Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 студийни снимки
Автор: 2metraninja   
Дата:   25-05-05 16:31

Здравейте!

Чета форума от известно време, но не намерих конкретен отговор на въпроса, който от няколко дни ме тормози сериозно.

Имам Канон 20Д с обектив ЕФ 28-105/f 4-5.6 УСМ.
Опитвам се да снимам в импровизирано студио с 3 светкавици със софтбоксове и рефлектори продуктова фотография - обекти с големина примерно 1х1 метра или 2х1 метра. Със статив, дистанционен спусък, RAW, максимално затворена бленда и въпреки всичко снимките са с много блър в ситните детайли... Никакъв ъншарп маск не може да ги оправи. Иначе като цяло фокуса си е ок- не мисля че е проблем с фокуса. Знам, че от зумовете, особено евтините не мога да очаквам кой знае колко детайлни/резки снимки, особенно от разстояние 5-6 метра, но качеството им е потресаващо зле...[smilie11] Чел съм, че твърд обектив 50мм примерно (1.4 , 1.8 , 2.8 макро) може да помогне много в това отношение, но никога не съм снимал с подобен, нито познавам лично някой, от който да взема за малко такъв и да пробвам преди да купувам. Иначе за навън - портрети, пейзажи, даже спортни събития - много добре е обектива по моите критерии... Мога ли да помоля за впечатления и мнения по въпроса със студийните снимки?
Благодаря предварително на всички, които се отзоват.[beer]

П.С. От Пловдив съм ако някой има изключителната добрина да ми предложи да пробваме някой подходящ обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: студийни снимки
Автор: Brummaker   
Дата:   25-05-05 16:37

твоя човек е Гуру ММХ [smilie24]

Автор: nrk   
Дата:   25-05-05 16:42

Нали е сряда днес?
Бягай към 19:30 в малката кръчма срещу техническия университет (старата сграда, от другата страна на улицата спрямо входа). Там се събират феновете от форума. Ако черпиш по бира си носи бележник или (по-добре) диктофон - ше те заринат с информация :)

Автор: ecobo   
Дата:   25-05-05 16:47

28-105/4-5.6 e любителски и е мек поначало. Много по-добрия му вариант е на 3.5-4.5
По принцип повечето обективи са меки ако блендата се затвори докрай. За това което снимаш най-подходящ е тилт-обектив (TS-E серията на Канон) - с него можеш да докараш много дълбок фокус без да затваряш блендата прекалено много.

Автор: n1x0n   
Дата:   25-05-05 16:48

Канонското 50мм/2,5 макро определено ще ти вдигне нивото на детайла, но чудеса не очаквай, какъвто и обектив да сложиш. Проблема е в апарата - нищо под 1Ds/Ds Mark II няма да ти осигури такъв фин детайл, какъвто ти осигурява филма.

Автор: 2metraninja   
Дата:   25-05-05 17:01

Благодаря за бързата реакция;)

Да- видях аз че ГуруММХ може би е моя човек - даже му писах на айсикюто, но не е онлайн засега...

За сбирката - взимам бележник и дребни банкноти и се засилвам, дано намеря коя е кръчмичката, че те май не са малко там...

Знаех си аз че не е много хай-енд този обектив, но той ми е за общо предназначение... Бях планувал 50/1.4 за студийните снимки, но все пак искам да го видя - не е малко пари.

и накрая @ Никсън ...човече... [smilie2] направо съм покрусен, дано дявола не е толкова черен колкото казваш, че инак лошо - за това основно съм го взимал този апарат... Подобно нещо съм виждал с Д70 снимано - много, много по- добре е и е напълно задоволително - даже беше с китовия обектив.

А този макрото 2.8 ли е най- резкия/детайлния от трите, които съм изброил?

Дата:   25-05-05 17:11

Макрото е f2.5 и е най-острия от тези на близки-средни разстояния /т.е. в студио/.
50/1.4 също е много добър и рязък обектив, просто е почти 2 пъти по-скъп от макрото, но пък е с 2 бленди по-светъл. Ако работиш на затворени бленди не знам дали си струва.
Между D70 и 20D съществена разлика няма в детайла, и двете камери са жертва на байер матрицата.

Автор: boni   
Дата:   25-05-05 17:16

Не затваряй блендата прекалено много! Не повече от 11 !!!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   25-05-05 18:22

50/1.4 си вземи за тази работа. Ако имаш пространство и не ти се налага промяна в перспективата или пък снимане на по-обемни стоки.
Макрото също ще ти върши работа за това, но ще си по-ограничен в някои задачи.
Ако ти се налага да снимаш и хора, макрото ще ти дава такъв контраст, че ще си снимаш дермата на моделите, и на снимките ту ще има всичко от руменочервено до наситено пурпурно + невидимите с просто око бенки и пори [smilie5]
Към 500$ е това чудо, ама си е за други неща. [smilie3]
Освен това е коригиран за къси, а не близки и средни разстояния./не само като острота/[smilie3]
Не подценяваи ролята на осветлението! Вземи книжка от доставчика ти (незнам на коя фирма си купил...Bromkolor например предлагат) с примерни схеми и варианти.
Започни със схемите от 1-2 тела /ако нямаш опит и контрола ти е труден/, както и варианти без софтбокс за основното. Просто трябва да се пообучиш доста, а не да стационираш три софта и да щракаш [smilie3]

Автор: martin-dm   
Дата:   25-05-05 19:19

vzemi si obektiv ot seriata L-na canon i nqma da imash problem ! [smile]

Дата:   25-05-05 19:20

Първо, не мисля че 50/2.5 макрото ще го ограничи в студийната работа, напротив, ще му даде възможности за работа в студио, които с 50/1.4 няма да има. И не струва 500$, а 230$.

Второ, аз не споря от обща култура, а от конкретен опит. Точно с тези два обектива снимам и в студио и навън и фактите са следните:
- на разстояние до 4-5 метра 50/2,5 дава чувствително по-добра рязкост от 50/1,4, на по-големи разстояния разликите в рязкост и геометрия са трудно доловими, леко в полза на 50/1,4.
- разлика в "контраста" между двата няма нито вътре в студиото, нито навън.
- детайла в кожата на моделите /при 50/2,5/ наистина е излишък, но не е нищо, с което един добър грим да не може да се справи.

В крайна сметка моето мнение е, че за студийна работа 50/2,5 е по-добър, но за външно снимане все пак бих ти препоръчал 50/1,4.
Изборът е твой![shtrak]

Дата:   25-05-05 19:21

martin-dm, точно тези 2 обектива са по-остри от повечето от L серията.

Дата:   25-05-05 19:27

da be da :)vij tozi krop
http://store3.data.bg/martindm/test.jpg
i tova e s EOS300D

Публикацията е редактирана (25-05-05 19:35)

Дата:   25-05-05 19:37

кроп, некроп, факта си е факт. L обективите са супер, но тези две петдесетки са по-остри от повечето от тях /и дова далеч не е само мое мнение/.

Дата:   25-05-05 19:40

oki nqma da sporq no i az sum snimal s 50mm i vijdam kakva e razlikata :)[beer]

Автор: jumbo   
Дата:   25-05-05 19:47

аре сега винаги 1.4 е най добрия обектив....
не съм забелязъл 1.8 да е по-лош
а днес правих проба със варио 17-55/2.8 и резултата бе свирепо як......
в крайна сметка аз като снимам в студио и си докарвам светлина 8-11 за къв чеп ми е тогава 1.4 обектив?[ezik]

Дата:   25-05-05 21:30

50/1.4 има едно несъмнено предимство доста встрани от всичко дискутирано тук.
При продуктова фотография се снима много. На тъмния визьор на 20Д ще има две бленди по-отворен обектив при композиране-!дори само това е достатъчно Особено ако и осветлението му е калпаво...т.е. пилотното доста слабо [smilie5]
50/1.4 е доста по-здрав, надежден, и с по-добър дефокус (ако му е от значение)от 50/1.8. При канонските нормални ламелите на диафрагмата си личат в светлите петна на boke, а този е с повече. по-бърз усм.Това няма да е от голямо значение, ако човека снима само в студиото продукти..но аз лично мисля по-комплексно. Никога не предпочитам 1.8 спрямо 1.4 , и при лайка.[smilie5]
50/1.4 дава повече възможност в смисъл, че ако му е нужен някъде дефокус, което е частност в тази фотография де /спрямо макрото/.
За цената вероятно е така...сега се сетих, че цитирах приблизителната цена на 100 мм. канонско макро /а не 50мм...то значи е евтино/. Впрочем 100 мм. то добре допълва 1.4 ако човека има възможност, и ако ще снима и дребни продукти де [smilie5]
За студиен портрет макро..о, категорично не съм съгласен, освен ако не е самоцел, фотографа да прави големи играчки и магии с осветлението, филтри, или модела да е Наоми.

Публикацията е редактирана (25-05-05 21:35)

Дата:   25-05-05 21:41

2metraninja - добре е, да поекспериментираш с осветлението. То е 2/3 от значение , както и за остротата в кадъра ти.
Почни дори от едно основно, и отражател! /като обучение/ Възможни са много оригинални решения, и чисто практични. Ако осветлението ти е калпаво /имаш малък ход~до 2-3 бленди/ ще ти се наложи и ND филтър да ползваш в определени ситуации, за да не затваряш блендата под 8 ...11.
Ако предметите ти /обектите за снимка/ са не особено големи, а софтбоксовете са...то възможностите ти се ограничеват доста.

Автор: pinko   
Дата:   25-05-05 21:46

За студиен портрет макро..о, категорично не съм съгласен, освен ако не е самоцел, фотографа да прави големи играчки и магии с осветлението, филтри, или модела да е Наоми.

Аре сега приказки, пак се изцепи, да не казвам като какво, макрото си е убиец за портрети, ето например Боровинката, блестящ портретен фотограф, снима само с 60/2,8 Микроникор на Кодака 14Мп[ezik]

Дата:   25-05-05 21:54

Виж сега Пинко...аз знам секви фотографи. Нека всеки си има мнение по въпроса. В края на крайщата вкусове разни [smilie5]
аз никога няма да седна зад макрообектив да ме портретират!
Налагало ми се е да правя всякакви портрети /не само за художествени , а и за други цели...с доста остра оптика/, като понякога не съм сменял обектива...а се сети до какъв извод съм стигал...за да не ме стигнат с токчетата по главата после [smilie5]

Автор: jumbo   
Дата:   25-05-05 21:58

те труповете не знаех че бягат [smilie5]

Дата:   25-05-05 22:05

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-05-05 22:21

jumbo - нагъл дебил си, и злобар [smilie5]
Аз съм снимал/и снимам портрети на хора /не слоници/ всеки божи ден...от времето когато ти не си държал и Скина.(А пиковете са били, като са идвали от цялата страна за снимки....аз трябва да ги снимам, а не келеши като тебе) Кретен.[smilie19]
А трупове съм снимал на тон...ама те не са нагли [smilie5]

Дата:   25-05-05 22:30

Ако беше изкласил поне за оператор /какъвто не си/...за ФОТОГРАФИЯ при тебе не говоря въобще, г-н профи без школо [smilie5]
Та ако беше, щеше да разбереш/научиш, че има много видове путрети /пусни в гугъла сигналитична напр./ дето се правят с остра оптика...и има цяла книга откъм 400 стр. по въпроса на БГ.
Аман от форумни профита сапунери.[smilie9]

Автор: pinko   
Дата:   25-05-05 22:38

Аре сега не се карайте, съседи те, давайте по-добросъседски, аз като ходя в Атия на светофара неведнъж го срещам Моби[ezik] [ezik] [ezik]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна