Автор: Mobby_Dick
Дата: 15-05-05 19:33
Canon EOS 3000V найстина е лек, но не е много здрав.
Дисплея му е разположен на неудобно място, където ти е носа обикновено. Превърта целия филм при зареждане, което за мен е неудобно. Визьора му е тъмен. Апарата е електромеханичен и изцяло зависи от батерията (а тя пада при продължително излагане на студ..това важи и за моделите Практика B, electronik..падал им е тока дори докато се кача до горна станция на романски, или вр.Ястребец). Не съм убеден, че зиме за планина EOS 3000V е по-практичен от една Practika L, MTLX.
Откъм надежност - и двата модела не са от най-надеждните.(при интензивна работа се чупят доста бързо, което е показател)
Откъм точност на затвора - мисля, че са задоволително надеждни и двата.ЕОС може и да има предимство, както и при бавни скорости и трептения предизвикани от огледалото..но и този ЕОС е достатъчно малък за да е устоичив и стабилен, и да обира добре вибрациите.
Откъм яркост във визьора и процент на видимо поле във визьора - и двата не са от добрите.
Откъм зоом оптика - има достатъчно добри зоомове и за двата стандарта, като за ЕОС разнообразието е по-голямо.
Твърда оптика - също.Оптиката за М42 е в пъти по-евтина, като има обективи които превъзхождат по качества дори много скъпите твърди за ЕОС.
Автоматика - ЕОС превъзхожда тотално практиката (ако това е от значение за фотографа ).
Аз лично за планина ако съм с 35 мм. филм ползвам Canon F1 (електроника нулева - един светломер).
Имам пълнокадрово поле, много светъл визьор, сменям много видове фокусиращи стъкла, както и призми или шахти.Разчитам на точността на затвора при всякаква ситуация и всякакъв студ. Достатъчно надежден е при всякакви скорости и стабилен на размер. Ползвам всякаква оптика от FD до М42.Апарата има заключване срещу случайно отваряне в раница.
Ползвам и аналогични модели на Канон и Лайка.
Например, ако не е студено и не ходя далеч за дълго, често предпочитам А1 или АЕ1 или дори Т70.
Ако пък съм с автомобил и фоточанти, както си му е реда - Leica R или направо по-големият формат - Mamiya RZ67 ,Pentacon Six, Kiev 88, нещо старо или каквото и да е, там е с електроника НУЛЕВА(поне системите които аз ползвам).
Дори да не ми трябва копие в голям размер, така мога да си позволя да ползвам много по-висока чуствителност на материала както и обективи с по-особени свойства ![[smilie7]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif)
|
|