Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 FZ20+шум?
Автор: Boby_   
Дата:   21-05-05 15:47

От известно време имам Panasonic FZ20. Досега бях много доволен от апарата - разкошна оптика, идеален стабилизатор, навън и в условия на добра осветеност се снима чудесно с него.
Днес обаче ми се наложи да снимам при слаба светлина в голямо затворено помещение, където разстоянието до обектите беше твърде голямо за светкавицата ми (както за вградената, така и за старата ми руска Norma Fil-16). При това положение си поиграх с настройките на апарата - пробвах различна светочувствителност, ръчни и автоматични настройки, със и без светкавица. Изщраках към 300 пози. Когато се прибрах у дома и разгледах на монитор съдържанието на картата, бях потресен - ужасно много шум, ама просто до степен снимките да не става за нищо дори на позите, снимани на ISO 100. Вероятно не ми е виновен апаратът за това, а аз самият и все пак съм ужасно разочарован.
Може ли някой да ми каже къде греша и защо се е получило това?
Предварително благодаря за отговорите!

П. С. И моля ви, не ми казвайте да си взема истински апарат (без значение Canon, Nikon или нещо друго) - и това ще стане, но в малко по-далечен момент в бъдещето. Пък и ако с Panasonic-а не мога да се оправя, едва ли ще ми помогне друг апарат. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: FZ20+шум?
Автор: TPECHAT   
Дата:   21-05-05 15:52

dai nqkolko crop-a da vidim za kvo ide re4...
sigurno ne si exponiral prailno, onq den probvah edno SONY p73 na ISO 400, nqma zor na M [smilie21]

Автор: nsirakov   
Дата:   21-05-05 16:01

Eto ti snimka na ISO 400 - shuma ne e chak tolkova mnogo.... a na hartia voobshte ne se vijda

http://nsirakov.com/temp/P1020343.JPG

Дата:   21-05-05 16:03

Ето малко примери:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/pnmi9980.JPG
http://free.data.bg/malawi/crops/c1.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/fpep9824.JPG
http://free.data.bg/malawi/crops/c2.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/gspg6291.JPG
http://free.data.bg/malawi/crops/c3.jpg

Вероятно аз съм оплескал нещата наистина.

Автор: TPECHAT   
Дата:   21-05-05 16:05

spored men si e v reda na neshtata tva det pokazvash, spoko [smilie21]

Дата:   21-05-05 16:05

аБЕ ТИ ДА НЕ СИ СНИМАЛ НА ДИГИТАЛЕН ЗООМ//////???

Дата:   21-05-05 16:10

Не, не съм снимал на цифров зум. Бях на 10-15 метра от децата и нямаше как да се приближа повече, затова снимах на оптичен зум между 1.5 и 3. Но все пак нали тоя Лайка обектив се предполага, че е с 2.8 постоянна светосила?

Автор: snake79   
Дата:   21-05-05 16:16

Сираков и аз така мисля :-)
Иначе , че има шум особено на 400 има.

Но снимката която ти си дал не е съвсем коректна.Защото както се вижда е достатъчно светла, използвал си светкавица.

Шума при високо ИСО се проявява най-вече при снимане при много слабо осветление.
Тоест ако снимаш на ИСО 400 при добро осветление но ти трява висока скорост примерно: ИСО 400, Бленда 2,8 и Скорост 400 - шума няма да баде еднакъв при снимане на по-тъмно, примерно: ИСО 400, Бленда 2,8 и Скорост 60

Тоест при снимане през деня на открито (добра осветеност) шума на високо ИСО не е еднакъв при снимане вечер(слаба осветеност) пак на съшото високо ИСО.

Публикацията е редактирана (21-05-05 19:36)

Автор: DStefanov   
Дата:   21-05-05 16:21

Вероятно с толкова малък сензор 1/2,5' това е нормално. Ето едно впечатление от чужд форум.

Problems
Noise, noise, noise! The ISO sensitivity range goes from 80 to 400, but ISO 80 is really the only usable ISO. The noise beyond 100 is simply too drastic. Colors are drab. Images are soft and don't sharpen up very well. At the end of the day, too soft and too noisy. The 1/2.5' CCD is small and it shows.

If Panasonic got rid of the mic, movie mode, the two useless scene modes, and passed the savings on to a larger CCD with truer sensitivity, this would be be a near perfect compact, but as it is now, it simply suffers from too many disappointing flaws to warrant a wholehearted reccomendation.

Дата:   21-05-05 16:35

И какъв е изводът? Че апарат, за който се изръсих кажи-речи хилядарка и ужким бил най-най в любителския клас с 12х оптичен зум, супер оптичен стабилизатор и незнам си каква постоянна светосила, не може да направи свястна снимка в затворено помещение на разстояние, по-голямо от това, на което осветява светкавицата му? Ами с тоя шум за какво ми е такъв зум? Започвам да се чувствам прецакан от покупката. Май трябваше да се напъна още малко за един Canon. [smilie23] [smilie23] [smilie10] [smilie22]

Автор: thor   
Дата:   21-05-05 16:45

Boby_..........
мнооо правилен извод ....за съжаление ....
тва да се изръсиш 1000-до леФчета за сапюняса ..направоо мен ме боли [smilie22] [smilie9] [smilie4] .. е при условие ,че целиш качество ......иначе някой ,би се и радвал на картинката която дават някои сапунерки ....[smilie8]

[beer]

Автор: jumbo   
Дата:   21-05-05 16:46

Но все пак нали тоя Лайка обектив се предполага, че е с 2.8 постоянна светосила?

то само името му е лайка
а освен това ако си забелязал има отгоре място за светкавица вземаш си една мощна и си готов и не пишпеш глупости от такова естетство - И какъв е изводът? Че апарат, за който се изръсих кажи-речи хилядарка и ужким бил най-най в любителския клас с 12х оптичен зум, супер оптичен стабилизатор и незнам си каква постоянна светосила, не може да направи свястна снимка в затворено помещение на разстояние, по-голямо от това, на което осветява светкавицата му? Ами с тоя шум за какво ми е такъв зум? Започвам да се чувствам прецакан от покупката. Май трябваше да се напъна още малко за един Canon.

ма наистина много глупаво изказване

Автор: glorious   
Дата:   21-05-05 18:01

хм,мойто фуджи 5500 прави снимките със същия шум.и аз бях повдигнал подобен въпрос,накрая реших,че ако е на хартия шума не се вижда.от наши съфорумци съм виждал снимки на птици с фз20 и бях очарован от качеството,даже почти си продадох фуджито, за да си купя панасоника.не си се прецакал,просто според мен има някой неща,които стават по-трудно-преодолей ги.

Автор: doktora   
Дата:   21-05-05 18:20

Баси,ако е вярно такова дърво,то аз ти благодаря Боби,защото се бях засилил да купувам стщия Панасоник именно заради увеличението и светлосилата.Ми,то с GEMPIX-а правя същите.Ужасия!

Дата:   21-05-05 18:35

Аз съм с Панасоник ФЗ10.
И до момента нито за миг не съм съжалявал , че съм си го взел !!!

Можеш да видиш снимка правена в Спартакус миналия петък: https://photo-forum.net/i/127486&USER_ID=3809
Снимката е без никаква обработка.
ИСО=100
f=2,8
s=1/60
Светкавица= Sunpak PZ40X
http://www.tocad.com/flash/PZ40X.html

Светкавицата е ТТL но има и ръчен режим: тоест стойности: 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16
Въпросната снимка е снимана на 1/2 - тоест половината сила.
Разстоянието е приблизително 10 метра.

Та ако си сложиш добра светкавица нямаш проблеми при слабо осветени места.

ISO 50 е перфектно.
ISO 100 e много добро.
ISO 200 може да се използва само в реди случаи, когато нямаш друга възможност.
ISO 400 е неизползваемо за мен.
Но благодарение на Noise Ninja и други подобни може да се снима и на по-високо ISO.

И приказките как апарата не фокусирал ако е по тъмно са глупости брака ми е не повече от 5-6 снимки от една карта 256МБ. A аз снимам много по заведения и на места с лоша осветеност.

Ясно е, че с един DSLR ще бъде много по-добре но там вече идват раходите за обективи, които съвсем не са малки.По-големия размер и тежеста.

Публикацията е редактирана (21-05-05 19:34)

Дата:   21-05-05 19:33

jumbo e prav - ne mojesh ot sapunerka bila tia i s 12x zoom da iskash chudesa...

snake - vij exif-a ne pomnia ama tazi snimka moiaat mai e bez svetkavica...

Дата:   21-05-05 19:37

Сираков ти с каква светкавица си?

Автор: Stoevmobile   
Дата:   21-05-05 20:03

Сираков си присвятка с рентгена, иначе не ползва, разгледай му профила - на пейзаж само мълнийки от Дедо Господ прилягат [smilie3]

Автор: samara   
Дата:   21-05-05 20:05

...[smilie8] ...това е някакво дежа вю...този въпрос се обсъжда на дълго и на широко в този форум и в още поне 100 други...това му е проблема на ФЗ20, шума [smilie8] ...при всичките му положителни качества...поради което и се отказах от него и се ...напънах [smilie10] ...до 350д [smilie5] [ezik] [beer] [shtrak] [thankyou]

Дата:   21-05-05 20:06

jumbo, ако беше прочел внимателно какво съм написал, щеше да разбереш, че съм пробвал и с по-мощна външна светкавица. Ама е по-лесно да се дават категорични определения за това кое изказване е глупаво и кое - е, вместо да се каже нещо смислено и да се даде съвет, а?
Вероятно изказването ми е глупаво и сигурно съм натворил много глупави неща с апарата си, но язвителните забележки, направени от висотата на (...на какво всъщност...), не са най-добрия начин това да се обясни на един начинаещ. Както и да е.
Извинявам се за спама.

Автор: slivenski   
Дата:   21-05-05 21:50

Виж при мен как става -
Panasonic FZ20
ИСО 200
блендата е отворена на мах - 2.8
скоростта е 1-200 сек.
фокусното разстояние е 10
А, да - вградена светкавица на мах също... От около 10-15 метра...
Мисля шумът е повече от приемлив... [shtrak] [shtrak] [shtrak]

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/qkwo2423.JPG
https://photo-forum.net/img/108/l_1116700889_dance.jpg

https://photo-forum.net/images/l_1116700889_dance.jpg

Публикацията е редактирана (25-05-05 13:48)

Автор: glorious   
Дата:   21-05-05 22:23

че това е перфектно

Автор: simbon4o   
Дата:   22-05-05 00:10

мда шума на тези апарати е проблем, и ко споменавате канон? И те в този клас си шумят. Aз скоро ходих на цирк и осветеността беше под всякаква критика, вградената светкавица не важеше, имаше поне 20м от мен до артистите, минах след 10 снимки на вариант 400ISO и 1/25-1/30 скорост, а моя няма и стабилизация(Olympus C-765UZ), шума е зверски, няма допълнителна светкавица като опция, но 256МВ си ги напълних с към 60 добри снимки и клипчета(там проблеми нямаше!). Снимах стабилизирайки с ръце, понякога и на F3,7(колкото ми е при теле блендата, (не съм гъзе с постоянна 2.8), ама апарата ми се побира в джоба :). Иначе трябваше да мъкна чанта с тяло, обективи, а и пари нямаше да изкарам от цялата работа - целта оправдава средствата. Панасоника се е справил с каратистчетата повече от добре! И мойта матрица е 1/2,5", и аз над ISO100 избягвам, над 200 ми става и разноцветен шума което е бая зле, ама... сапунерки.

Автор: cristo   
Дата:   22-05-05 00:55

/явно на някои хора сивото вещество не им достига, за да да потърсят смисъла на думите, затова ще трябва да приведа такста в по-лесен за асимилиране вид/

айде и аз да се изкажа :)

първо апарата на nsirakov и snake79 е старият модел - FZ10 който е 4 МР със същият размер матрица и той е ПО-ДОБЪР [smilie6]
невероятно но факт, ама всеки който разбира и чете малко повече, или поне пита когото трябва, той знае, че при дигиталните сапунерки старите модели от преди 2-3 години са върха на сладоледа, след това новите модели вече са замазване очите на клиентите с излишни мегапиксели и глупави дигитални екстри
...и така от любителските апарати най-добрият апарат със супер зум е FZ10 (FZ20 е по-зле), най-добрият за онези с повече финасови възможности (тъсещи по светла оптика и RAW) е Canon G3 (G5 е по-зле, G6 май също), а най-доброто евтино P&S апаратче е Canon A80 (всички следващи от този клас с апо-зле)! И всичко от 4 МР нагоре в този клас апарати е безмислено. А FZ20 е 5 МР при същият размер матрица и резултата е налице - много шум!

второ - слабото осветление! шума се проявява най-много в сенките. фрасни една яка светкавици и 50% от проблема е решен.

трето - на мен ми изглеждат снимките, като да са минали някаква ДИГИТАЛНА ОБРАБОТКА... на 100% съм сигурен. Да не ти е включена в апарата някаква система за шумоподтискане, която хем не върши много работа, хем омазва яко снимките! По добре използвай външни програми след това на компютъра, а пък апарата да снима и да не прави никаква дигитална обработка.

Публикацията е редактирана (26-05-05 12:16)

Дата:   22-05-05 07:31

snake79 написа:

> Сираков ти с каква светкавица си?

Когато снимах снимката бях само с вградената - сега имам СОВРА 210 Аuto

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна