Автор: Mobby_Dick
Дата: 26-05-05 19:22
Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде е творец? (според нашите разбирания )
Акцента ми се ще да поставим върху нравствените качества и моралът. Те задължителни ли са? Необходимо, достатъчно, недостатъчно условие?
Според мен да - абсолютно задължителни са. Не бих си направил труда да гледам и да се опитвам да квалифицирам нещо за изкуство, ако е лишено от такива качества. Не бих разглеждал определени неща като творби, ако знам , че авторът им не притежава необходимият миниум такива качества (т.е. ако познавам автора от статии, медии, лично и т.н. но имам обективна информация в такава светлина).
Какви са тези качества - това са 10-те божи заповеди + посланията на новият завет.(или редакциите им/аналозите от другите религии, учения, философски школи/философи и т.н., които много си приличат и са в различна степен на влияние в различни точки на земята).
Разбира се, далеч съм от мисълта, че има съвършен човек. По-важно е за мен целите, стремежа на определен човек/творец към тях...или обратно.
Според мен единствено възможно е творчество с чисти цели (или инстинкт за творене), с добра пропорция от определени чуства/разум. Останалото (намиране, представяне, оценяване) не е работа на твореца и не може да се намесва в мотивацията/стремежа към творчество! - тука директно изпадат модата, парите, почитателите и т.н.
Всеки човек си има идоли (т.н. идоли, т.е. хора, на които особено симпатизира, творци и т.н., които познава в определена светлина) Това е определено до голяма степен от личностното ниво, интереси. Нужно ли е да гледам творби на въпросните хора, за да преценя определени техни нр.качества, или е достатъчно да погледна техните идоли (кумири)? Те може би са синтеза, това което не могат/могат да направят обикновените им почитатели, но към което се стремят? Достатъчен ли е този поглед?
Един автограф, една кърпичка, снимка , бърза скица от своя идол/кумир въпреки , че е бърза, скалъпена...има особена цена за притежателя и. Често такива вещи/атрибути/скици достигат невиждани цени в търговете - това произведения на изкуството ли са?
|
|