Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Страдащият творец нов архетип ли е?
Автор: feon   
Дата:   16-05-05 01:15

Понеже напоследък фотографията, изкуството взе да се свързва все повече със страданието и смъртта като убежища, дом... стигаме неизбежно до тази тема[smilie5]

Каква е ролята на страданието в изграждането на човека, който твори/прави изкуство?

То средство ли е? Съ/несъзнателно търсен "витамин", наркотик за твореца или обстоятелство, съдба?

Страданието МОДА ли е? Вживяване, напр. в героите на Достоевски, позволяващо "екзотично" поведение и творчески изстъпления?

Изобщо какво мислите за изживяването като страдалец/странник[smilie5] и изкуството - ако това е фалш, то как се отразява той на творбата?

Мислите ли, че това има общо с някаква неискреност, прибягване до клишета, вместо да изразиш себе си, така, както се чувстваш?

Ако "страдащите" творци и творби са на МОДА, то мислите ли, че тази мода е продиктувана малко или много от самите реципиенти, зрителите, потребителите...?

Или пък цялото изкуство и ИГРА, театър, грим... т.е. няма претенции за истинност?

тема за екзистенциалисти, модернисти, пост/структуралисти и всякакви въжеиграчи [smilie25] [smilie25] [smilie25], както и за творци и гении, за Альошовци и Ивановци, и за ВСИЧКИ ХОРА С МНЕНИЕ [smilie25] [smile] [smilie6] [smilie5] [thankyou]

Публикацията е редактирана (16-05-05 01:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Страдащият творец нов архетип ли е?
Автор: murnau   
Дата:   16-05-05 01:18

OH!

Автор: El_Fuego   
Дата:   16-05-05 01:26

Страданията на младия Вертер...

Да влезе СТРАдалецът STRAnger, моля https://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gif

Автор: mandala   
Дата:   16-05-05 01:28

e mozhe li chovek bez chustva kakvito i da e bilo .....vsi4ko e use6tane[smilie21]

Автор: stranger   
Дата:   16-05-05 01:34

ахахахахаха, супер тема [smilie18]

тамън бях решила да излизам във ваканция и да се преместя в някой друг форум, ма уви, съдба, кариерата ми в литературните среди приключи за един ден, веднага ме изгониха заради запетайките и пристрастията ми към многострадалчеството на металика [smilie18]

Автор: Junior   
Дата:   16-05-05 02:09

Май нич не е НОВ...

Автор: volokin   
Дата:   16-05-05 05:50

...противопоставянето е категория на човешкия ум, а не само за себе си като елемент на реалността...

Изхождайки само от тази мъдра мисъл, т.е. страданието, като противоположност на блаженството са плод на мозъка, което значи, че могат да се разглеждат като платформи за творчество, или един вид капан създаден от собственият ни мозък за самия него...

В този смисъл не бих го нарекъл мода.

[shtrak]

Автор: panaiot   
Дата:   16-05-05 09:37

Като се има предвид, че повечето от великите творци са умирали в нищета и страдание, то страданието ражда и хубави неща! За съжалиние истински страдащия творец едва ли се радва на творбите си[smilie2] !Те остават за останалите! Изкуството е и начин да се скиеш зад маската на творбите си!Да мислят за теб както мислят за творбите ти, пък "аз си знам какво ми е" [smilie2] !!! Важното е да се ТВОРИ [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   16-05-05 09:41

"платформа за творчество" много хубаво формулирано[smilie5] [smilie25]

т.е. страданието /породено като противоположност, вид разнообразие, игра за твореца/ е платформа, "операционна система", 'софтуер", "филтър" за възприятията, който/ято ума не/съзнателно изгражда, за да наподоби определено душевно, емоционално състояние и така да може творбите му да са с определен чувствен заряд /често неестествен за него/, който да се породи и у реципиента.

Осъзнаването на това по време на самия процес може би предизвиква "грешка" и превръща всичко във фалш, защото осъзнаването на ИГРАТА като нереална/фиктивна прави невъзможно продължаването й ...

[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   16-05-05 10:23

Тц, в никакъв случай не я прави невъзможна, твореца по default е вън и вътре едновременно, по това се различава от лудия [smile]

От което не следва че лудите не могат да бъдат творци обаче [smile]

Дата:   16-05-05 10:34

И за фалш е малко пресилено да се говори [smile]

Един единствен кошмарен епизод в миналото би могъл да бъде източник на творчески реминисценции [smile]

Творчеството не се отъждествява с екстраполиране на настоящи абнормални еуфорични настроения[smile]

Автор: kirilius   
Дата:   16-05-05 10:48

Според мен този архетип никак не е нов. Помня, че баба ми, лека и пръст, съдеше за това колко е добър даден писател, композитор или художник, по това колко трагична съдба е имал. Хем беше прочела бая книги през живота си... [smilie8]

Страданието от своя страна се свързва с позата на "неразбрания творец" - ако някой е неразбран и неоценен, значи е велик, недосегаем и над останалите духовно. Тази идея (водещо начало, самозалъгване, както-щете-го-наречете) и тя не е нова.

[shtrak]

Дата:   16-05-05 10:52

снимах преди година баба си -> на снимката тя беше коренно различна, отколкото в действителност, т.е. аз и предадох някаква фаталност и нещастие, които не са действителни -> вероятно съм искал да внуша това и на този, който гледа /успешно/, Т.Е.> аз съм проектирал "страдание", което не е било нито мое, нито на "обекта", а е било един вид несъзнателно търсен похват.

Осъзнаването на всичко това превърна тази снимка във фалшива за мен самия, в измама, чрез която едва ли не аз постигам онова, което всеки тайно желае - да му харесат "нещото"[smilie5] -> като същевременно по този начин изневерявам на импулса в себе си[smilie25] за творчество...

[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Автор: Todd   
Дата:   16-05-05 10:52

Моето мнение - въобще не ми пука страдал ли някой си творец или не .Ако е успял да създаде нещо прилично -евала ! Но да му мисля за страданията - да се оправя .Да не е малък .Айнщайн що не е страдал ???

Дата:   16-05-05 10:56

еми то "нов архетип" си е оксиморон и не съществува другаде освен в една поетизирана реалност, щот по дефиниция архетипите са доста старички май, първоизконни [smilie5]

Автор: MoonShine   
Дата:   16-05-05 11:24

спонтанното творчество е израз на пораждащи напрежение вътре в твореца социално неприемливи импулси

Автор: MechoPuh   
Дата:   16-05-05 11:27

Темата ме връща в годините на символизма - страдащите поети Дебелянов, Н.Лилиев, Е. Попдимитров, Яворов, които са страдали непрекъснато за какво ли не, като се започне от любимата и се стигне до войната. Страдащи творци ще има винаги и навсякъде, защото самата творческа личност е прекалено ранима. Говоря за истинското изкуство, а не за псевдоподражателството...

Автор: azazelo   
Дата:   16-05-05 11:44

Ако се допитаме до Аристотел, той би казал, че творческото съзидание е свързано със състоянието на катарзис (в смисъла на съпреживяване), както при твореца, така и при зрителя. Тази емоция обаче е вторична и основана на подражанието на "божественото" (разбирайте го както си искате). Личното страдание при твореца, в този смисъл би могло да бъде единствено катализатор на постигането на катарзис. Когато нечие творчество е основано на него резултата е в най-добрия случай едностранчив. Не може да поставяме себе си като мерило за нещата, а да ги правим общо достояние!

Автор: murnau   
Дата:   16-05-05 14:40

i shto nov arhetip?
i az taka kato stranger...

shto reshi, che e nov, interesno...

aaaa moje bi zaradi MODAta.
i vse pak?

Автор: pratibha   
Дата:   16-05-05 18:20

Първо, зависи какво се раъбира под стар. Защото всъщност творецът като явление в изкуството е нов - неговото раждане съвпада с издигането на човека като идеал, т.е. Ренесанса. Преди Ренесанса (на която и да е култура, без значение по кое време се заражда той в съответната държава) авторът не е имал никакво значение, пишело се е в името на Бог и за негова слава. Така е било в Европа през Средновековието, така е било в ислямския свят, така е било в Индия. В Древността пък творенето е имало друга цел (Цел! Нещо, което в днешно време се смята маловажно за изкуството) / да доказва, да убеждава / което не е чудно, тъй като наука и изкуство тогава не са били разделени, така че всичко е било част от опознаването на света.
Изкуство в смисъла, който разбираме днес (като самостоятелна човешка дейност, която не служи на друго) и особено ЛИЧНОСТНОТО творчество се появява по време на Ренесанса. Което, погледнато от историческа гл.т., никак не е отдавна. Така че според мен да, ново явление е.

Второ, в последния век има прогресивна тенденция изкуството да НЕ се обвързва със създателя си и да се разглежда като самостоятелно явление, поне за литературата със сигурност знам, че е така. Да се съди за произведението по биографията или личността на твореца е отживелица и вече не се приема (което аз намирам за чудесно).
Така че ако творецът е нещо ново, и страданието на творящия е нещо ново. А страданието, "създадено" в самото произведение и станало негово качество, е нещо съвсеееем различно.

Автор: pratibha   
Дата:   16-05-05 18:24

А за творците, които се стремят да изобразят своето страдание или изобщо целта им е да успеят да изобразят страдание, това според мен е поза, извеждане на твореца пред творбата и не се получава нито искрено, нито хубаво, а най-малко въздействащо.
Най-лесното нещо е да седнеш да описваш сърцераздирателно как някой страда или да снимаш престаряла баба с окъсани дрехи на пейка.

Дата:   16-05-05 20:47

Хубаво есе, с малки неточности, но хубаво [smile]

През Ренесанса творчеството все още е силно обвързано с църквата, Микеланджело и сие са работели по църковни комисионни, Караваджо който вече отива в барока също.

Така че феноменът изкуство като самостоятелна религия е доста по-късен[smile]

Тенденцията произведенията на изкуството да се разглеждат като самостоятелно и затворено в себе си цяло се нарича формализъм и започва да заглъхва през 50те години на 20ти век, макар и все още да се среща като работен идиом.

Дата:   16-05-05 21:09

Май не идеше реч за изобразяване на страданието, нито за сърцераздирателната поза на твореца в черно [smilie5]

А за страданието или айде да не прекаляваме и да го кажем по-точно - за неспокойствието като предпоставка за творчество.

Борис Виан има една хубава книжка, Червената трева се казва, има едно щастливо еуфорично куче в нея което си е намерило "нещото" и не прави нищо друго вече освен да лежи доволно и от устата му да се стичат лиги на задоволство [smile]

За нещо подобно ставаше дума, макар че и романтизирането на страданието пък от своя страна може да се разглежда като една от формите на медитация и на интегриране на аза, фрагментиран от серебралното познание което потдиска "мъдростта на тялото" и заради което са си изпатили Адам и Ева [smile]

Затова е трудно да се говори за цели на изкуството, по скоро е уместно да се направи анализ на неговите функции, една от които, да не кажа основната, е религиозната.
Дори и в 20ти век, дори и при хуманизма или ексизтенциализма [smile]

Тази религиозна функция отпада едва при постмодернизма и постструктурализма, с което изкуството губи и голяма част от смисъла си, още повече че по същото време отпада и познавателната, не без участието на Дерида и сие деконструктивисти [smile]

Публикацията е редактирана (16-05-05 21:15)

Дата:   16-05-05 23:57

[smilie24] [smile] ха! тъкмо си мислех да пусна тема за религиозната функция на фотографията [smile] /или го оставям на теб[smilie25]/.
...но аз все си мисля, че религиозната функция на творенето/изкуство(?) е била там от самото начало и никога не е намалявала или изчезвала, а само се е трансформирала и нагаждала във времето по типа съзнание. Тя не би могла да изчезне най-вече защото е тясно свързана с вдъхновението, еуфорията, без които изкуството е лишено от импулс, спонтанност..то е мъртво.

Прилагането на страданието в акта на творене като похват, форма, клише /според мен/ направо "заключва" този импулс и го задушава и от това следва само имитация на изкуство и подражание на творец, нещо като възрастен, който се преструва, че играе играта на малкото дете [smile].

Иначе съм напълно съгласен с горните 4 мнения [smile] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   17-05-05 20:49

Еми там си е била естествено, като казах "отпада" имах предвид теоретично, нищо не ни пречи на практика да си шарлатанстваме и да викаме черната магия на помощ [smilie18]

Интересно е обаче доколко хуморът и гротеската могат ефикасно да заменят естетическия/интелектуален/емоционален транс на "високото изкуство" и дали могат да се впишат в термина религиозна функция, след като хуморът е дистанция и отрицание, а чрез транса на ритуала се търси точно обратното [smile]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна