Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Относно Pentacon auto 1,8/50 Multicoated ?
Автор: apollo   
Дата:   30-05-05 16:02

Днес аха да си взема един нормален обектив Pentacon auto 1,8/50 Multicoated но се наложи да избирам между два. Казах на човека да изчака малко, защото въпреки че бяха абсолютно еднакъв модел просветленият слой на обективите беше в различен цвят! Погледнато под ъгъл на единия обективите бяха със оранжево-червено покритие а на другия с пурпурно-лилаво такова. Имам два руски бинокъла БПЦ5 8х30 със същото съотношение на цветовете както описаното по горе. Направило ми е впечатление че с пурпурно-лилав слой картината е по светла и като цяло изображението е с по ярки цветове/сивее по малко/. Та въпросът ми е дали тази зависимост е в сила и при фотографските обективи? Нека някой който е по навътре в нещата да си каже думата, за да избирам по бързо...!:))

Отговори на това съобщение
 Re: Относно Pentacon auto 1,8/50 Multicoated ?
Автор: ecobo   
Дата:   30-05-05 17:55

[smilie11]

Автор: karavelov   
Дата:   30-05-05 18:00

thor-а питай. Това променя цветната температура на кадъра ако не се лъжа. Иначе мойте MC и SMC обективи са с петролно сини отблясъци.

Автор: hose   
Дата:   30-05-05 19:59

аз имам 3 обектива и трите са с различен цвят на челната леща

едното е синьо-зелено
другото е подчертано лилаво и тъмно
третото и бледо лилавникаво

разлики обаче в цвета на снимките не съм забелязъл?!?! въпреки че е логично че не може да няма.....

Автор: rimless   
Дата:   30-05-05 21:19

Така нареченият остатъчен цвят на антирефлейсното покритие е неизбежен и не е от толкова голямо значение какъв е цветът му, а колко е интензивно отражението.
Обикновено при добрите многослойни AR покрития (0,4%-0,5% отражение от повърхността), остатъчният цвят е бледозелен или тюркоазен. При по-старите (0,6-0,8%) е тъмносин или лилав.
Ако си сигурен, че оптиката е маркова, цвета няма значение, доколкото знам не променя цветопредаването, гледай яркостта на отражението...
Успех! :)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   31-05-05 00:59

Трябваше да вземеш единият.[smilie5]
Няма логика разсъжденията и сравненията с бинокъла /и там причината не е в просветлението/.
Просветлението на обектива не ти играе роля в цвета върху кадъра /освен няколко частни случая с други обективи/[smilie3]
Този Pentacon auto 1,8/50 Multicoated е евтин обектив, какво толко му мислиш!
Добър е, имам няколко в момента. Минали са ми през ръцете още няколко.
Оттенъка е пурпурно-лилав .
По принцип въпреки яркото си на вид MC, този обектив не се държи добре с/у силна контра светлина, вкарва дори слънчеви зайчета/бленди в кадъра [smilie3]
Ако си търсиш много добър 50 мм. на М42, вземи си един Pancolar [smilie24]

Автор: apollo   
Дата:   31-05-05 20:24

За 20 левчета бройката си взех и двата, пък ще видя в един сравнителен тест какво ще покажат... Благодаря на всички за съветите!:)

първа  назад  1     всички  напред  последна