Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Въпрос за авторски права
Автор: PolarBear   
Дата:   18-05-05 21:04

Няколко форумци напоследък показаха много приятни презентации на снимки придружени с добре подбрана музика. И точно за нея е въпросът ми: доколко използването на нечия музика с некомерсиална цел, в случая озвучаване на една виртуална изложба, нарушава правата на автори, изпълнители и звукозаписни компании? Разпостранението (некомерсиално) на подобен продукт в Интернет крие ли рискове от правна гледна точка?

От всичко, което съм срещал по сродни въпроси си мисля, че отговорът е по-скоро положителен. А той ме интересува съвсем не теоретично.

Та ако някой мисли, че има какво да каже по въпроса би било добре...И понеже питам съвсем сериозно, очаквам и такива отговори. За което предварително благодаря.

Публикацията е редактирана (18-05-05 21:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпос за авторски права
Автор: boni   
Дата:   18-05-05 21:10

Според мен ги нарушава,друг е въпросът,че едва ли световноизвестни автори биха се занимавали с презентациите на клубарите...
Виж ако се ползват български автори може да се появят и проблеми от страна на Музикааутор примерно.
Жоро си озвучи диска с музика на група ОМ,но си сключи договор с тях и си я плати.

Автор: Mimic   
Дата:   18-05-05 21:12

Много интересно наистина, какво ще кажете в своя защита [smilie5]

Автор: boni   
Дата:   18-05-05 21:14

Всъщност 100% ги нарушава. Разпространяваш музика в интернет, която не е твоя , нямаш правата и си я качил на някакъв сървър - в очите на закона не си по-различен от пиратските фрий сървъри.[smilie18]

Дата:   18-05-05 21:20

А така, КЛЪЦ със сатъра https://photo-forum.net/joro/emoticons/behead2.gif

Автор: svetal   
Дата:   18-05-05 21:21

да не говорим че ако нямаш лицензирано копие на програмата с която правиш презинтацията,не можеш да я разпостраняваш[smilie9]

Re: Въпрос за авторски права

И аз така мисля. Макар че дискът на Жоро все пак се и продава. А озвучаване на една невиртуална изложба? предполагам, че дори и това е приравнено към озвучаване на кръчма...

Световноизвестните изпълнители няма да се занимават, но само защото с това се занимават организациии като асоциации на звукозаписните компании, които плащат на един дявол знае колко агенти да ходят нагоре-надолу и да слухтят в кое капанче каква музика е пусната...

Публикацията е редактирана (18-05-05 21:41)

Автор: Amigo   

Нещо по въпроса:

http://64.233.183.104/search?q=cache:m5kcjU1u6yIJ:press.mvr.bg/NR/rdonlyres/32EFE830-0FC1-46DF-BECA-9EB8B7A3E2BF/0/memorandum.pdf+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%2B%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%2B%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD&hl=bg&lr=lang_bg

Дата:   18-05-05 21:24

10x. На всички.
Amigo, как го изкопа така светкавично?! [beer]

Дата:   18-05-05 21:25

Аве всички знаем как стоят нещата ама на кой му пука.

Дата:   18-05-05 21:27

Нещата никога не са толкова прости. И няма да станат, защото иначе юристите ги чака голяма криза [smile]

Автор: Amigo   
Дата:   18-05-05 21:28

Търсач с опит в областта на информацията, PolarBear [smilie3] [smilie5] [beer] [shtrak]

Ето едно интервю с Ричард Сталмън за софтуеъра:
http://www.pari.bg/cgi-pari/pari.news.cgi?WIN,2005,81,5,13-1

Публикацията е редактирана (18-05-05 21:33)

Автор: Георги   
Дата:   18-05-05 21:49

Нарушава ги за съжаление

иначе напоследък има доста музика, която се разпространява под creative commons лицензи

дори в момента се пуска и български проект, посветен на този тип лицензи, както и каталог на музиката из българското пространство, която може да се ползва при условията на тези лицензи

http://open-culture.net/page.php?category=52

за повече инфо...
http://www.google.com/search?q=creative+common+music

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   18-05-05 21:56

Лесен изход от положението е да ползваш музика от легалните free сайтове. Авторите я предоставят за неограничен download, без претенции за заплащане. Естествено като правиш презентацията, ще трябва да споменеш името на музиканта или групата. Пробвай в download.com. Там има много такава музика for free. Не съм чел подробно писанията наоколо, но мисля, че нямаш ангажимент към авторите. Между другото там има доста добри неща.

Дата:   18-05-05 22:13

Благодаря за информацията и съветите.
Ако ми трябва просто wallpaper music, въпросът е решен.

Истинската сложнотия идва оттам, че понякога музиката е поводът за изложбата и тя е съставена по нея. И дори кадрите са заснети заради нея. И т. н. И тогава обикновено тя не се открива из легалния даунлоуд. [smilie2]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-05-05 22:59

Ами сложно е това.
Задай въпрос на Вучков с повишена трудност, дали може да пуска за начало на предаването "Минута е много" откъс от Time (Pink Floyd)..верният отговор е:
1.Минута е малко [smilie3]
2.Музиката е от концерт.
3.Изсвирена/променена от друг.[smilie3]
Ако не ти отговори, огледай се в нета, направо в сайтовете на изпълнителите...те често предлагат цели песни, или парчета от тях (които можеш да си навържеш в чудесна презентация в едно общо MP3 вътре в EXE -то[smilie3] ...че и да си го ремиксираш или звукооформиш. На мен ми отне..ден това)[smilie24]
За програмата: ами вътре си пише колко/какво/как се ползва. Има времеви или рекламнобанерни ограничения..които може и да ги нямаш, ако си я купиш, излекуваш демек.
Ако снимаш по песен/група снимай смело. Ако правиш изложба - пускаи музиката на групата на нея.(ако изложбата е комерсиална, организаторът има такава грижа)
Ако ще продаваш нещо..ами питай тези дето продават [smilie3]
Сега гледам филм..."Пътят към храма". Каква музика се носи да знаеш нон-стоп, докато камерата снима...кеф ти Тибет, кеф ти Лама..сега и Висоцки зазвуча 2 куплета..[beer]
(филма е по К3 - интересен е, за Еверест!)

Публикацията е редактирана (18-05-05 23:26)

Дата:   18-05-05 23:12

[beer]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-05-05 23:23

Следващите ми презентаций ще са с музика на Floyd , Doors (там ше вида кои държи правата на покойния Джими и как), Диана Дафова (предоставила е откъси от най-добрите си парчета на личния сайт...ако ми трябва цяло може да и звънна), Тодор и Мариана Трайчеви (Тодор е пуснал някои песни на личния си сайт, доста песни...после ги понамали, но има още....за стиховете мисля да не питам Вл.Башев).
Осигурил съм си музиката вече направо от сайтовете им.(Не, че я нямам и на оригинални CD-та пък и касетки на 3 от 4-те)[smilie7]
Мисля и по Бах нещо да направя, и по музика на кралския симфоничен - както свирят Флойд обаче(Simfonic 89). За последните мисля да не търся нито Бах, нито кралицата [smilie7]

Автор: El_Fuego   
Дата:   19-05-05 00:06

Ъъъъ... Той Бах... такова... умря май...
https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie8.gif

Автор: snake79   
Дата:   19-05-05 00:08

Само да ви питам:

1.Колко от вас са си плащали Windows-a ?
2.Колко от вас са си плащали Photoshopa-a ?
3.Колко от вас са си плащали музиката(mp3) която имате на компутера ?

Та да не се правим на по-светци от папата.

Защото в БГ хубавите неща са:
Безплатния софтуер(разбирай и музика в това число), хубавите жени и това ,че сме си в родината :-)

Дата:   19-05-05 00:08

Виж обаче кралицата ко та погне с конницата

Автор: Stoevmobile   
Дата:   19-05-05 00:43

snake79 ,
има хорица, дето имат и оригинален Windows, щото са го купили с компа, оригинален Photoshop Elements, дето върви с фотощрака, нямат МР3, а малко по-различно записани музинки, куп оригинални/платени други програмки,да не забравя за Nero Burning-a,кирилизиращите, та туй за светците и папапа......хм, кефи [ezik] [ezik] [ezik]
ама използваме пробни версии и сме на добрата страна на силата, а за останалите ееееееееее, едно по едно де [ezik]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: snake79   
Дата:   19-05-05 03:56

Stoevmobile

Има го на 3 места: "Колко от вас "

Ако ти си имаш напълно лицензиран софт - добре.
Само, че защо ли не ти вярвам съвсем[smilie3]
Защото досега(дай боже ти да си първия), нямам приятел или познат или въобще да съм увал за някой(като изключим Бил Гейтс), който да е с напулно лицензиран софт.

Искаш да кажеш, че като ползваш "trail" си чист - защото във споразумението преди да си инсталираш програмката пише, че ако искаш да ползваш дадения продукт повече от 30 дни примерно трябва да си го купиш !
Ти да не искаш да кажеш, че ползваш една програма 30 дни, след това друг неин аналог 30 дни и тн ???

И ако все пак не си от нас, наистина те моля за извинение !!!

Публикацията е редактирана (19-05-05 03:58)

Дата:   19-05-05 07:26

Ами аз имам напълно лицензиран софтуер. И понеже все пак съм "от нас", опитвал съм и всякакъв друг. За мп-тройките е друг въпрос, (от нас съм, де) но сега говорим за фотография. Между другото, наистина с някои апарати върви и Фотошоп, не само Фотошоп Елементс (версия 2 я получих с 300 дизела), но преди половин година купих вероятно последния канон Г3 в цял Брюксел със законен Фотошоп 5. А ъпгрейда е доста по-евтин.

Автор: RossN   
Дата:   19-05-05 09:17

snake79, всяко нещо, което имам тук, на РС-то, от което пиша това, е лицензирано, щото е корпоративна машина, т.е. само лицензиран софтуер е разрешено да се инсталира. А що се касае до ФШ, тук съм инсталирал ГИМП, който, както знаеш, е свободен. Така че не се учудвай, че има и такива ситуации. Виж, на домашните машини е друга хавата, ама и там лицензирането е по-друга политика. Бил Гейтс не го боли за такива машини. Важнотото е тези, от които се изкарват кинтите (корпоративните) да си платят.[beer]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна