Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сватбар
Автор: Nikolai   
Дата:   27-04-04 23:13

В събота, на сватбата на моя братовчедка, изснимах едно филмче със закупен наскоро обектив Pentacon 2,8/135 и тяло Зенит Е.
Днес, за мое голямо очудване установих, че 80% от снимките са без фокус. Не мога да разбера защо? Снимах на открито, 17-18 ч. при 200 аса Fuji, бленда 5,6 до 11 , скорост 1/125 и 1/60. Шантава работа:
- да съм фокусирал чак толкова неточно, едва ли (блендата поема леки отклонения),
- да са ми треперели ръцете?(пиенето беше после ...)
- вместо нормалния Helos 2/58 , помъкнах 135 мм обектив с идея да правя интересни портрети, а тя каква стана...

Някой да даде акъл къде съм сбъркал щото аз наистина не мога да зацепя.

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Сватбар
Автор: GenaDP   
Дата:   27-04-04 23:19

Сложи си очила, или се прегледай за паркинсон.

Автор: sagittarius   
Дата:   27-04-04 23:24

По мое скромно мнение скоростта ти е била малка за този обектив. 1/125 е на ръба и малко под него, а 1/60 си е направо бавно. Дори да не са ти треперили ръцете, все пак са мърдали - не си триножник.

Автор: Niko24   
Дата:   27-04-04 23:25

GenaDP:
Що за отношение "Сложи си очила, или се прегледай за паркинсон." Човека пита съвсем културно, ако си нямаш идея каква може да е причината просто нищо не поствай!

Автор: Gafa   
Дата:   27-04-04 23:30

хората на сватба взимат колкото се може по широк обектив и ми се хвалят
Пример
Практика ма 28мм и на разстояние 3метра всичко на фокус ти със 135мм
портрети от разтояние искаш да правиш или си бил на маса и не ти се е ставало и от там си ги бухал

Автор: Krassy   
Дата:   27-04-04 23:31

Ники, възможно е там където ти копират снимките, там също има фокусиране на изображението към фотохартията.
Съветвам те да вземеш лупа, да дадеш на приятел или ти да сканираш негатива, или да направиш повторна снимка на някой разфокусирана, но в друго студио.
[beer]

Дата:   27-04-04 23:38

краси нали си експериментатор
имаш 300мм ,нагласи си ги само на 135мм
и на ръчен фокус на скорост 1/60
да те видя аз тебе колко снимки ще ми направиш супер на фокус
Като се има на предвид че това е сватба има движение ,нее като застани ми за портрет
а тоя обектив е много готин за портрети

Автор: GenaDP   
Дата:   27-04-04 23:42

Както съм отбелязвал неведнъж - човек като и прост, то е завинаги... 135мм, ама на бленда 11. Хитро. Ми да беше отворил блендата, и щеше да си вдигне скоростта. На 125 няма проблеми с мърдането, на 60 - зависи от снимача.

Автор: msld   
Дата:   27-04-04 23:42

mislia,che rakata ti e bila nestabilna...puk i za portreti - po-dobre e da si na blenda 2,8 za da defokusirash fona,t.e.otdeliash glavniya obekt ot fona...ako pokajesh niakoy negativ bihme mogli da ti dadem po-tochni otgovori..

Автор: Krassy   
Дата:   27-04-04 23:50

хе хе хе верно бе...
ма кой да ти чете внимателно...

Автор: Nikolai   
Дата:   27-04-04 23:58

Благодаря, респектиращо ... :)

гледах ги току що негативите, няма какво да си кривя душата - няма фокус ...

Значи, за в бадеще:
- или обектив с по-малко фокусно разтояние,
- или по-бърза скорост 1/250 , 1/500
- статив не вкючвам щото в суматохата може да тропясам някой... :))

Благодаря още веднъж !

Дата:   28-04-04 00:06

Къв статив нали си гледал рекламата на чизбургер

Автор: GOSPODIN   
Дата:   28-04-04 03:32

Мисля , че проблема ти (ако кадрите са без фокус, а не без рязкост) е заради малката дълбочина на рязкост при дългофокусните обективи. При движещи се обекти , даже и бленда 11 не винаги може да те спаси освен ако Зенита не е с бръз автофокус:))

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-04-04 09:50

ц-ц-ц, 200 АСА, на открито...и на 1/125 и 130 мм ти бяга!? Ти защо не се пробва с този обектив, преди да се хванеш със сватбата..или поне сложи светкавицата...уф, тя ти е на 1/30 пък:))?

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-04-04 09:55

Това правило 125мм.=1/125 с. е за гарантиране на добра любителска снимка от почти всякаква ръка /фотографска обаче/, или за пълна гаранция на професионалист, които ще вдига големи увеличения после. Иначе съм установил, че талантът може да размаже и при статичен сюжет, 50 мм./1/125, защото снима със замах:))

Автор: GuruMMX   
Дата:   28-04-04 17:59

xa xa :) tva za talanta e jako he hehehe :)

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна