Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за ДОФ
Автор: den_den   
Дата:   21-05-05 19:31

Доколкото знам за получаване на тънък ДОф е необходима отворена бленда и разбира се да не си на безкраен фокус.Какъв е проблемът тогава да се постига това и с дългите зумове-визирам по- конкретно несменяемите обективи тип ПРО 1 или А 200.Ако пък е възможно, значи аз не съм виждал, но не помня картинки като тия дето пуска Тхор тук.Ясно ми е, че качеството струва пари и не може един дълъг зум да замести всички твърди обективи в диапазона.Но все пак въпросът ми не е за остротата на изображението.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за ДОФ
Автор: Stoevmobile   
Дата:   21-05-05 19:52

Не съвсем точно ти отговарям, ама виж ТРЕСНАТ стреля с гаубица, вчера Малкият Принц имаше една фотка с мацка на жп-линия, дето даде малко инфо,а по принцип за отворената бленда си е според обектива, доколко може да се "отвори" [smilie5]

Дата:   21-05-05 20:08

какъв му е никът на Малкият Принц?

Автор: plamennk   
Дата:   21-05-05 20:08

макс зум + макс отворена бленда + максимално близко до обекта
ама това вече сме го дъфкали многократно

Дата:   21-05-05 20:14

plamennk ,принципът е ясен.Обаче ми се струва, че не се получават като при късите зумове или твърдите.Пак ще дам примера с фотките на Тхор.

Автор: plamennk   
Дата:   21-05-05 20:27

https://photo-forum.net/i/119762&USER_ID=1933

ей тази съм писъл как е правена
тхор използва стари обективи с преходник за ЕОС на който маха лещите

Автор: thor   
Дата:   21-05-05 20:36

проблема не е в тънкия DOF- той си е постоянна величина ,проблема е в предаването на приятното размазване ,което вече си зависи от дължината на обектива , качеството на обективите ( като цяло де ) ,светлосилата ,броя и формата на пластинките на диафрагмата ,както и обработката и качеството на стъклата и от това което съм ,чел най доброто извънфокусно мазало се намира при Leica обективите ....
пример на стоеФФ зума 80-200mm има мноо по добро извънфокусно мазало от да речем един твърд обектив EF 50mm f1.8 въпреки ( при равни диафрагми ) ,че е зум .....

[beer]

Дата:   21-05-05 20:53

Благодаря за отговорите.Както е ясно за конкретна задача-конкретна машинка[beer]

Дата:   21-05-05 21:32

Thor,
недей ми скъсява х3 зумчето 70-200, (вече ми уби вечерта с онези снимки, дето са суперски, ама ме натъжиха)
За обектива EF 70-200mm/2.8L IS USM бих искал да кажа, че е едно великолепно обективче, дето и "Враговете" от Никон биха се съгласили, че "става" за снимки.
Къде са предимствата - обектива има много бърз и правилен автофокус при всякакви условия, качен на 20D.
Не съм го сравнявал с подобното Никонско "оръжие"'. Може и да са близки или еднакви.
За DOF-а, не мога да определя, за мен е приятно, но пак отбелязвам, че нямам база за сравнение.
Приятното е , че мигновеното фокусиране и стабилизацията дават някакви надежди, които се срутват на момента, когато погледна и се сравня моите снимки със снимките на някои „птичари” снимани с 75-300..
Иначе за снимките на улицата е невероятно – бързо и точно, едва ли има по-добро варио.
И снимки правени дори на JPEG изглеждат добре...
Това е репортерски обектив – когато е необходимо бързодействие от ръка, на улицата, в залата ..
Тежи ужасно много и уморява, ако прекалиш в мераците за снимка.
Ще е интересно да го сравним с някой твърд – има 23 елемента в 18 групи(да се разбира стъклария), тежи колкото слон и половина,
8 пластинки на диафрагмата, подобрение спрямо не IS модела имало, на f/32 успях да снимам от ръка с изключен IS, а резултата не е толкова плачевен и качих снимката у профила си.
Бих се зарадвал, ако някой е навит за тестове, ще си бъда в София третата седмица на Юни.

Дата:   21-05-05 21:35

баси, не ми се и пише, след онази фотка[smilie2]

Дата:   21-05-05 21:41

последно Лайка или Канон[smile] ?

Дата:   21-05-05 21:52

Никога няма "последно", Den_Den...

[smilie3]

Публикацията е редактирана (22-05-05 10:50)

Дата:   21-05-05 21:56

жалко, че не мога да ти отворя снимката.

първа  назад  1     всички  напред  последна