Автор: boni
Дата: 21-05-05 00:08
Много пъти дискутирахме тук tемата за RAW vs JPEG. Сума народ се изтрепа да показва как USA професионалисти снимали на JPEG само и т.н.и как ако си настроил камерата си правилно и снимаш правилно нямало значение дали снимаш на JPEG или RAW.
Аз обаче твърдях и продължавам да твърдя,че ДЖЕПЕГ-а е несериозен формат за сериозни снимки и трябва да се ползва само RAW.
Казах следното:
JPEG= на снимка извадена в минилаб - орязана динамика и цветове.
TIFF = на проявен филм - можеш да коригираш повече,но все пак си ограничен защото филмът вече е проявен
RAW= на непроявен филм,който можеш да порявиш по 100 различни начина и колкото си искаш пъти.
Ето ви един малък,но красноречив пример,който мисля,че ще убеди и най-големите неверници:))
Снимал съм едновременно на JPEG и RAW.
Снимката е с правилна експозиция и всичко е ок,но белия капак на колата излиза от динамичния обхват на копието заснето в JPEG и дори след корекции в експозицията там детайл няма и си е безвъзвратно унищожено.Просто апарата не се справя във формат JPEG s динамиката на сцената.
Ето вижте какво се случва след като се опитам да коригирам гамата на ДЖЕПЕГА и да извадя детайл от белия капак:
TUK
И сега същия кроп ,но конвертиран от РАВ файла и с коригирана експозиция:))
ТУК
След това мога да си насложа 2 такива различно коригирани копия от един рав файл или просто да го пипна с шадоус/хайлайт и да нямам прегорени участъци.
Добавям и една бърза обработка за да стане по-ясно:
Горе е ДЖЕПЕГА,Долу РАВ-а,гледайте капака на колата:
TUK
Публикацията е редактирана (21-05-05 00:39)
|
|