Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Чудя се нещо
Автор: night   
Дата:   26-04-04 14:39

Те са няколко неща. И ще съм благодарен отново за мнението на по-старите клубари и професионалистите.

Значи първо, редовно попрочитам форума и ми прави впечатление как се коментират върхови модели фотоапарати, върхови модели обективи, върхови модели скенери за лентови снимки, и т.н. Коментират се професионални условия на заснимане - било то студийно или на открито. Аз така съвсем като любител често преглеждам и албума, и ми прави впечатление че напук на върховите модели апарати, обективи, техника и знания, уникалните снимки са далече под процента, който трябва да е? Авторите, които правят наистина страхотни снимки (а не просто отивам където е по цветно, пляс с 8 мегапикселовия апарат, хоп 20 сатурация, хоп няколко пъти шарпнес, хоп красива рамка и ъплоад), са ужасно малко. Аз се сещам за не повече от 10 човека според моите критерии.

Което ме отвежда към другия момент. Чета за Д70, за 300Д, за Марк2. С какво Марк2 или кой да е от иброените про модели се различава съвсем прагматично за целите на сайта от да кажем Канон А60? Канон А60 - 2 мегапиксела, като се "свие" снимката до 550 пиксела на дългата си страна и се обработи малко с фотошоп, с какво ще се различава от снимката с Марк 2 и някой скъпарски обектив? Изцяло технически.

Иначе да - стажа, визията на един про фотограф (БИ ТРЯБВАЛО) да успеят да използват по-пълноценно Марк 2 за творческите си нужди от да кажем А60. И все пак? Галерията показва друго. А и един добър фотограф(техника и знания), попаднал на правилното място (уникалност) със да кажем Скина 8М или пък Канон А60 (техническо обезпечение) пак ще направи уникалния кадър.

За да не съм голословен - да вземем например Деннис О`Хара. Страницата му е
http://www.northernpics.com/webgallery
повечето му снимки са правени с техника, която притежават доста хора. И все пак? Подобни фотографии из албума съм срещал 4-5 за доста месеци.

Или да вземем например Габриеле Ригон
http://www.gabrielerigon.it
http://www.rigonstories.com
снима с Leica M6 и Digilux ако не се лъжа. защо не виждам подобни снимки тука? само 1-2 човека снимат толкова изкусно (по моите критерии разбира се) от тука.

Или да продължим с
Пекка Сааринен
http://photography-on-the.net/gallery/list.php?exhibition=2

изложба правена с Канон Г1. Мен лично адски ми харесват. Рядко виждам подобни фотоси тука, дори с техника в пъти по-скъпа.

или
http://photography-on-the.net/gallery/list.php?exhibition=1

Ще се радвам да получа мнение. Ще ми помогне за в бъдеще при формиране на възприятията ми по отношение на фотографията. Мерси на всеки, който ми отговори.

Отговори на това съобщение
 Re: Чудя се нещо
Автор: junior   
Дата:   26-04-04 15:20

Аз като официално награден от СаС за най-активен форум-ар ще се кажа мнението веднага...

Твоят въпрос аз го разбирам от две страни:
1. Какви са минималните технически изисквания към фототехниката, ДОСТАТЪЧНИ за изработване на снимка, подходяща за сайта?

2. Каква са минимално необходимите технически изисквания към фототехниката за правене на уникална снимка-ШЕДЬОВЪР?

От гледна точка на публикуването на снимка във Фото-форум.нет, реално изискванията към фотоапарата са ниски. В смисъл - с 'квото и да снимаш в крайна сметка трябва да го докараш фо 100 кб на 700 пиксела ширина. Ясно е, че най-хубавите снимки губят много детайли. Но от друга страна разлика все пак има и тя се крие в използваните обективи. Типичната сапунерка е с обектив 35-70 (ако изобщо има варио), което не е подходящо за всякакъв тип снимки.

Това, обаче, изобщо не принизява труда на добрите фотографи и качеството на фотоапаратите им - когато дойде време човек да се изхвали/покаже снимката на живо (в изложба, разпивка или обикновна хвалба) в нормален размер 20х30 или нагоре, тогава става ясно кое е действително добро.

Относно снимането на шедьоври - там нещата изобщо не опират до апарата, а по-скоро до (вече ще писна на всички с това клише) "задапаратното устройство".

Автор: night   
Дата:   26-04-04 15:26

За изложбата не помислих, прав си в този поток на мислите. Мерси за отговара ти. Иначе за задапаратното устройство :))))) Напълно съгласен

Автор: Krassy   
Дата:   26-04-04 16:28

И аз тва забелязвам, че тиа дето най-много приказват по форумите нямат изяви в албум-а...
Е, кой където е добър, едни в приказките, други в действията...

... или грешно съм разбрал?

[smilie19]
[smilie7]
[beer]
[smilie25]
[smilie5]
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: junior   
Дата:   26-04-04 16:43

Не, Краси, тези които най-много приказват по форумите са пуснали достатъчно засега... и очакват и други да си развият способностите в снимане, а не само в говорене[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Krassy   
Дата:   26-04-04 17:10

A long time ago....
Стари лаври rulz[smilie19]

Автор: terminator   
Дата:   26-04-04 17:13

И тука http://northernpics.com/webgallery/photo.php?photo=701&u=240|72|...пък ако няма "...пляс с 8 мегапикселовия апарат, хоп 20 сатурация, хоп няколко пъти шарпнес, хоп красива рамка и ъплоад..." то здраве му кажи. [smilie23]

Автор: LinkBeat   
Дата:   26-04-04 17:23

night- Не си съвсем прав в
http://photography-on-the.net/gallery/photo.php?photo=210&exhibition=1&u=34-4-digital-photo
гледах и всичко е с напр.Canon D 30, с обектив Canon 70-200 f/2.8L. При такава техника цветността се запазва максимално истинска и ярка. А иначе това са хора с големи възможности, които ако не са фотографи, то са амбициозни любители обикалящи света, за да намерят красивия кадър. Няма как тук между другото да намираш нещо изключително всеки път.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-04-04 17:31

Това не е бизнесфорум, тук не участват фотографий, които са направени за продажба. Посетителят и фотографа ги интересува това, което виждат..а не това, кои колко паници или абитуриентки си е пазарил за снимане, и дали ще си избие парите на новия апарат от това, и колко е велик на приказки в махалата.
Фотографа, чиито занаят е АРТ-а, не си прави евтина реклама, няма полза да си публикува поръчани неща,нито си търси неизвестни и неидентифицирани клиенти по нета, дето ще им снима за по 5 лева.
Тук всеки има шанс не да припечели, а да покаже, да сподели, да се провери,да се научи или да помогне...всичко останало е глупав мениджмънт или комплекси.
Всеки фотоапарат и с набор от ръчни настроики може да бъде достатъчен за фотография за фотофорум, разбира се за ограничен набор от сюжети. Друг е въпроса, че това е повече от достатъчно за повечето хора тук, и за стила в които са свикнали да снимат.
Е, ако увлечението ти е да снимаш птички , като Фалкон...или астро, като Маркишки...тогава трябва и друга техника,/или само другата/ но да не забравяме, че в момента има всичко за всякаква фотография, и оптиката може да е прекрасна и евтина, и да не е AF, USM или на дигитална камера. На една практика може да се сложи рибешко око и то да снима като рибешко око...а не като просто широк обектив, или твърд обектив 400 мм. с добра светлосила за 250 лв....или МТО 1000 за още по-малко.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-04-04 17:42

LinkBeat - това да обикаляш света не е задължително условие за добра фотография, такива са моите наблюдения. Друг е въпроса, че известни фотографи -професионалисти го правят, поради необходимост.
Погледа на чужденеца е различен, но ако фотографа не може да види живота в собствения си край, място, град...то неговото командироване в ЮАР е безмислено.
Не трябва да забравяш, че за повечето зрители в англоговорящите страни, ще е по интересно какво си снимал ти в Подуене например, отколкото тои...на Ниагара. Ако е отишъл там, трябва да има свои идей, различни от хилядите реализирани досега.

първа  назад  1     всички  напред  последна