Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 сканиране на черно-бели негативи
Автор: aemon   
Дата:   08-06-05 15:09

я дайте акъл как се сканират прилично черно-бели негативи.
volokin рече да съм сканирал като цветен диапозитив, но ще се радвам на някой друг споделен трик.
щото намерих в мазето една торба филми със срок на годност до 08.1998 (хехе), изпуках набързо един Ilford HP5, 400ASA и го проявих с Rodinal ей така, само за инат, но негативите си станаха чудни. само че сканирани са катастрофа...

Отговори на това съобщение
 Re: сканиране на черно-бели негативи
Автор: asahi   
Дата:   08-06-05 15:21

Също като цветните. Ако си вземеш някаква приставка за преснимане към дигиталката ще ти излезе и доста бързо и евтино.

Дата:   08-06-05 15:24

мерси, asahi, ама скоро няма да си взема и дигиталка :)

Дата:   08-06-05 15:54

Човек, дори и добре да живее, си взима дигиталка.

Автор: Mimic   
Дата:   08-06-05 15:57

Това интерпретация на лафа на Мечката [smilie5]

Автор: Stoyan_5   
Дата:   08-06-05 16:26

Автор: asahi
Дата: 08-06-05 15:21

.....Ако си вземеш някаква приставка за преснимане към дигиталката ще ти излезе и доста бързо и евтино....

От къде може да се намери подобно устройство в България?

Публикацията е редактирана (08-06-05 16:27)

Дата:   08-06-05 17:24

Първо провери на сайта н апроизводителя н атвоето апаратче дали съществува подобен аксесоар. После потърси при вносителя в Бг. Едва ли ще стоят някъде по магазинчетата. По-скоро с поръчка.

Автор: Odin   
Дата:   08-06-05 17:50

Обади се, ще ти ги сканирам на моя скенер!
За другото ще се разберем[beer]

Дата:   09-06-05 09:38

не бе хора, ударението пада на "прилично". питах дали някой знае някакви номера. имам филмов скенер (Acer Scanwit 2740s) диапозитивите стават супер, но с негативи и с нормалните настройки за черно-бели негативи се озъбва - динамиката никва я няма и шума е ужасен. довечера ще опитам да сканирам като цветен диапозитив и после да ги обърна в позитив и ще пиша пак

Автор: karavelov   
Дата:   09-06-05 12:40

пробвай да сканираш само с червение или инфрачервения канал. забелязал съм че така става най добре при мен.

Автор: niavaah   
Дата:   09-06-05 16:07

aemon shto ne si gi kopirash 4ove4e ;) zareji toq skener :P
Zna4i imam friend s nqkuf skener pak za 4b filmi si stavat super.. ima si specialna predstavka za 4b ima si i specialna za diapozitivi.. nenam da ti kaja, no tuk tam se poqvqvat beli to4ici ina4e vsi4ko dr si e ok ..Skenera nared li e ? Da ne bi neshto da mu ima ili neshto ot pristavkata ..

Автор: Junior   
Дата:   09-06-05 16:25

И АЗ съм се сблъсквал с подобен проблем при някои скенери.... май си зависи от самия скенер даеба....или по-скоро от софтуера за него...

Автор: volokin   
Дата:   09-06-05 16:36

Зависи от скенера, но по правило чернобелите филми се сканират трудно, среброто отразява инфрачервените лъчи за прах и драскотини и се получава кофти, макар и някой път ефектът да е много артъ [smilie3]
Задължително филмов скенер, т.е. не плосък, задължително резолюция поне 2900, да не говорим, че и тя е малко вече. Модуса за диапозитиви е с по-голяма динамика. В никакъв случай на отделни канали както те съветва Каравелов, губиш много информация. После като конвертираш в негатив, вдигаш малко кривите на позиция ''S''. никакви други екстри не ползувай на скенера. Ако филма ти не е с много прозрачен носител, пробвай тогава на обикновен цветен негативен модус.
Ако и тогава не става, продавай скенера и грабвай една Минолта или Никон.
А ако имаш време ела до нас да ти дам едно списание на Лайка, има много добра статия точно по този въпрос, хем ща черпя едно кафе [beer] [beer] [beer] [beer]
И си носи няко негатив да го пробваме при мен [smilie3]

Дата:   09-06-05 17:15

ок, volokin, ще опитам пак да сканирам като цветен диапозитив - списанието на Лайка снощи го четох :) ама на кафе ще дойда.

Автор: karavelov   
Дата:   09-06-05 19:37

:) ето, че и аз научих нещо. Ще пробвам довечера да видя как ще стане това на моя скенер

първа  назад  1     всички  напред  последна