Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За nsirakov - Pol filter - New
Автор: snake79   
Дата:   11-05-05 14:16

Днес 14.Май си взех "Hama Pol cir filter" от Халите.
Момичето беше любезно и ми даде да пробвам със линеарен и циркулярен филтър.
С линеарния фотото фокусираше много-много трудно като повечето пъти неправилно.На малко по-тъмно изобщо неможеше.
С циркулярния нямаше никакви проблеми.
Цени:
Циркулярен Hama - 109 лв.
Линеарен Hama - 85 лв.

И след доста написано и след няколко дневно ровене в нета поне аз така ги разбрах нещата:
Циркулярния филтър е направен за AF и TTL мерещите апарати. При него ефекта който се постига не е по-слаб от линеарния.
Така ,че ако сте с автофокусен апарат (огромна част от нас) и не са ви проблем 30 лв повече си взимате циркулярен.

Докторе реших и аз да си взема pol филтър за моя FZ10.
Ще ми кажеш ли от къде го купи.За колко и някакви преки впечатления от него и изобщо практически съвет.

Ходил до Халите на 2-рия етаж ми предлагаха pol филтър за 106 лв.
Момичето ми каза, че имало 2 вида: за AF(автотфокусен) и MF(ръчнофокусен).

Публикацията е редактирана (14-05-05 22:25)

Отговори на това съобщение
 Re: За nsirakov - Pol filter
Автор: todorov   
Дата:   11-05-05 14:27

Сори, че се намесвам в темата отправена до Сираков, но ... с моя FZ10 имам практика с две фирми - Хама и B&W. Ходих няколко пъти до халите да пробвам хама филтрите - интересуваше ме най-вече линеарният, защото при него ефекта е по-силен. За съжаление с линеарен филтър Хама апаратчето трудно фокусира на AF. При циркуларния няма проблем /но той не ми върши работа/. Също така пробвах няколко пъти и линеарен филтър на B&W и трябва да ти кажа, че няма никакви проблеми с AF. Така че ... избора е твой... Аз се сдобих с линеарен филтър на B&W и съм много доволен. Можеш да погледнеш профила ми - последните няколко снимки са с филтър. А ако си от София, мога да ти дам да го пробваш, защото все пак 100 лева са си 100 лева.

Автор: inmitev   
Дата:   11-05-05 14:55

todorov - Казваш, че циркуларния не ти върши работа. Би ли обяснил защо? Доколкото на мен ми е известно, и двата вида вършат една и съща работа, само дето линеарния наистина пречи на AF.
Може и аз да не съм добре информиран, но все пак - какви разлики намираш между двата вида?

Дата:   11-05-05 15:01

Точно това ми беше целта да не си взема нещо което после да си "го бия в главата".
Мерси че споделяте опит[smilie24] [smilie24] [smilie24]

todorov - можеш ли да кажеш от къде го купи твоя филтър(100 лв ли струва).

И какво значи: "При циркуларния няма проблем /но той не ми върши работа/."

Да от София съм. Ще се радвам да пием по бира и да го пробвам(аз черпя[smile] ).Аз работя съвсем близо до Съдебната палата.

Публикацията е редактирана (11-05-05 15:04)

Дата:   11-05-05 15:36

inmitev както отбелязах по-горе циркулярния филтър е с по-слаб ефект от линеарния и в такъв смисъл ми върши по-малко работа. Доколкото знам циркулярните филтри са създадени специално за AF /но може и да греша/.
snake79 моя филтър ми е подарък и знам, че струва около 100 лв., но иди във фотото на г-н Деков на Иван Асен ІІ, и той може би ще ти предложи по-евтин вариант /последно при него гледах филтри на добри цени/.
Ако държиш все още да пробваш моя филтър, обади ми се на тел. 0897 95 44 45 и ще го взема с мен /почти сме съседи по месторабота/[smilie3] .

Автор: kirilius   
Дата:   11-05-05 15:51

Хм... todorov, и аз благодаря за споделения опит. В момента и аз съм решил да си тръся поляризиращ филтър, но нямам опит и като нищо можех да си купя нещо, дето да прави проблеми с моят апарат (FZ20)

Защо циркулярния да не върши работа?

И защо линеарния на една фирма прави проблеми с фокуса, а линеарния на друга - не?
Бря... бря... бряяааа...

Автор: Георги   
Дата:   11-05-05 15:55

[smilie7] [smilie7]

Дата:   11-05-05 15:57

kirilius
малко по-горе обясних, защо предпочитам линеарния пред циркулярния филтър.
Доколкото до това: "...защо линеарния на една фирма прави проблеми с фокуса, а линеарния на друга - не?..." трябва да пишеш до производителите. За съжаление и мен ме изненада неприятно този факт... особенно Хама. Мисля, че и Сираков се оплакваше в една тема, че неговата Хама не фокусира.
Така че ... [beer]

Автор: kirilius   
Дата:   11-05-05 16:06

[beer]

Автор: 5kan   
Дата:   11-05-05 16:10

тук има едно добро и кратко описаниеhttp://www.photoweb.ru/prophoto/biblioteka/Phototeh/s_filtr/1.htm
а за качеството - това е финна дифракционна решетка и качеството зависи от прецизността и чистотата на контурите най-общо казано
ама не открих в момента подходящата картинка

Дата:   11-05-05 16:11

За малко да се мина.
Мислех днес да ходя до Халите да си взема pol филтъра - Hama.
todorov мерси - утре ще отида до Деков да видя какво има.

Автор: inmitev   
Дата:   11-05-05 16:19

Благодаря и аз! [beer]
Хубаво е, когато се чуе впечатление от първа ръка! [smilie24]

Автор: Стефан   
Дата:   11-05-05 17:27

Хм, да ви кажа, моя поляризационен филтър е Soligor и общо взето не се конфронтира с авто фокуса, но май все пак понякога леко го смущава. Имам предвид, че винаги фокусира, но понякога когато фокусирам на безкрайност и след това вкл. на МФ го намирам на една позиция преди безкрайността [smilie8] Това на CanonG3. Има го и това, че е 55mm с преходник на адаптер 52mm, така че има малко повече от нормалното разстояние между челната леща на обектива и филтъра, струва ми се че и това може да има значение. Върши ми много добра работа де, снимал съм и макро с него, т.е. работи си достатъчно прецизно АФ-а в повечето случаи, но и аз на моменти го усещам че внася известни смущения.

Автор: Rebellious   
Дата:   11-05-05 20:39

Абе вие четете ли се какви глупости пишете???
Я прочетете първо що е поляризационен филтър,второ какво е линеарен ,а какво циркулярен и после ръсете мозък! [smilie11]

Автор: TPECHAT   
Дата:   11-05-05 20:51

https://photo-forum.net/static/forum/2011-12/cvce1736.JPG
http://peter.ostava.com/gallery/gal/Koprivshtica/CRW_3229.jpg

eto edin primer za slaba polqrizacia s Digital Rebel i Tiffen circular za 25$ [smilie21]

Дата:   12-05-05 10:22

Rebellious:"Абе вие четете ли се какви глупости пишете???
Я прочетете първо що е поляризационен филтър,второ какво е линеарен ,а какво циркулярен и после ръсете мозък!"

Ей тоя пост даде най-изчерпателния отговор на въпроса на Snake79:"Докторе реших и аз да си взема pol филтър за моя FZ10.
Ще ми кажеш ли от къде го купи.За колко и някакви преки впечатления от него и изобщо практически съвет."

Урааааа! [smilie21]
Кеф!

Автор: scrap   
Дата:   12-05-05 10:28

ми сираков като не се обажда [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: nsirakov   
Дата:   12-05-05 12:40

хаха - ми сираков е на работа о цял ден бре... как да отговори... :)

Снейк моя го намерих за 18 лева 2ра ръка от оказион (линеарен Кокин без резба)... върши ми работа, макар че тук се говори против линеарните) не знам - не съм спец да споря... ама иначе Хама в Кодак беше 110 лева...

Автор: truly   
Дата:   12-05-05 12:49

За Панасоника циркулярен не ти трябва, а е и по-скъп [smilie25]

Дата:   12-05-05 20:26

truly - защо да не ми трябва циркулярен

И в крайна сметка - какво се оказа - линеарния е по-силен от циркулярния
Но пък линарния пречи на АФ

И пак в задънена улица - какво да си взема

Автор: nsirakov   
Дата:   12-05-05 20:33

snake - linearnia filter hich ne prechi na fikusiraneto pri men...

Дата:   12-05-05 20:52

Ето какво намирам в нета

Circular Ultra Pol filters are suitable for virtually all situations;
Linear Ultra Pol filters excel in traditional applications.
----------------------------
Cameras with internal devices for light meters (TTL) and/or autofocus, should only use circular polarizing filters.
The same applies to digital cameras and camcorders.

Значи - за АФ апарат трябва циркуляр филтър - поне аз така го разбирам - и не видях да пише че линеарния е по-силен от циркулярния

Кажете така ли е или аз си правя грешни изводи

Публикацията е редактирана (12-05-05 20:53)

Автор: Rebellious   
Дата:   12-05-05 20:58

snake79-
Правилно си разбрал ![smilie24]

Дата:   12-05-05 22:05

Значи спокойно да си взимам circular polarizing filters.

И защо по - горе се казваше, че циркулярния е по-слаб от линеарния ???

Автор: Stoevmobile   
Дата:   12-05-05 22:56

Стига с това "по-слаб" бе [smilie5]
Гледай с колко ще ти затъмнява картинката, дали е MRC, прецени съотношението мерак:джоб, вземай най-скъпия, дето можеш да си позволиш, за да си сигурен, че няма да се прекараш откъм качество или най-евтиният, за да си спокоен, че не си се прее*ал [smilie5]
Ако си маниак на тема поляризиращи филтри - загуби няколко дена в четене на сайтове, дето те светкат, че Hoya-та е по-зле спрямо B+W, защото покритието било меко и се надрасква по-лесно при почистване, дето при другия филтър при същото качество и близка цена не се безпокоиш да стържеш мазни пипки от пръсти..... [smilie5]
Аз по подобен начин си харесах най-добрия и сега си избирам обективите да бъдат все на ф77мм [smilie18] [smilie18] [smilie18]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна