери:
1) хватката имам чувството, че е правена за силни мъжки ръце, защото е много плитка, като същевременно камерата е голяма. Ако искаш камера като за жена, помисли над това!
2) вариото е само 5х, сравнено с 7-10х в останалите от 8Мр -класата, и, както вече беше казано, е електронно със само няколко степени. Т.е. фотографа има доста ограничен контрол над кадрирането.
3) избирането на ръчен баланс на бялото (white balance) - нещо, което е задължително да се използва, ако човек не иска да снима в RAW - при Олимпуса е невероятно тромаво, с много натискания на копчета и бродения из менюта.
Миналата есен, като тръгнах да си избирам 8Мр камера, освен че изчетох всичките писания по въпроса в интернет и списания, ги пробвах всичките, и се спрях на Минолта А2 - най-бързата и според мен като цяло най-ергономичната. Сони-то също има велика ергономия, но е най-голямото и тежкото от всички в класата, и отчайващо бавно при записване на снимките на картата (както са и повечето освен А2). Ако ти трябва женствена камера, погледни Минолта А200 - по-малка, компактна и красива от ръбестата А2, с въртящ се LCD-eкран като на Канон и Никон, същия много качествен 7х обектив с ръчно варио като А2, и дори по-добро качество на jpeg-снимките от А2 (нов процесор). Само ще добавя, че от моята А2 съм много доволен, качеството на камерата и на снимките, които правя с него, е отлично (виж профила ми и този на Taurus13 за примери). Също така не съм се сблъскал с никой от многото проблеми, които и се приписват, с изключение на шума при ниска осветеност и при високо ISO - който проблем обаче е общ за всички 8Мр камери.
Не мога обаче да твърдя, че А2 или А200 ще са идеалните камери за теб - това е нещо, което ти трябва да решиш според това какво искаш камерата да прави и какви са фотографските ти умения. Минолтите дават невероятни възможности за ръчен контрол, но ако само искаш автоматиката да мисли вместо теб, потърси друг модел - може би дори една по-евтина автоматична дигисапунерка ще ти свърши по-добра работа от който и да е 8Мр.
|
|