Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за любителски SLRи :)
Автор: tutttifrutti   
Дата:   05-05-05 02:59

Може темата да е споменавана доста? Търсих за конкретните модели (Canon EOS 300X, Minolta Dynax 60, Nikon F75), но нищо не намерих в обсъжданите теми преди това. Сравнявах спецификациите им и от 3те най НЕ ми хареса Nikona - доста хора ще се засегнат :).

Намерението ми е да си купя по един SLR, за да се понауча на основите, а после да премина на DSLR. Нямам намерение да се занимавам професионално, но поне целта ми е като посегна към DSLR да го използвам по-пълноценно. Да се хвърля първо на такъв без да имам необходимите ми познания ми се струва глупаво.

Да се върна на моделите, които си харесах. Ще се радвам на всеки съвет. Решила съм тези модели, защото с включват в диапазона от 280-330 Евро - нови, заедно с китовите обективи. Сигурно, някой ще предложи за продан свой подобни или такива, но ще ви разочаровам, че не се намирам в Б-Я, а и тези пари не са чак толкова много, та да купувам на старо.
Предварително благодаря на всички.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за любителски SLRи :)
Автор: Bilbo   
Дата:   05-05-05 03:12

Малко встрани от въпроса ти, но... сигурна ли си, че не е по-удачно да започнеш именно с цифров апарат. Дори и цената на филмите да не е проблем за теб, по-важното предимство е, че при цифровата фотография имаш по-пълен контрол върху целия процес. Освен разбира се, ако не си проявяваш и копираш сама филмите. Мисля, че с цифровия апарат ще придобиеш по-лесно познанията, които желаеш, както и по-непосредствено. Разбира се, и филмът си има предимства. Аз лично не съжалявам, че идвам от него.

Не, че искам да те разубеждавам, просто изказвам мнението си. Освен това, може и да греша. :)

Автор: holden   
Дата:   05-05-05 03:22

Билбо, прав си по принцип, но мисля че филмовият апарат те учи на дисциплина по-добре от цифровият. Като знаеш че снимаш на филм, премисляш всеки кадър, пък с дигиталката можеш да пусаш дълги серии и все нещо ще излезе.

Аз винаги съм казвал че един Зенит за 20 лв. е достатъчен да научиш основите на експозицията, кадрирането и т.н. Пък после ако ти се ще, пуцай с дигиталката дето всичко го смята вместо теб.

Дата:   05-05-05 03:24

Bilbo прав си, но така или иначе искам да си имам и един аналогов SLR. Сега не ми се дават 900-1000 евро за цифров - след няколко месеца към края на есента, може. А за лятото да пощракам поне с аналоговия, ще прочета някоя книжка, ако трябва и на курс ще отида :). Не бързам чак толкова, :) Не ми е належащ DSLRa, вече към края на годината ще имам нужда от него.

Дата:   05-05-05 03:26

holden, абсолютно си прав за дисциплината, и това е едно от нещата, заради които съм доволен от "филмовото" си минало. Но то има и тъмна страна - пропускал съм немалко кадри, именно защото ги гледам, гледам, и си казвам "няма да стане". А пък можело е и да стане. Вече имам няколко такива случая също. Така че еднозначен отговор сигурно няма, но щом момичето е решило да започне с филмов, сигурно е по-добре наистина да не и трошим хатъра. ;)

Дата:   05-05-05 03:29

tutttifrutti, като се замисля, има още една причина да не бързаш с цифровия. Нещата в тази сфера се променят много бързо, и непрекъснато излизат нови модели, а пък на старите им падат цените. Така че, докато си снимаш с аналоговия, няма да загубиш от чакането, а най-вероятно дори ще спечелиш. ;)

Дата:   05-05-05 03:29

Holden благодаря, само че този Зенит откъде да го взема? Аз затова написах онези марки - поне ги има почти във всеки търговски център, има и съвсем базовите SLRи като Canon EOS 3000N/V, Nikon F55 или Minolta Dynax 40, ама разликата е малка и 80-100 евро си заслужават да се добавят за малко по-добро.

Дата:   05-05-05 03:32

Мисля, че holden образно го каза. Аз за съжаление не мога да ти препоръчам нищо конкретно защото нямам опит с автофокусни аналогови, но си мисля, че всеки от тях ще ти свърши работа. Добре би било да си купиш хубав обектив от сега обаче, и да го ползваш после и на цифровия. Все пак най-добре между Канон и Никон да избереш.

Дата:   05-05-05 03:37

Bilbo, прав си. Виждам, че тук в Италия последните 3-4 месеца започнаха доста промоции и разпродажби. Понамалиха цените, че даже и в Б-я започна нещо да се прави по въпроса :).
Няма проблем мисля, че все някой ще знае. Благодаря за съветите. Иначе за обективите има доста добри неща, дори и 2ра употреба с по 1 година гаранция. Ей тази възможност, не знам в Б-я как е - има ли я или не?

Дата:   05-05-05 04:00

Италия е хубаво място, поздравления. ;)

Иначе, да, предполагам и още повече ще има, защото конкуренцията в този бранш (както и въобще в тези свързани с електрониката) е много остра. Естествено, от това най-вече печелим ние, потребителите.

В България доста неща също потръгват, макар и бавно. Далеч не всичко е идеално, но мисля, че времената на петорните цени отминават. Европа естествено си остава доста по-скъпа от САЩ, но това вече са проблеми с далеч по-дълбока основа. Специално за обективи втора употреба с гаранция тук аз не съм чувал, което обаче не значи че няма такива. Иначе знам, че е обичайно производителите да си изкупуват старите обективи и да ги рециклират.

А за съветите, не мисля, че аз специално с нещо съм ти помогнал. Действително си избери хубав обектив най-вече. Няма да съжаляваш за него.

Ако нямаш проблем с английския, бих ти препоръчал форумите на dpreview. Хората там обикновено са много отзивчиви, и честно казано дискусиите са по целенасочени от тукашните. Въобще мисля, че би ти било полезно. Ето и линк...
http://www.dpreview.com/forums/

Единствения проблем е, че там се дискутират основно цифрови апарати, но не вярвам да не ти помогнат и за филмов. За обектив пък е съвсем уместно да питаш. Със сигурност има и по-подходящи форуми по света, но за съжаление не съм много добре запознат.

Желая ти успех с избора! ;)

Автор: papi   
Дата:   05-05-05 04:14

а защо не си се спрял на Ф80 от никоните...

Автор: Avon   
Дата:   05-05-05 05:28

Napalno saglsen s Papi.

Ako iskash skromen AF SLR, F80 e chudesen izbor. Kamerite pod nego sa nasocheni kam segment, veche prevzet ot digitalkite, i ne si zaslujavat.

Drug vapros e che MF SLR sa po-dobar izbor i kato instrument, i kato cena. Samo ne Zenit i Praktika (antiki) - edin Pentax K1000 primerno e klasika.

Tuti, ne si kupuvai kamera predi da ia poglednesh v shpionkata t.e. visiora[smilie5]. Ako visora togava ne ti haresva, nikoga niama da ti haresa.

Дата:   05-05-05 05:52

Papi, Avon ами този Nikon F80 по-трудно се намира,а и е скъпичък, само на 1 място го видях и ако ви кажа каква цена му бяха сложили, верно, че бе с някакъв по-специален обектив (параметрите не помня). Струваше някъде към 800-900 евро, много ми се вижда, с китов обектив съм виждала цена в италиански сайтове за фотография към 530 евро. (Говоря за нови, на старо не искам, тъй като лесно биха ми пробутали нещо.) Както бях писала не ми е необходимо, чак такъв. Порових се, прочетох някои неща и забелязах, че този Никон е по-висок клас. Аvon, за визъора знам кое е :) Мерси за съветите ви.

Bilbo знам го сайта, ще се задълбоча малко. Поздрави

Дата:   05-05-05 05:59

Bilbo да допълня едно нещо

"Италия е хубаво място, поздравления. ;"

Да наистина е така, но да ги нямаше италианците ;)

И зависи от гледната и ФИНАНСОВАТА точка :), защото тук е добре за живеене, не за правене на пари.

Автор: Odin   
Дата:   05-05-05 09:43

Тути, потърси Борисов, той също е в Италия, Милано и може да ти е много полезен и като савет и като опит

Автор: rumenn   
Дата:   05-05-05 12:47

Az kato 4owek koito se e zanimawal savsem lubitelski s fotografia predi 10-15 godini moga samo da posavetwam ne powe4e ot 50lv za aparat prosto niama smisal sled kato ideiata e za cifrov sled niakolko meseca..100% e sigurno towa. Ina4e za diciplina pri snimaneto ima niakakw smisal..ama i borbata pri praweneto na snimkite si e goliama ne e kato da se glezi6 pred computera..na men mi raste6e bradata 2 pati po barzo kato praweh snimki no6tem i podozirah izpareniata na fiksaja[smilie25]

Автор: papi   
Дата:   05-05-05 12:50

ами от сащ ако си го поръчаш,ще ти излезе около 550 лева тялото...къде си видял 800-900 евро цена...

Автор: hose   
Дата:   05-05-05 12:55

ako naistina mislish da se uchish taka zashto ne zapochnesh oshte po nazad - vsemi ogledalno refleksen bes svetlomer i avtofokus

kazvam go ne sluchaino starite fotografi shte me razberat - taka shte se nauchish sama da orpedeliash svetlinata i razstoianiata, koeto chesto e chenno kachestvo

az imam f55 i sum mnogo dovolen, hvashtal sum i f75 sushto e super, no ti reshavash koi shte vsemesh

pomislis za tova - purvo da snimash s star jelezen SLR, f55 i 75 sushto razglezvat [smile]

a za tova che propuskash ot jelanie da ne prahosvash kadri - i na mene mi se e sluchvalo kakvo da se pravi vsiako neshto si ima i obratna strana [smile]

Дата:   05-05-05 15:27

tutttifrutti, то и за България май е в сила същото. ;)

Дата:   05-05-05 16:08

Bilbo - в България поне можеш малко от малко да си избираш средата ;)

papi
- В Италия е. Тук си е скъпа техниката. Не може да се прави сравнение с Щатите. Малко по-добре е от България като цени, както и че се правят често промоции и разпродажби.
Ето един линк само, че е италиански сайт.
http://www.ilfotoamatore.it/index_lista.asp?R=1&F=1&M=NI
Тялото на никон Ф80 е 400 евро

Иначе Никон Ф80 за 800-900 евро го видях в едно фотостудио в търговски център и бе с някакъв обектив (Никор), не си спомням точно параметрите но горната граница бе 200мм.

Няма как от америка, нямам възможност и не ми се занимава, иначе нали чета редовно темите и форумаи знам че всеки от там препоръчва да се пазарува.

Благодаря много и на останалите "форумци" за съветите

Дата:   05-05-05 16:15

tutttifrutti, сигурно, то навсякъде има и свестни и не толкова свестни хора. ;)

Автор: milenmarinov   
Дата:   05-05-05 16:39

наи-добрия вариант...некой старо желязо...да се научиш да снимаш....а след това Дигиталка,те таман ще станат и по-добри...
А Никон-чето...е най-добрия вариант от другите изброени.[smilie24]
Успех....[smilie7]

SLR Minolta Dynax 60
Автор: viggen   
Дата:   09-05-05 00:18

Аз тръгнаг по обратен път, имах една сапуниерка на Минолта и Самсунг, после взех един цифров Samsung Digimax 330 /боклук с голяма буква, но времената бяха такива и струваше 960лв/, две години по-късно взех Minolta F300 - 5Mpix - Killer!

Щракам, снимам и съм много щастлив и не се оплаквам /е понякога а AF в тъмното се боря.../, преди няколко месеца се записах на един курс по обща фотография и разбрах какъв пропуск имам в лицето на SLR :-> елеменирах го, отидох в София и си купих Minolta Dynax 60 - приказка и кеф!!! а тези емоции не се купуват :-)

Не съм вадил снимки от лентов фотоапарат от 4години, за два месеца след вземането на Dynax 60, имам около 6 цветни и 1 чернобяла ленти :-)

Есента твърдо реших да си купя Dynax D7 на Minolta /DSLR 6.3Mpix./

Успех в избора ти!

:-)

първа  назад  1     всички  напред  последна