Автор: boni
Дата: 15-05-05 18:23
Разгледах изложбата в НДК и останах с противоречиви чувства.От една страна ме впечатлиха качествените B/W фотографии снимани на филм. Чудесна плътност и разработка фино зърно и невероятно усещане...
От друга страна ме разочароваха иначе страхотни кадри,които на този голям формат изглеждаха ужасно с големите ивици жълто-зелен канонски шум или червените петна на никонския.Да не говорим за пластмасовото усещане,което присъства дори при снимката победител,която иначе е с добро качество.
Да не говорим за някои фотографии на журналисти от източния блок,явно снимани със сапунерки и отново на JPEG...
Примерно впечатляващата в интернет снимка на плувеца с отязаните крака,скачащ в басейна е с отвратително качество ,снимана на мазен JPEG и на висока чувствителност.
Изобщо цифровите снимки при този формат ми напомняха на "хубавици" предлагащи страхотна визия в интернет страница за запознанства ,които в същото време на живо се оказват омазани баби яги.
Колеги журналисти,научете се да снимате поне на RAW и да си обработвате снимките като хората,защото за вестничето стават,но за такава изложба са срам и язък за готините моменти.
Евала отново за невероятните филмови B/W кадри !!!!
За съжаление за 50% от снимките мога да кажа - евтина JPEG интернет цифрова фотография,която не може да се представя в такъв вид и в такъв размер...
|
|