Автор: chukov
Дата: 02-06-05 16:01
Обръщам се към админите и към всички.
Днес се зачетох в тема, която Gorbi е пуснал и открих, че е много полезна за голяма част от форумци. Става въпрос за обсъждането на предимствата и недостатъците на кадър, който в случая беше посочил Gorbi.
Дискусията е много полезна, защото за малицаната опитни фотографи още от пръв поглед беше ясно какво не е наред в кадъра, но детайлите в обсъждането, които дадоха asashi, nixon и други допълнително заострят вниманието на любителите.
Абониран съм за Digital Photo (едно руско списанийце) и там има много интересна рубрика. Предоставени са няколко кадъра, на които на пръв поглед е трудно да се намерят слаби места. Под тях е потърсено мнението на трима очевидно добри фотографи и те са посочили предимствата и недостатъците в кадъра. Като се зачетеш се учудваш на колко неща не си се сетил да обърнеш внимание.
Имам следната идея.
Веднъж седмично или по-често (както е по добре) админите да пускат кадър и да търсят сериозните мнения на форумци за предимствата и слабостите в него.
Така тия, които нямат опита в кадрирането или последващата обработка на снимката (в които разбира се попадам и аз и които според мен са 80% от хората тук) ще се научим на какво да обръщаме повече внимание при снимане и обработка.
Вероятно ще кажете, че не пречи всеки ден някой да предлага нещо за обсъждане, но темите, предложени от админите са по-сериозно дискутирани и се избягва разводняването от сорта "това добре, ами какво ще кажете за тоя кадър", след което някой пуска свой кадър за обсъждане и нещата политат в друга посока.
Надявам се, че идеята не е лоша и е осъществима.
|
|