Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Колко да поискам за публикация на моя снимка?
Автор: Стефан   
Дата:   28-04-04 23:18

Една агенция иска да използва моя снимка за издание което подготвя - доклад на международна фондация който ще се издаде в тираж 1500бр. Става въпрос за корицата на изданието, но не като основен елемент, а заедно с още 6 снимки, така че им е необходим размер само 7х5см при 300dpi. Каква цена смятате, че трябва да поискам? Аз имам някаква идея, но е по-добре да се консултирам с по-компетентни по въпроса хора?[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Колко да поискам за публикация на моя снимка?
Автор: simon   
Дата:   28-04-04 23:48

според колко е богата агенцията и според това колко наистина държат на твойта снимка, си определяш някаква цена!Цената също така се определя от това колко пари ти трябват в момента, може да имаш належаща нужда да си купиш нещо утре...Също така възможно е да ти предлагат мизерно малко пари, в такъв случай просто им я подари че да ти е леко на душата;)

Автор: IVU   
Дата:   29-04-04 01:01

е така ако разсъждаваме според колко е богата агенцията...

Не знам какво представлява снимката, но ако им искаш много пари и могат да я прежалят със сигурност ще се откажат (или ако могат да я подменят с подобна).

Най-скъпите снимки, които сме купували са от Corbis - до 300 паунда парчето (за един басейн с една маса, два стола и 2 хавлии пред него). Обаче ставаше дума за голям тираж и печат на билборд. Но клиента беше запознат с цените на снимките и сам се съгласи.
Иначе сме купували от ephotobg.com (там са около 15 лв.), от фототрезор (максималната цена, която ни бяха искали за снимка беше 70лв. май). Купували сме и от разни други - и там се въртят около 30-50 лв.
Сега купувам масово от един пич, който ми ги дава по 20лв. и са доста прилични. Но вече съм купил над 100 снимки и сигурно затова ми ги дава на тази цена. [smilie8] А и ги продава сигурно и на други.

Така че мисля, че от 30 до 50 лв. биха платили (ако са сериозни и държат снимките им да са с редовни авторски права) - иначе могат от Славейков [smilie9][smilie9] да си купят диск с разни снимки и от там да си изнамерят.[smilie9] [smilie9] [smilie9]

А и доклада е скучна работа - едва ли държат много на снимките.

Според мен 50 лв. е максимума защото ако може да се снима подобна снимка винаги могат да наемат фотограф да им щракне нещо подобно. Ние работим с няколко доста добри фотографи (няма да ги споменавам) и общо взето за няколко полезни кадъра тарифата им е 50лв.

Това си е лично мое мнение - виж другите могат да те посъветват нещо по-различно.

Автор: Stoyan22   
Дата:   29-04-04 01:02

В агенции по света снимка с този размер при RF тарифа струва около 50$, 50% остават за агента.

Автор: Krassy   
Дата:   29-04-04 01:09

[smilie7]

Автор: msld   
Дата:   29-04-04 01:18

mejdu 15 i 80 leva varvi snimka za koritsa,zavisi kakva ti e snimkata i koya e agentsiyata...

Автор: BoneCollector   
Дата:   29-04-04 09:07

Поздравления, Стефане https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif

Дата:   29-04-04 12:17

Благодаря на всички [beer]

В тази връзка да предложа нещо: ще бъде много полезно (и интересно) за всички, ако САС (когато има време разбира се) добави възможност да се задават за всяка снимка ключови думи и съответно да може да се търсят снимки по ключови думи, така както е на ФотоТрезор. По този начин ще бъдат много улеснени потенциалните клиенти, търсещи снимки по конкретни теми. Защото виждате, че има и коректни хора и организации, които за разлика от разни жълти, и някои имащи се за "бели" вестници не крадат снимки от сайта, а действат съвсем по правилата. Хората не само ме питаха могат ли да използват снимката ми и колко ще струва, а и ми обясниха подробно за какво издание става въпрос и даже ми изпратиха на pdf предварителния проект да видя къде точно ще стои моята снимка. А снимката са я намерили тук, но е било въпрос на късмет да я видят, ако имаше търсачка можеше и по-добра от моята да намерят [smile]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   29-04-04 13:32

Стефан , това за ключовите думи е интересно, но сигурно ще трябва да се пише софт, ще каже Сас.
За другото - да не бъркаме нещата, тук в сайта пускаме за кеф, нещата стават на 180 градуса, ако ще пускаме за евентуални клиенти !!
Лично аз не бих влачил 6/9 апарат, ролфилфилми за по 25 лв. и лични разходи за път и прочие....за да ми избере някои една снимка на 10 филма за хонорар 20 лв. /защото има хора, които без да пише "продава се", искат я за 20 лв., но на ролфилм ли е, питат!!...пък да ти сканират от негатива/диапозитива един такъв кадър в подходяща резолюция искат 50-60 лв.!!/. Никак не би ме поблазнила мисълта, ако някои си е написал статия и търси снимка на конкурсен принцип за нея...и дава 20 лв. В това хляб няма, ако така и така си я пуснал и не ти пука - даваш я, но..без претенции.
Абе шантава държава сме, и не си мисли, че има някакъв свободен и развит пазар за свободно направени снимки. Ако мислиш, че трябва да направим фотофорум за да угаждаме на някои по-лесно да си намери снимка за тематиката, и от това да печелим...ще си умрем от глад. Знаеш ли, фототрезора за какви пари продава снимките? Там си пише:))/не, че имам нещо против, но хората си ценят труда - като са се впрегнали в това/.

Автор: machine_head   
Дата:   29-04-04 15:42

браво Стефане, ще се изплати този апарат ей :).

абе искай им 50 лева, ама им кажи че е на промоция [smilie25]

Дата:   29-04-04 16:12

Благодаря, machine_head [smile]
А я да те питам ти успя ли да продадеш онзи адаптер, ако не си може все пак да го взема да пробвам нещо?

Автор: tsvetka   
Дата:   29-04-04 16:13

Аз съм от ФотоТрезор и мога да "вметна", че средно един голям файл (~50MB) върви за 105 лв., ~А4 - за 70 лв., ~А5 - за 35 лв, като това са цени без ДДС и са за файл, който се продава с неизключителни авторски права, т.е. royalty-free (това значи, че който иска го купува и го ползва в този размер срещу сумата). Ако на снимката има модел, произведение на изкуството и пр. цената може да стигне до 200/140/70 лв. за съответните размери. На запад тези числа дори във валута (евро или щ.д.) са БЕЗУМНО НИСКА ЦЕНА за кадър.
Ще посъветвам Стефан да поиска най-малко 30-40 лв., ако става въпрос за някаква шир-потребна визия, и ако той си запазва правата върху кадъра. Ако кадърът е с произведение на изкуството, модел, съдържа феномен или представя оригинална идея, цената може да се повиши двойно при тези условия.
Ако клиентът обаче иска кадърът да не го даваш на друг за определен период, тогава става сложно и може да е и двойно, но и десетократно над това.
Се ла ви! :)
няма регламент, сравнението със Запада просто е смешно, клиентите извиват ръцете на фотографите тук...
Не бива да се пада под определено ниво!!!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   29-04-04 16:24

tsvetka - добра вметка и разяснение https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif

Автор: machine_head   
Дата:   29-04-04 17:02

re Стефан:

Да Стефане продадох го. Пристигат ми хора от щатите юни, така че ако искаш избери си магазин, ще ти го купим и ще ти го донесем.
Аз мисля да си заръчам tcon-17 или ей тва чудо:

http://www.raynox.co.jp/english/digital/egfujis602.htm

[smilie21]

може да ми пишеш на майла: xitecvt@yahoo.com

първа  назад  1     всички  напред  последна