Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 помощ за избор на обектив
Автор: Andromeda   
Дата:   05-05-05 01:08

Ще си взимам 350D и се чудя какъв обектив да избера.
Ще се радвам на мнения, които се надявам да ми помогнат, но предполагам, че още повече ще се объркам [smilie10]
Главната дилема е дали да бъде китовия или 50/1.8.
Другата възможност е да дам малко повече пари и да си взема Sigma AF 50mm F2.8 EX Macro.
Благодаря предварително [smilie25]
[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: помощ за избор на обектив
Автор: boni   
Дата:   05-05-05 01:10

Вземай китовия за сега ....18мм няма да намериш лесно .
За тоя апарат можеш да си вземеш и много хубава стара светосилна твърда М42 оптика без пари

Автор: thor   
Дата:   05-05-05 01:34

пиши поне какво предпочиташ да снимаш ,какъв тип фотки те радват най много ,също така и какво качество би искала да получиш ,с каква сума би могла да се разделиш за да си направиш кефа с хубави обективи ,всеки би ти дал различен съвет според това което най го/я кефи него/нея ,според това което той/тя предпочита да снима .. китовия може би не е лош обектив за начало ,но ако търсиш добро качество и възможности сигурно бързо ще се разочароваш и в крайна сметка ще си си похарчила напразно парите за него ...същото и за EF 50mm f1.8 ,защо да не започнеш още от начало с един хубав обектив ,така по бързо ще преглътнеш и голямата сума която би похарчила наведнъж за фотоапарат и хубав обектив-който не само ,че ще ти даде качествена оптика и качествени фотки ,но и сравнително по малко ще се обезцени в сравнение с някои обективи по нисък клас..
аз лично бих ти препоръчал като за начало EF 85mm f1.8 ,,сравнително евтин ,много рязък/остър ,приятен Bo–keh ( хубавото извън фокусно размазване ) ,както и супер бърз аутофокус,идеален за портретки ,както и за снимки при липса на светлина ,да не говорим колко добре е изпипан ,а и ще си запази добре стойността при препродажба ..[smilie6]

[beer]

Дата:   05-05-05 01:45

Главната дилема както писах по-горе е дали да е китовия или 50/1.8.
thor, EF 85mm f1.8 е много пари. Просто ми е невъзможно за момента.
Ще снимам всичко общо взето - портрети, пейзажи, картини...
200 USD са абсолютния максимум пък догодина евентуално ще се мисли и за някоя друга стъкларийка. Или както Бони предложи М42.

Автор: Bilbo   
Дата:   05-05-05 01:59

Аз не съм с Канон, но понеже все пак съм бил в подобна ситуация, от опита си мога да кажа, че ако нямаш предварителна точна представа какво фокусно разстояние ще ти е полезно, по-добрия вариант е да избереш зуум. От друга страна, естествено, всеки зуум е компромис, а пък още повече толкова евтин. Но може би за тези пари едва ли ще се намери и хубав твърд обектив (без да броим М42), това другите ще кажат. Успех! ;)

Дата:   05-05-05 02:06

ми ,аз незнам какво да ти кажа ,аз просто ти казвам аз какво бих направил ,как бих постъпил ,за да добиеш по добра представа .вземи щракни някоя и друга фотка с двата ,или изобщо с обективите на които би се спряла ,дай ми 10 минутки ще ти щракна по една фотка с 85mm 1.8 обектив ... както и с 50mm 1.8 .. за да видиш разликата ,за добиеш някаква представа ..
200US$ и плюс ще е макро обектива [smilie23] не мисля ,че е лош ,но като за парите си 85mm 1.8 е най голямата далавера от цялата гама на EF обективите ..[smilie6] 50mm f1.8 много лесно ще намериш на резба M42 ,за никакви пари ,широкоъгълен също ,но бърз аутофокусен ,по добър от EF 85mm f1.8 ,трудно ще намериш ,пък дори и да е механичен на резба M42 ..ето ти един пример ,как вървят обективите на тази дължина ,е тези които са качествени де ..

http://search.ebay.fr/takumar-85mm_W0QQfkrZ1QQfromZR8

значи всичко от този род ,се движи на цени около 180-250US$ ( става въпрос за обективи ,поливалентни добре кригирани и остри още на макс отворена диафрагма ,както и лесни за работа с тях ) ,така че EF 85mm f1.8 си е чиста далавера [smilie6]

[beer]

[smilie7]

Дата:   05-05-05 03:21

ето ги и двете фотки :
правени са при едни и същи условия при
макс отворена диафрагма - f 1.8
скорост ............................ - 1/125
ISO.................................... - 800
осветление 100Watt ел крушка матова
на разстояние някъде около от 90-на сантиметра от обектива до фигурките

ето първо фотката правена с 50mm

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/omjq7262.JPG
http://i3.photobucket.com/albums/y83/canonhelios/A50mm18.jpg

ето и втората правена с 85mm

https://photo-forum.net/static/forum/2006-03/rire9988.JPG
http://i3.photobucket.com/albums/y83/canonhelios/A85mm18.jpg

забележи приятното извънфокусно размазване ,което придава и е характерно за 85mm-вите обективи ,и да по този начин ще можеш да изолираш всички тези елементи към които би искала да привлечеш вниманието на тези които гледат твоите фотки ,в това се състои и качеството на 85mm обективи,прибави към тях и бързината на аутофокуса на EF 85mm f1.8 и всичко това само за 130US$ в повече струва си да вземеш на заем ...[smilie24]

[beer]

Автор: Brummaker   
Дата:   05-05-05 05:59

[smilie24]

с една забележка, малка [smilie3]
/едно време като деца, като играехме на топчета и някой поприближи малко и му казвахме : а а не е е - буриш, буриш [smilie5] /

сега и аз така ще кажа: буриш, приятелю, буриш [smilie3] - демек : щракни двете от еднакво разстояние [smilie7]

а за другото [smilie24]

Дата:   05-05-05 06:24

ми нали съм писал там бре Бръме ,че съм ги щракнал от еднакво разстояние плюс минус да речем 4 макс 5 сантимертра все пак докато сменя обектива и нормално надали съм уцелил до милиметър ,пък и на ръка ..съм ги щракал ,ако беше на статив бих гарантирал ..точно еднакво разстояние ,да ама не не мога ,но 3-4-5 санта не са толко фатални де ..
та другото което исках да кажа и ефекта който се получава с 85mm обектива..... на триизмерност ..[smilie24]
затова и препоръчвам 85mm ,идеален е за портретки ,а пък който иска повече рязкост може винаги да затвори две три диафрагми и да получи супер резки картинки с дълбок DOF ..[smilie24]

[beer]

Дата:   05-05-05 07:31

[beer]

а а а е е ..не беее..аз не съм изпил кафето още, прощавай ...идеята ми беше да ги кропнеш или да приближиш така, че еднакво да изпълват екрана...а това определено значи от различни разстояния да се снима...[smilie24]

така по-би се видяло [beer]

Автор: TPECHAT   
Дата:   05-05-05 07:32

tya vi pita prosto kvo da si zeme bre... eiii na4i [smilie21]
shti kaja kvo imam az v torbata: edin 18-55 det si idva s aparata taka ili inache, edin 50/1,8 i edin ogledalen 500mm na M42. Odish i majesh [smilie21]

Дата:   05-05-05 07:36

ТРЕСНАТ,

с две ръце гласуам за предложението на Тор - така добре ли е ?

https://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gif

Дата:   05-05-05 07:47

let's get dirty [smilie21]

Дата:   05-05-05 08:14

za 100 BGN shte mojesh da snimash vsqkakvi gnusotii s 500mm [smilie21]

https://photo-forum.net/i/118877&USER_ID=1664

Дата:   05-05-05 10:08

thor, благодаря за мострите.
ТРЕСНАТ, като дойде бодито ще помисля сериозно за 500мм и скачам в блатото [smilie25]
За момента както и да го смятам май няма да стане нещо по-различно от евтинийките (довечера ще пусна тото за всеки случай де) [smilie7]

Просто попитано:
18-55 или 50/1.8?
Моля, гласувайте ;)

Автор: ejko   
Дата:   05-05-05 10:18

18-55... причините са ясни, но и без твърдия няма да минеш:)))))

Автор: n1x0n   
Дата:   05-05-05 10:29

18-55 - категорично.
Така или иначе ще правиш компромис с качеството в началото - поне да имаш по-голям диапазон. Не е толкова лош обектива, особено за начало.
Като поснимаш с него бързо ще установиш на какви форкусни разстояния работиш най-често. Пък после вече пазарувай смело качествена оптика. Да не се окаже, примерно, че 20-28мм е "твоя" диапазон, пък си си взела 85мм :-)

Дата:   05-05-05 10:58

18-55 [smilie24]

/ само защото така постави въпроса....иначе това си е инвестиция на чиста загуба, докато 50/1.8 е все пак половинчата загуба - визирам след време ако решиш да продаваш....но пък и 50/1.8 можеш да си вземеш втора....то не че кита не можеш, но него трудно ще продадеш после..така си мисля само, иначе гласувах [smilie6] /

Автор: _milen_   
Дата:   05-05-05 11:01

и аз съм на мнението на n1x0n-а.
но мисля, че парите за китовия трябва още веднага да ги прежалиш с купуването му. аз след него си взех още два обектива (единият е еф50/1.8) и китчето вече не го знам и къде съм го прибрал. но ми послужи добре за първите 800 снимки.
аз обичам да снимам архитектура - сгради надживяли времето си и там с 50мм много-много не върви.

а по принцип къде се намира евтина М42 оптика в бг, както препоръчвате?
[smile]

Автор: dau   
Дата:   05-05-05 11:22

И аз се замислях за 350D ама мислех да си го поръчам с този обектив http://www.canon-europe.com/for_home/product_finder/cameras/ef_lenses/image_stabilization_lenses/ef_1785mm_f45is_usm/index.asp

Малко е скъпичък ама мисля че може да свърщи работа при почти всякакви условия. Освен него и един твърд и работата заспива. Ако някой е ползвал или има наблюдения за този обектив моля да ги сподели.

Дата:   05-05-05 11:29

Точно това 17-85 е пример за ужасно съотношение цена/качество. По-добре си вземи Sigma 18-125...

Автор: dau   
Дата:   05-05-05 11:33

n1x0n пробвал ли си го? имаш ли някви наблюдения и какво му е лошото? покажи примерни снимки да видим?

Автор: Samara   
Дата:   05-05-05 11:36

sigma 18-125 DC[smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   05-05-05 11:47

dau при такава цена човек очаква сериозно качество на изображението, каквото при този обектив няма. Не е рязък, криви много на 17мм... за единия IS просто не си струва парите. Иначе в нет-а тестове и коментари - колкото искаш.
Sigma-та не е върха на сладоледа, но определено си струва парите. Т.е. цената му е адекватна на качеството, което от своя страна хич не е лошо за класа си.

Автор: _milen_   
Дата:   05-05-05 14:03

и аз си взех сигма, но 18-200 и съм супер доволен

[smile]

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=373747&is=REG

първа  назад  1     всички  напред  последна