Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Грижа за оптиката?
Автор: Boby_   
Дата:   04-05-05 09:45

Здравейте!
Искам да повдигна една тема, която за мен е малко деликатна - грижата за оптиката. Как предпазвате обективите си от надраскване (освен чрез повишено внимание и ползване на капачка, разбира се [smilie5]) ? Как ги почиствате (и почиствате ли ги изобщо), без да нараните повърхността?
Винаги ме е ужасявала мисълта, че един хубав апарат може да отиде на кино от една песъчинка, случайно попаднала под капачката, когато сме на плажа. Сигурно някой ще каже "Ами какво ти прави апаратът на плажа?". Там ако не снимам, къде изобщо ще снимам? Всички тия монокини просто плачат да бъдат увековечени. [smilie25]
Примерно ползването на ув филтър, който "не слиза" от обектива, е един добър вариант, но дали е възможен винаги?

Отговори на това съобщение
 Re: Грижа за оптиката?
Автор: 6tuka   
Дата:   04-05-05 09:58

Ще ти кажа как се грижа аз за моите апарати-имам си uv филтър(в момента е само за единят обектив,но тенденцията е да имам за всички),купила съм си една "четчица-писалка"с единят край махам прашинките,с другия мазните пръсти.Освен това си имам хубава "духалка" та и с нея действам при нужда[smilie7] Сега за плажа,ами най-сигурният начин да не си повредиш апарата с пясък е като не го носиш там[smilie7] Аз си решавам проблема по следният начин,на плажа не си нося скъпата техника,ходя с една Практика MTL 5 и съм много доволна,пазя я,но ако се повреди няма да ми е толкова страшно,колкото Канона например[smilie7] а и той много ме разглезва като снимам с него,та когато "щракам"с Практиката има много приятен "гъдел"[smilie7]

Автор: jumbo   
Дата:   04-05-05 10:00

ми вземи си една нокия и снимай монокини [smilie9]

Дата:   04-05-05 10:02

Това за по-евтиния апарат на плажа е хубаво, ама аз си имам само една Паналайка и нямам възможност много-много да подбирам... Въргалят се някъде и два Зенита и едно "обективче" Таир 300S, ама някак не ми идва музата да ги влача с мен и да щракам на филмче вече - разглезих се. [smile] Иначе благодаря за съвета. А тези въпросните четчици специално за такива цели ли са и ако да, къде могат да се намерят?

Автор: hash   
Дата:   04-05-05 10:09

И на мен ми е интересен този въпрос [smilie11]
Както и духалката за сензора.

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   04-05-05 10:10

Съгласен съм с 6utka. На плаж се ходи с евтиа техника(пясък,кражби,недоволни приятели,охрана)затова с евтината сапунерка пък така ще си и по-дискретен. За ползването UV филтър като защита са се водили много спорове и всеки има собствено мнение по въпроса така, че нямам намерение да подхващам темата отново.

Автор: jumbo   
Дата:   04-05-05 10:13

а да видим на плаж като вдигнеш нещо повече от мобилен телефон колко дълго ще оцелееш преди да изядеш мариза

Автор: n1x0n   
Дата:   04-05-05 10:15

Ми на вас проблема ви е че ходите на плажа за да правите чекиджийски снимчици, това няма връзка с грижата за оптиката.

Дата:   04-05-05 10:20

ами тези аксесоарки си ги набавих от"фотоъгъла" в Халите.Писалката струва 27.00 лв,а духалката мисля че беше 18.00лв.,Доста са скъпи,но когато имаш техника за хиляди лева,тези които отиват в грижа за нея не са толкова много[smilie7]

Дата:   04-05-05 10:22

Добре бе, хора, оставете плажа настрана. Споменах го заради закачката. Интересно защо всички се хванахте за това, а не за сериозния въпрос, а именно как да се грижим за оптиката?
Само на плажа ли може да се напраши обектива или да се пипне с мазни пръсти? Само там ли има шансове да се надраска?
Хайде малко по-сериозно се отнесете към въпроса ми, моля ви. Новобранец съм във фотографията, техниката е скъпа за възможностите ми и никак не ми се ще да я повредя от незнание или невнимателно боравене.

Автор: hash   
Дата:   04-05-05 10:22

Определено си струва придобивката. [beer]

Дата:   04-05-05 10:23

[smilie7] Body,
аз по-сериозна не мога да бъда,виж мога да почна да се забавлявам след малко.....[smilie7]

Дата:   04-05-05 10:29

[smilie7] 6tuka, на теб много ти благодаря за отговорите. Пуснах моя преди да прочета последния ти постинг за Халите.
Имах предвид образите, които ме взеха на подобив заради плажа. Не че има нещо лошо в това, разбира се, но не ми помага особено. [smilie5] Иначе си струваше да се позабавлява някой за моя сметка, след като получих цена информация, за която ти благодаря още веднъж. [smilie5]

Автор: Bilbo   
Дата:   04-05-05 12:18

Боби, освен УВ филтър, помага и ако постоянно си носиш сенника на обектива. Предимството е, че не жертваш качеството, но разбира се и защитата е по-малка. Все пак е по-добре от нищо.

Иначе писалките май наистина са най-използваното средство за почистване на оптиката. Също има разни мокри кърпички, които ги продават по фотомагазините, но може би не са толкова ефективни. Най-накрая, някои препоръчват да чистиш обективите с дъх и добре омачкана стара фланелка, но тая работа нещо не ми допада много. ;)

Автор: Stoevmobile   
Дата:   04-05-05 18:21

УВ на всеки обектив, постоянно монтиран.
Свалям за да кача Пола-филтър, ако не го намушкам и него отгоре..
Филтъра е консуматив, предна леща на обектифче - не.
За почистване - много неща има, ама по-добре да стържеш филтъра, не оптиката на обектифчето....

Автор: hose   
Дата:   04-05-05 20:43

аз лично не слагам УВ - не ми допада и т.н.

мисля че универсалният отговор на въпроса ти е - ВНИМАВАЙ

гаранция никога нямаш

иначе личният ми опит говори че течност /специална/ за чистене на обективи и хартийки /пак специални от Халите ги има/ чистят по-добре от въпросната писалка

не че тя не върши работа - даже много, но по упоритите петна които невнимателни хора остават по филтри да кажем, където писалката не може и да изчисти добре поради леко вдлъбнатата си форама, а тази форма и супер за обектива но не и за равната повърхност на филтъра, а и самата течност ги разтваря петната

но ти си решаваш

тези дни се замислих дали влагата влияе на покритията и т.н. но мисля че по скоро не

Дата:   04-05-05 20:47

Hose, то има писалки и за равни повърхности, и се чудя дали да си взема и такава...
http://www.adorama.com/CPLPDK.html?searchinfo=pen&item_no=2

Дата:   04-05-05 20:50

А за влагата, ако имаш предвид дали е по-добре със сухо или с влажно да се чисти, определено е по-добре с влажно. Иначе по-скоро ще си направиш на обектива (или на сензора, като сме тръгнали) хубава стъклорезба. ;)

Автор: CYPER   
Дата:   05-05-05 00:35

Абе и аз като Boby_ съм с този проблем и апарат и съм решил да си купя някои аксесоари за апарата, както следва:

Що годе евтин UV Filer
Един дребен, хубав и евтин Tripod
Lens Cleaning Pen

Всичко това или от ebay или от местния jessops.co.uk, където не са толкова високи цените, пък и ми е наблизко.

Това как ви се струва - Аерозол

Публикацията е редактирана (05-05-05 00:56)

Дата:   05-05-05 00:44

Не знам за друго как е, но само недей да си чистиш сензора с него. :)

Дата:   05-05-05 00:57

На кое викаш сензор?

Дата:   05-05-05 01:03

Вие с Боби май не сте с огледално-рефлексни, така че забележката ми няма значение наистина. Извинявам се за недоразумението.

Иначе сензорът е еквивалента на филма в цифровия апарат - фоточувствителната матрица, която преобразува светлинното изображение в електрически импулси.

Дата:   05-05-05 01:15

Ако ми говориш за CCD - това поне знам какво е - с Panasonic FZ20 съм. Мен не ми е ясно как тази матрица може да е достъпна - тя не е ли херметизирана или както там се казвам - зад предното стъкло, после зад блендата - може ли да попадне върху нея нещо въобще?

Сори за тъпите въпроси ама почнах да се интересувам от дигитална фотография след като си купих апарата - преди 2 седмици.

Дата:   05-05-05 01:43

CCD е една от технологиите, по които се правят сензорите. Щом си с FZ20 (поздравления, между другото, много хубав апарат ;), значи няма защо да се притесняваш са чистенето на матрицата. Това е проблем само при апаратите със сменяеми обективи.

Иначе въпросите въобще не са тъпи. А пък и никой не се е родил научен. Само не взимай много присърце разни иронични коментари, каквито за съжаление тук не са рядкост. Но със сигурност има и сериозни хора, които ще ти отговорят добронамерено.

Конкретно за сгъстения въздух, аз нямам лично опит. Сигурно е полезен, само се питам дали една гумена круша няма да върши почти същата работа, и ще ти излезе много по-евтино. Добре е някой с повече опит да каже.

[beer]

P.S. А, забравих за УВ филтъра. Това е много спорна тема, но лично моето мнение е, че ако си слагаш филтър, за да пазиш обектива, особено пък Leica, по-добре да си купиш някой наистина качествен. Иначе язък ти за прекрасната оптика, и ще има да се ядосваш на апарата без основание. Скъпият филтър донякъде обезмисля идеята, но в твоя случай, когато заедно с обектива трябва да хвърлиш и цялата камера, това все пак може би е добро решение.

Дата:   05-05-05 01:53

Да така е, обаче гадното при този апарат е, че филтъра се слага на сенника - на него има винт на, който се завива и щеш не щеш трябва да стоиш с този сенник постоянно - бая голям става апарата така. И на всичко отгоре не мисля, че има голям ефект, защото като се сложи сенника и филтъра между филтъра и предното стъкло на оптика има към 20mm разтояние при включен апарат и към 70-80мм при изключен - това е празно пространство, то не е вакум и вътре влизат прашинки, туй онуй. Е поне върши работа да не се надраска по невнимание.

По въпроса с филтрите има толкова много модели и не знам кой да взема - ето виж ТУК има 140 филтъра и има доста видове.

Какво значи:
Polariser
Multi-Coated
B/W - това значи черно/бяло, но какво точно не знам.

Кой ще е най-подходящ?

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна