Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля посъветвайте ме
Автор: Cornelius   
Дата:   21-05-05 22:05

Здравейте! Значи аз от малък съм любител на фотографията. Преди години си вадих снимки в домашни условия, но това което постигнах беше отвратително. Беше ми за първи път, а и използвах хартия на ФОХАР със срок на годност изтекъл през 1990 г. Това беше през 1998 г. Сега съм решил да направя втори опит и се порових в интернет да видя какво трябва да си купя. Мислех, че ще е лесно, но се оказа че има повече работи отколкото предполагам. Та основно питам:
1. Какъв точно черно-бял филм да използвам
2. Каква хартия да си купя
3. Каква химия
Цената е от второстепенно значение. Интересува ме повече качеството. С какво мога да постигна по-добър резултат? От вчера като чета ми се наби в главата марката Илфорд. Това ли е най-доброто в областта на черно-бялата фотография?

И още нещо: Много ли е трудно човек сам да си прояви филмечето в домашни условия? Имам един уред(не знам как се нарича) за проявяване на черно-бели филми. Един такъв черен цилиндър вътре с едни бели ленти, върху които да се навие филма. Много е стар, но не е използван. Може би е от 1988 г. Но не знам ако са се променили и има нови и по-добри ще си купя ново. Няма да жаля пари.

Абе изобщо, кажете кое е най-добро и каво трябва да купя, за да започна. И горе-долу някаква калкулация на разходите.

ПП: Извинете ако се изразявам лошо, но все още съм дилетант в областта.
Благодаря ви прдеварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Моля посъветвайте ме
Автор: holden   
Дата:   21-05-05 22:21

Добре дошъл, Корнелиус! Не разбирам нищо от ч/б филми и особено от проявяване, но дано някой от колегите да може да ти помогне. Мисля че МобиДик разбира от тези неща.

Автор: glorious   
Дата:   21-05-05 22:26

и аз съм зле. още не съм "принтирал"..

Автор: dekov   
Дата:   21-05-05 23:04

Най-важната и отговорна операция за черно-бялата фотография е проявяването на филма.
Противно на очакванията не е никак трудно.
1.Приготвянето на разтворите да става според
описанието.
2.Температурата на разтворите, особено на проявителя да се спази с точност от половин градус.(за фиксажа не е критично, разлика от два три градуса е поносима).
3.Да се спази времето за проявяване с раздвижване на интервал от една минута.
За повече подробности на мейла.
В момента на пазара се намира свежа хартия единствено на Фома и Агфа. Агфа не остъпва на Илфорд.
Филми : Агфа, Фуджи, Кодак, Фома също са достъпни.
Успех
Деков

Публикацията е редактирана (21-05-05 23:28)

Дата:   21-05-05 23:30

Ами здравейте отново г-н Деков. Аз Ви писах на и-мейла онзи ден, ако помните питах Ви за цени на проявител, хартия и фиксаж. Вие ми отговрихте , че в момента не разполагате с проявител, иначе бяхте изредили форматите на хартията, с която разполагате и цените. Цените ми се видяха чудесни. А бихте ли ми дали някакви подробности относно химикалите, с които е най-добре да се работи? Видове, цени и т.н. Самия процес на копиране на снимките върху хартия ми е ясен. Обаче съм незапознат с проявяването на самия филм. Трябва ли да имам някакви приспособления, освен черния цилиндър, който описах по-горе? Изобщо ще съм ви много благодарен, ако ми изясните всичко подробно. Целта ми е да мога примерно да изщракам един филм и после да мога да си съврша сам цялата работа по обработката и ваденето на снимките в домашни условия и разбира се резултатите да не са отчайващи както при първия ми опит през 1998 г. Също така ме интересува процеса на сушенето както при лентите, така и при хартията. Трябва ли задължително да имам сулшилна техника или може и по по-прост начин да се сушат? Ами сигурно имам и други въпроси, но за сега това се сещам. Имейла ми е oblansk@abv.bg

Автор: Crossblade   
Дата:   22-05-05 02:29

Така. Това съм го правил като малък :) (не че сега съм стар). Но едно мога да ти кажа - сушенето става и на щипки [cool] без сушилна технила :)

Иначе аз ще се радвам ако някой изреди цените на "материалите" за широката публика.

Тука имам и фиксаж, и хартия, и всичко останало но в малки количества и е от едно време. [smilie2] (работи си, защото преди няколко време го пробвахме). Но .... ще се радвам ако някой каже цените на
хартия
химикали
в реална дата. Както и марките :) Едно е сам да си го правиш, друго е на фотото [ezik] [shtrak]

Поздрави и съжалявам ако много преча на темата.

Дата:   22-05-05 09:55

Здравей Crossblade! Значи мога да ти кажа за цените на хартията при г-н Деков. Аз реших от нея да си купя. Питах познати, които са я ползвали и казаха, че е много добра. Хартията е Agfa Multikontrast, а ето и форматите и цените:
гланц и мат
9х13 см- 100бр. 13,90 лв.
13х18 см - 100бр. 27,90 лв.
13х18 см - 25бр. 7,90 лв.
18х24 см - 25 бр 14,60 лв
24х30 см - 50бр . 41,90 лв
30х 40 см - 10бр 18,00 лв
50х 60 см 10 бр 48,00 лв.
Иначе основно се чудя с химикалите какво ще правя. То имало много марки, много видове. Някъде четох, че е препоръчително каквато е марката на филма, такава да е и марката на химикалите. Имало течни, имало такива на прах, които трябва да се разредят предварително. Чудя се кои са най-добрите? А, чувам и за стопиращи разтвори. Те какво представляват? Дестилирана вода ли?

Дата:   22-05-05 10:03

Като за начало не е от особено значение с кой от десетките фабрични проявители за филми се работи, важното е стриктното спазване на режима указан от фирмата производител.По нататък когато започнете да правите снимки за по голямо увеличение,30х40 см. например ще се задълбаете в нюансите по които се различават резултатите от различните проявители.
Проблем е в летните горещини да се подържа температурата в продължение на десетина минути в рамките на указаните стойности, решава се с водна баня в по голям съд с вода в който се поставя дозата за проявяване на филма.
Режима е следният:
1.Проявяване....мин.(според вида на пр-я)
2.миене с течаща вода 1 мин.(или стоп баня- слабо кисел р-р (25мл.оцетна киселина на 1 л.вода)не е задължителна.
3.фиксиране...мин.(според вида на фиксажа)
4.миене с течаща вода 20 мин.
Температура под 15 и над 25градуса е нежелателна.По-ниската температура изисква удължаване на времето за обработка, по-високата съкращаване.
За сега толкова.
Успех в това изключително приятно занимание!!
Деков

Дата:   22-05-05 10:13

Мерси много за информацията. Кажете, г-н Деков, кога е удобно да дойда във вашето фото, да си купя каквото трябва и да си поговорим, да ми дадете някой и друг съвет... Примерно след 26 Май, но към колко часа ще ви бъде удобно?

Дата:   22-05-05 11:00

Необходимо е само едно обаждане по телефона м/у 8.30 и 19.30 часа за уточнение.Тел.8 43 54 14 или 9 44 96 24
Ангажиментите ми извън фотото не са регламентирани по време, така че всеки ден е различен.

първа  назад  1     всички  напред  последна