Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 как да разглобя Helios 44-M-4
Автор: rolla   
Дата:   06-05-05 12:19

На задната леща на един обектив Хелиос 44-м-4 (2/58) има едно косъмче което много ме дразни.До сега не съм отчитал неприятен ефект от него по снимките но съм вадил само на 10х15 на хартия,незнам дали няма да се забележи ако сканирам няколко негатива с голяма резолюция.Искам да го махна от там но не знам как.Някой ако знае...

Отговори на това съобщение
 Re: как да разглобя Helios 44-M-4
Автор: IChertov   
Дата:   06-05-05 12:25

Ми би трябвало да има нещо в гугъл ... [shtrak] [shtrak] [smilie5] [smilie5]

Дата:   06-05-05 13:08

не мога да намеря

Автор: mr.wrong   
Дата:   06-05-05 15:55

Според мен неби триабвало да имаш никакъв проблем при каквото и да е увелияение защото погледнато теоритично боклуците по лещите са много преди фокусните им разстояния така че е невъзможно да се появят на кадъра . А ако все още искаш да разглобиш Хелиоса с подръчни средства лещите са завинтени с пръстени на които има по 2 срещуположни шлица . Много внимателно за да не надраскаш лещата триабва с нещо да ги развиеш ( резбата е нормална - обратно на чесовниковата стрелка се развива) и после да извадиш лещата и да я почистиш. При затварянето внимавай резбата да захване тоцно защото е много ситна и да не я прецакаш. И .... Успех
ако нещо не ти е ясно питай ще се опитам да помогна [shtrak]

Автор: labrax   
Дата:   06-05-05 16:19

Има и по-лесен начн да повредиш обектива:
слагаш го значи на нещо твърдо и

бой, бой с големия чук.
Успехът е сигурен. И косъмчето ще се махне.

Публикацията е редактирана (06-05-05 16:21)

Автор: youn   
Дата:   06-05-05 21:34

Познато ми е усещането на раздразнение от косъмче в обектива или прашинка във визьора...Вземи апарата, свий блендата на обектива до край -16 и го насочи срещу равномерноно осветена повърхност - бяла стена примерно.Завърти му фокуса от безкр. до 50см и ако не видиш във визьора нещо което те дразни по-добре не го разглобявай. То става лесно, ама после може да се окаже че вътре са влезли повече неща отколкото е имало. Изобщо това си заслужава ако диафрагмата не скача или нещо такова...

Автор: nsirakov   
Дата:   06-05-05 21:51

ili za 40 leva si kupi nov obektiv

Дата:   07-05-05 00:38

mr.wrong,благодаря[smile] ,махнах го.Тъй като е със скачаща бленда имаше и малки метални стружки от честото триене на перата(пера ли се казват[smilie11] ).Сега дали всичко е наред[smilie8] ,стегнах пръстена до край.Дали нещо не се е разфокусирало.Дано да работи както преди,хе хе хе хе хе хе[smile] [smile]

Автор: mr.wrong   
Дата:   12-05-05 00:06

Radvam se ce sum ti pomopgnal
nebitriabvalo da ima nisto razfokusirano
Dosega sum razglobil i sglobil dosta obektivi i ne e imalo nikoga problem s fokusa ili nesto drugo

първа  назад  1     всички  напред  последна