Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Хубаво и просто обяснение как се снимат нощни светлини
Автор: Mimic   
Дата:   24-05-05 18:56

Start with a steady tripod. Use the self timer or a remote shutter release.

These will keep the picture steady and sharper.

Speaking of sharpness start at f/8 or f/11 for good sharp picture and depth of field. Increase the aperture up to f/16 if you want the star effect on lights. I would not go past f/16 because then you will start to get a softer picture as light diffraction sets in. Another reason to use a smaller aperture is if you have objects in the forground that you want sharp.

Your exposure time will vary depending on how much light is available. How much moon, how much the city is light. If you are shooting still water the reflections get more pronounced with the longer exposure. Anything from 2 seconds to 30 works well, but it all depends on how much light is there... The longer the exposure the softer the water will look.

I would start at ISO 100 for the smoothest picture with the most dynamic range. If you get an exposure longer than 30 seconds its easy to just up the ISO if you need it. Otherwise you would have to use bulb and time the exposure. I have never found that neccesary.

It helps to shoot RAW. That gives you more exposure latitude when you process the pictures.

От форума на dpreview.

На мен ми изглежда доста изчерпателно. Някой може ли да добави нещо

Отговори на това съобщение
 Re: Хубаво и просто обяснение как се снимат нощни светлини
Автор: MisterX   
Дата:   24-05-05 19:19

da kratko i iasno e :)
propusnato e da se spomene che e po-dobre da se polzva jilo, ili samosnimachka za da se neutralizira klateneto ot natiskaneto na spusuka :)

Дата:   24-05-05 19:21

Казано си е ве - "Use the self timer or a remote shutter release."

Автор: samara   
Дата:   24-05-05 19:21

хм, на първия ред май точно това пише ...[smilie8]

Дата:   24-05-05 19:22

Oooops :) prav si... moia greshka :)
SORRY [beer]

Автор: PolarBear   
Дата:   24-05-05 19:27

Не е изчерпателно и понеже не разглежда няколко основни варианта на това какво и със какво снимаш може да се окаже дори и малко подвеждащо. Само че няма смисъл да се опитвам да правя анализ тук и сега - за това е писано достатъчно във всеки приличен учебник. Само ще отбележа, че споменаването на обекти на преден план не е достатъчно, много зависи дали те са по-силно или по-слабо осветени от фона. И още - дългата експозиция означава повече шум в кадъра. Но за това май въобще не стана дума. И накрая заглавието на темата не отговаря на съдържанието - така се снимат нощни сцени въобще а не нощни светлини.

Автор: Amigo   
Дата:   24-05-05 19:28

Аз пък имам само до f 8 на моята сапунерка [smilie2] [smilie5] [smilie18] Явно затова досега не съм забелязал star effect [smilie3] [smile] [smilie5]

Дата:   24-05-05 19:30

Прав си за заглавието, а за учебник не претендрирам - просто го срещнах и реших, че е добра отправна точка за начинаещите [smilie5]

Дата:   24-05-05 19:33

Амиго, ако имаше над 8 щеше да забележиш мазня-ефект. Горе в английския текст се споменава нещо за дифракция, при обективчетата на "сапунерките" тя трябва да се очаква при по-големи стойности на относителния отвор (по-малки абсолютни)...не съжалявай, това е геометрия просто и освен това съм казвал сто пъти: "Човек и добре да живее (снима), накрая си купува ДСЛР".

Дата:   24-05-05 19:35

Мимик, всички се учим цял живот и никога не е късно човек да се изложи...[smilie5]

Дата:   24-05-05 19:36

hahahaha PolarBear- ne bqh chul taz versia na lafa za jeneneto :) suglasen sum [beer]

Дата:   24-05-05 19:39

За да се излагаме живеем. Кой пред обектива - кой зад него, кой в изложбената зала - кой на улицата, едни по гащи, други без. Да си гледаш сам сеира не е забавано - в крайна сметка сме социални животни [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   24-05-05 19:40

Е, това не е версия на лафа за жененето. Оригиналът е на хан Омуртаг, които е оставил един надпис в който участва изречението: "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда" обяснявайки, защо е поверил думите си на камъка. А за това, че както и да го извърташ, накрая стигаш до ДСЛР-а има насъбран много доказателствен емпиричен материал. Макар че все още някои се опъват. [beer]

Дата:   24-05-05 19:42

Мимик, аз съм късметлия, отдавна не ставам за пред обектива, та мога да се изложа най-много зад него [smilie3]

Автор: glorious   
Дата:   24-05-05 19:44

10х за простото обеснение,на мен ми хареса,говори се общо,точно като за начинаещи като мен.а който иска естествено ще трябва да задълбочи,никой не вярва че с 5 изречения ще обясни фотографията, но много стегнато изложение, похвала за колегата,предоставил го на съфорумците..[cool] undefined

Автор: glorious   
Дата:   24-05-05 19:47

забравих да спомена ,че и моята сапунерка май е до ф8.:(( нема ли друг начин за "ефект звезда" ? (освен с фотошопа естествено)

Дата:   24-05-05 20:03

Глориъс: ами аз обясних, че не може сапунерка да е с повече. А ефект "звезда се прави най-вече" със специален филтър.

А без него със сапунерката вероятно пак ще стане, опитай. Защото (повтарям) това зависи от геометрията - вида на затвора и грубо казано диаметъра на отвора. И стойностите на блендите не ти дават тази информация - те са относителни, т. е. безразмерни величини, а диаметърът е с дименсия дължина на първа степен. И геометрично отворът на обектива на сапунерката може да е по-малък, отколкото този на ДСЛР примерно дори и при по-отворена бленда.

Още една причина да кажа, че постингът горе може дори да е подвеждащ. [smilie10]

Мимик добре го цитира, полезно е по принцип, но и той самият така завърши: някой да допълни?

Публикацията е редактирана (24-05-05 20:04)

Автор: Amigo   
Дата:   24-05-05 20:09

PolarBear, външен филтър имаш пред вид или фотошопски? Аз съм чел май в литературата за такъв филтър, които се слага на обектива, за да се получи подобен ефект[smile]

Автор: Stoevmobile   
Дата:   24-05-05 20:14

Я, ПолярниятМечо се е развихрил[smilie24]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   24-05-05 20:17

Автор: PolarBear
Дата: 24-05-05 19:42
Мимик, аз съм късметлия, отдавна не ставам за пред обектива......

Ставаш-ставаш [ezik]
[smilie24] [shtrak] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]
Де ми е архива... [smilie11]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   24-05-05 20:17

Амиго, стъклен, не от нули и единици [smilie3]

Лъчо, тъкмо те тътсех из авторите да ти видя мейла. Сега ще ти пиша. Ако искаш, по-добре си включи гесемето.

Дата:   24-05-05 20:19

Стоев, пусни некой компромат [beer]

Дата:   24-05-05 20:20

Ми пуснах бе, и писах, че ти си го снимал [ezik]

Дата:   24-05-05 20:21

[shtrak] [beer]

Публикацията е редактирана (24-05-05 20:45)

Автор: inmitev   
Дата:   24-05-05 21:16

Не се притеснявайте за звездните ефекти, много лесно си стават на сапунерките и без каквито и да е филтри.

Ето един нагледен пример.

Снимано е със статив, Canon A80, 10 сек., F5.6

първа  назад  1  2     всички  напред  последна