Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13     всички  напред  последна
 Какви качества ....
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-05-05 19:22

Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде е творец? (според нашите разбирания[smilie5] )
Акцента ми се ще да поставим върху нравствените качества и моралът. Те задължителни ли са? Необходимо, достатъчно, недостатъчно условие?
Според мен да - абсолютно задължителни са. Не бих си направил труда да гледам и да се опитвам да квалифицирам нещо за изкуство, ако е лишено от такива качества. Не бих разглеждал определени неща като творби, ако знам , че авторът им не притежава необходимият миниум такива качества (т.е. ако познавам автора от статии, медии, лично и т.н. но имам обективна информация в такава светлина).
Какви са тези качества - това са 10-те божи заповеди + посланията на новият завет.(или редакциите им/аналозите от другите религии, учения, философски школи/философи и т.н., които много си приличат и са в различна степен на влияние в различни точки на земята).
Разбира се, далеч съм от мисълта, че има съвършен човек. По-важно е за мен целите, стремежа на определен човек/творец към тях...или обратно.[smilie3]
Според мен единствено възможно е творчество с чисти цели (или инстинкт за творене), с добра пропорция от определени чуства/разум. Останалото (намиране, представяне, оценяване) не е работа на твореца и не може да се намесва в мотивацията/стремежа към творчество! - тука директно изпадат модата, парите, почитателите и т.н.[smilie5]
Всеки човек си има идоли (т.н. идоли, т.е. хора, на които особено симпатизира, творци и т.н., които познава в определена светлина) Това е определено до голяма степен от личностното ниво, интереси. Нужно ли е да гледам творби на въпросните хора, за да преценя определени техни нр.качества, или е достатъчно да погледна техните идоли (кумири)? Те може би са синтеза, това което не могат/могат да направят обикновените им почитатели, но към което се стремят? Достатъчен ли е този поглед?
Един автограф, една кърпичка, снимка , бърза скица от своя идол/кумир въпреки , че е бърза, скалъпена...има особена цена за притежателя и. Често такива вещи/атрибути/скици достигат невиждани цени в търговете - това произведения на изкуството ли са?

Отговори на това съобщение
 Re: Какви качества ....
Автор: Stoevmobile   
Дата:   26-05-05 19:26

Зададе поне 4-5 въпроса..
Загубих връзката нещо [smilie11]

Автор: Mimic   
Дата:   26-05-05 19:29

Започвам отзад напред. Автографите, кърпичките, бързите скици и подобните им не биха могли да се окачествят като изкуство точно защото са направени без чувство, без идея и защото са клиширани. Високата им цена е обуслована от нуждата на "феновете" да притежават част от своя любимец и желани от голям брой хора съответно се вдига и цената им [smilie8]

Дата:   26-05-05 19:32

Не смятам, че има връзка между качествата на твореца и въпросните хора или поне не пряка. Изкуството бидейки широко достъпно става достояние на много и най-различни. Възможността всеки да го интерпретира по своему води до извода, че се харесва и на различни хора [smilie8]

Автор: Avi   
Дата:   26-05-05 19:34

Mobby_Dick написа:

> Акцента ми се ще да поставим върху нравствените качества и
> моралът. Те задължителни ли са? Необходимо, достатъчно,
> недостатъчно условие?
> Според мен да - абсолютно задължителни са.

автора на темата смята ли се за творец?

автора на темата смята ли, че авторът на следните изрази притежава нравствени качества и морал?

> нагъл дебил си, и злобар
> келеши като тебе) Кретен
> злобни главици
> олигофренско

също искам да попитам, какво точно е морала, за да може да разсъжаваме след това с някаква изходна материя? морал като християнска ценност (не пожелавай жената на ближния) или морал като форумска ценност (аз у форуму шси пцуем, ма на шефа ще говоря на Вие)...

та.. такива ми ти въпроси ми се въртят в главата...

Автор: stranger   
Дата:   26-05-05 19:35

лелеееееее, моби

ма ти не си чел биографията на екзюпери, нали [smilie5]

личи си [smilie5]

Дата:   26-05-05 19:35

Stoevmobile и още мисля да задам. С тези започнах. Мисля, че са необходимият миниум и съвсем по силите за разбирането им.[smilie7]
Чети ги един по един, и така отговаряй[beer]

Дата:   26-05-05 19:36

stranger написа:

> лелеееееее, моби
>
> ма ти не си чел биографията на екзюпери, нали [smilie5]
>
> личи си [smilie5]

май не само на екзюпери...

Дата:   26-05-05 19:37

аха, ни един не е бил читав от творците [smilie5]

Дата:   26-05-05 19:37

Рано е за спам де. Чакай да понапишем нещо поне [smilie5]

Автор: nrk   
Дата:   26-05-05 19:38

Какви качества???

Аз сериозно се сещам за едно - трябва да е умен, за да е творец. Ама много много умен!

Другото не го признавам.

За моралът - той не е абсолютен, нито еднозначен...

Дата:   26-05-05 19:38

Няма нужда да е умен. Трябва да е емоционален [smilie8]

Дата:   26-05-05 19:39

stranger написа:

> аха, ни един не е бил читав от творците [smilie5]

са то дали творчеството им е в резултат на "нечитавостта", или обратното - я камилата, я камиларя... но факта си е факт.

Дата:   26-05-05 19:41

Не излизаи с тоя номер на някои другари...."Ooo kolko pisano, 6e go cheta ma kak li ne" /явно трудновата работа да се прочетат 20 реда[smilie5] / - При положение, че го пишат нон-стоп и че познават автора, е малко найвно да пишат така, много добре знаят за себе си дали ще го четат или не...другото е...друго [smilie3] [smilie7]
Чети Стоев и отговаряй [smilie5] не се прави на 2 и 1/2 и не мрънкай както винаги [smilie3]
Като темата остарее, ши я заспамиме /ако оцелее де/[smilie3]

Дата:   26-05-05 19:41

Mimic, дай пример за емоционален творец, който не е (бил) умен...

Автор: chavo   
Дата:   26-05-05 19:42

без да разбирам от фотография, но като човек на изкуството: творецет достига някакво ниво на завършеност когато утвърди свой собствен, уникален, разпознаваем стил (който разбира се е пречупване на влеченията му към творците, оформили го като такъв).

Дата:   26-05-05 19:43

nrk написа:

> Mimic, дай пример за емоционален творец, който не е (бил)
> умен...

нрк, кво значи "умен"? природно интелигентен? начетен с обща култура? високообразован...

ми един винсент ван гог не е бил нито едно от трите примерно :) предполагам е бил емоционален повечко...[smilie5]

Дата:   26-05-05 19:45

да, моралът и творчеството нямат допирни точки [smile]

моралът и изкуството може би да, изкуството е в състояние да облагородява, дори когато в него няма морал[smile]

ма тва е друго нещо, тука говориме за продукта вече

Дата:   26-05-05 19:48

Явно според Моби има. Да каже защо. Аз смятам, че моралът може и да има явно отражение в изкуството, но не е задължително

Дата:   26-05-05 19:49

талант трябва да притежава бре, тва клише не ви ли дойде на ум [smilie5]

ма нямаме дефиниция за таланта [smilie5] [smilie5] [smilie5]

дотука сте дали следните:

умен

емоционален

или и двете [smilie5] [smilie5] [smilie5]

а естетиката ?

Дата:   26-05-05 19:50

Avi, за мен "умен" е изброеното от теб +: мъдър, с осмислена гледна точка към света, с отношение към това, с което се занимава. Белег за ум може да е и начинът по който се държим с другите.
Та то е комбинация от много фактори, трудно е да се дефинира, но е лесно да се разпознае.
Умът между другото не изключва емоцията

Сега се сещам и за таланта - ще простите че го пропуснах по-горе.

Мързелът, струва ми се, също има принос, но ми се ще някой път да си пусна собствена тема за мързела и/в изкуството.

опа, стрейнджър ме е изпреварила с таланта

Публикацията е редактирана (26-05-05 19:51)

Дата:   26-05-05 19:51

Естетиката също не е задължителна http://www.myownself.com/

Публикацията е редактирана (26-05-05 19:53)

Дата:   26-05-05 19:54

Avi - интересни въпроси задаваш. Не бих искал да визираме моята особа в тази тема, но ще ти отговоря.[smilie5]
Аз не се смятам за творец (смятам за творец оня горе, а аз смятам, че се опитвам умело или не да му подражавам според силите си)
Относно изразите дето цитираш - да, смятам ги за особено уместни в контекста когато съм ги употребил (ако ги беше дал с контекста в които са употребени)[smilie3] . Аз съм духовно още ниско, и се движа по стария завет повечето пъти - "Око за око, зъб за зъб", и често изобличавам простотията, особено когато ми се хвърля върху лицето. В душата ми има много добро, но и много бунтарство срещу келешите. Не мисля, че те и техните цели/чуства имат място върху мен, защото енергията им е негативна /не ги търся демек/. За съжаление усвоявам бавно още Новият завет - да обичам враговете си. Мисля някога да го постигна. т.е. имам желание, знам, че щом е написано и е по-висш урок, може да се овладее.
Като за начало няма да те разнищвам откъм творческата ти страна, въпреки хвърлената ръкавица (никога не съм ти говорил подобноА ТИ ГО ПРАВИШ!...и никога не съм захапал които и да е пръв!!)[smilie7]

Дата:   26-05-05 19:54

аааа, мързела, даааааа [smilie5] [smilie5] [smilie5]

хахахахаха [smilie5] [smilie5] [smilie5]

тва е другото освен таланта, drive за творене, не знам как е на български [smilie5]

Дата:   26-05-05 19:56

Мързелът е двигателя на прогреса. За ролята му в изкуството не знам [smilie5]

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13     всички  напред  последна