Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FOV Въпрос?
Автор: bobbyfuego   
Дата:   27-04-05 18:54

Въпросът ми е свързан с визьора на Зенитите.
По-точно зенит ТТL. От моя скромен опит забелязвам, че частта която се вижда във визьора е доста по-малка от реалното изображение на лентата. Този т.наречен FOV (Field of view) коефициент на повечето апарати е около 89-96%. Смятам, че на Зенита е доста по-млък и това силно ме притеснява.
В този форум се споменава, че визьора на зенита е 67%, но не се казва за кой модел. 67% е много, много малко. Та аз не виждам 1/3 от кадъра който заснемам !!! Моля ако някой знае точното число за визьора на ZENIT TTL да каже.

Отговори на това съобщение
 Re: FOV Въпрос?
Автор: J0R0   
Дата:   27-04-05 19:05

E, споко де, все пак тая 1/3 дето не я виждаш е разположена по краищата :-))
Пък и минилабовете режат доста от краищата на кадъра (не копират 100% от площта на негатива), така че нещата си идват на мястото - каквото виждаш във визьора, почти същото ще имаш после на снимката.

Дата:   27-04-05 19:11

За съжаление явно не режат достатъчно в минилабовете (както и би трябвало да бъде). Резултатите са пред мен и не съм доволен (в тази посока де) от иначе нелошия апарат или поне за този който може да го ползва. От сега нататък ще се старая да "режа" от кадъра и да се надявам да излезе на лента както ми се ще. Малко налудничаво нали?

Автор: zed   
Дата:   27-04-05 19:18

Ами ако сметнеш, ще забележиш, че 1/3, която ти не виждаш е много близо до оставащите 23%, които те споменават!!!!!!!

Автор: murnau   
Дата:   28-04-05 05:03

okolo 67% beshe na zenita mislia

Автор: garfi   
Дата:   28-04-05 05:10

murnau [beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   28-04-05 07:41

А, не Жоро. Това, което Зенита вкарва е много повече от товам което се реже при копирането. Твърде неприятна особерност на Зенит. Винаги се мъчиш да пресметнеш колко още ще вкара отстрани. За жалост, точни числа не мога да кажа, по далечни спомени ми се върти нещо около 80%.

Автор: 5kan   
Дата:   28-04-05 08:48

за 67% площ на огледалото спрямо формата на кадъра пишат хората

http://www.photohistory.ru/35SLRCam.htm

ама горе-долу толкова се вижда и на матовото стъкло
въпрос на навик е да гадаеш какво още ще влезе в кадър[smile]

Автор: holden   
Дата:   28-04-05 10:34

Ама те още ли не са направили дигитален гръб за Зенитите? Като ги направят няма да има нужда от гадаене...

Автор: Junior   
Дата:   28-04-05 10:37

И като направият дигитален гръб, как това ще помогне на FOV-a???????[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: holden   
Дата:   28-04-05 10:37

Ами гледаш какво си щракнал и ако трябва повтаряш.

Дата:   28-04-05 11:15

Има такъв "гръб", Silicon Film който за съжаление май неуспя да се реализира, макар и да е универсален, т.е. става и за зенит. Но доколкото си спомням 4MP версията струваше около 700-800 долара. Това си е нов DSLR.
А колкото до FOV-а на зенита май-наистина е 67% и според вас, и според чичко Google. За жалост.

ПиЕс: Дайте някакви идеи как да се справя по-лесно с този проблем.

Автор: asahi   
Дата:   28-04-05 11:23

Като се повреди Зенита направо го хвърляй. Не хаби пари за ремонт.

Това решение е генерално и ти спестява други проблеми, за някои от които дори не се досещаш - линейност на затвора, вътрешни рефракции, избор на качествена оптика и най-вече Надеждност.

Дата:   28-04-05 11:32

Супер тамън почваше да ми харесва!

Публикацията е редактирана (28-04-05 11:33)

Автор: El_Fuego   
Дата:   28-04-05 12:16

Огледалото на Зенит (май всички модели без последния) е с размери 20х28 мм, кадърът е 24х36 мм - прави сметка сега за процентите.

Автор: asahi   
Дата:   28-04-05 12:20

Фуего, тази сметка не е съвсем коректна - огледалото е по-малко от проекцията върху матовото стъкла, знаеш защо.

Дата:   28-04-05 12:33

Огледалото на Зенита не е правоъгълно. Има формата на обърнат трапец!

Автор: El_Fuego   
Дата:   28-04-05 12:50

bobbyfuego, отиди на този сайт, там има архив с ръководства и ТТ данни на почти всички модели Зенит. За всеки пише размера на огледалото.

Дата:   28-04-05 12:53

нарисувайте си схемата и ще разберете защо огледалото е трапецовидно и защо размерът му е по-малък от проекцията върху матовото стъкло
а който го мързи може да погледне тук http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BF%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82
ако не забравя, довечера ще премеря точно проекцията - имам в момента един разглобен Зенит

Дата:   29-04-05 08:34

та, премерих, значи [smilie2]
нищо обнадеждаващо
формат на матовото стъкло 19,8 х 28,2 мм
формат на кадровото прозорче 23,9 х 35,8 мм
като си помисли човек, логично е огледалото да има същия размер на матовото стъкло, защото трябва да го покрива напълно по време на снимане
на някои фотоапарати даже имаше капаче за затваряне на окуляра

Дата:   29-04-05 10:38

С други думи би било добра идея, когато се вдига огледалото, визьора да бъде запушен с нещо. Например с око ;-)

Дата:   29-04-05 11:29

не е особено удобно при по-дълги експонации[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна