Автор: borissov
Дата: 27-04-05 17:34
Значи, имам нужда от помощ.
Замислил съм от около две години един много мащабен проект, The Nomad Project. В момента нещата са още в много ембрионален стадий, тъй като покрай писането на дипломната ми работа още не съм имал време да се захвана сериозно.
С това смятам да отпразнувам подобаващо завършването ми, след което ме чака сивият всекидневен живот :)
В общи линии става дума за 3 сравнително сериозни фотографски пътешествия - в Европа, Африка и Азия. Целта е след всяко пътешествие да издавам по един солиден фотографски албум, придружен с изложба и пътепис, като за пътуването в Азия ще има и документален филм на ДВД.
Хронологията на събитията е следната:
- есента на 2005: Европа
Два месеца с влак (интер-рейл), от София до Лисабон и от Стокхолм до Сицилия. Акцент върху социалната и уличната фотография, лайт-мотив - ЕС не е панацея и няма да ни оправи живота с магическа пръчка след 2007. Около Коледа - изложба и албум. Самостоятелно пътуване и финансиране, ъпдейт в реално време на сайта, посветен на начинанието.
- пролетта на 2006: Африка
Един месец с джип от ЮАР до Кайро, по западното крайбрежие. Портретна и "екзотична" фотография. Това е най-неясното от трите пътувания засега. Отново, албум и изложба.
Пътуване в екип с още един човек, необходими спонсори, но в сравнително ограничена степен.
Ще използвам първите две сравнително леки пътешествия, опитът натрупан в тях и гласността, получена чрез изложбите и албумите (ще се погрижа да има такава, поне това не е проблем да осигуря), за убеждаване на спонсорите за финансирането на третото, най-сериозно, пътешествие - 5/6 месеца с джип в Азия, 70.000 км, екип от 3/4 души - един шофьор/механик, двама фотографа, видеооператор. Мястото за оператор е вакантно, така че ако има мераклии - да се обаждат! Най-добре би било да имаме поддръжката на 1-2 списания, вносители на масла, резервни части, фотографска и видео апаратура, мобилни комуникации. Почти сигурно е участието на една от националните телевизии.
Маршрутът включва Русия (до Камчатка и Магадан през южен Сибир и Байкал, Бурятия), Северен Китай, Монголия, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан, отново Китай, Непал, Тибет, Индия, отново Пакистан, Иран, Сирия, Турция. В момента работя върху маршрута, проучвам трасетата, проходимостта и общите условия, така че вариации не са изключени, но в общи линии е това. След завръщането - документален филм, албум, изложба и пътепис.
Така, сега какво се иска от вас :-)
За пътуването в Европа, бидейки самофинансирано, ще ми трябват ятаци, при които да преспивам за по 1-2 нощи, в голяма част от градовете, както и вътрешна информация за самото място и фотографските възможности. Засега съм се подсигурил на петнайсетина места, но очевидно не стигат. Така че, който има възможност - да помага:) Наградата е потупване по рамото и признателно споменаване в благодарностите :)
За втория и особено за третия етап - ами, трябват ми връзки с евентуални спонсори. Смятам да подсигуря значителна гласност на проекта (вж Володя Сорокин, например), така че предложението ще е интересно и за фирмите - дали ще участват с кеш или с техни продукти, ще е една нелоша реклама, като се има предвид че документалният филм ще бъде излъчен по национална телевизия.
Приходите (изцяло или по-голямата част) от продажбата на ДВД-то и албумите, ще отидат
за домовете за сираци.
Засега като евентуални спонсори и поддръжници се очертава споменатата вече телевизия и УНИЦЕФ (имам приятел, който работи там, пари не дават, само име и престиж за пред медиите:)).
Ами...това е, грубо нахвърляно надве-натри. Този форум е първото място, където обявявам NOMAD, най-вече защото ми се иска да видя първо вашата реакция и мнение, преди да започна сериозната подготовка. Е, какво мислите?
Публикацията е редактирана (27-04-05 17:34)
|
|