Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Стига вече!
Автор: karavelov   
Дата:   27-04-05 12:44

Стига вече сме си мерил обективите! Истинските мъже се доверяват само на камери, които сами са си направили. Те могат да снимат и без обективи, а ако им трябват такива неща могат да си ги изчислят в Матлаб (защото са мързеливи, но умни).

Аз си намерих няколко кашона залежали ренгенови плаки размер "гръден кош". Не ми трябват и увеличители вече, ще си правя контакнти копия с размер 50 на 70см. Та ако видите скоро някакъв човек да се разхожда с голяма черна кутия и гайгеров брояч в ръка (вместо светломер), да знаете, че това съм аз.

Само се чудя дали ренгеновите плаки са чувствителни само на ренгенови лъчи или имат и чувствителност във видимия спектър? Някой ако знае, нека ме светне. Щото иначе ще трябва да си направя "светкавица" ;) а именно, оловно куфарче, малееее колко тежи, с радиоактивни отпадъци...

--

"Остротата е буржоазно понятие" Анри Картие-Бресон

Публикацията е редактирана (27-04-05 12:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Стига вече!
Автор: nsirakov   
Дата:   27-04-05 13:27

karavelov - i kam svetlina sa chuvstvitelni... ako ti triabva neshto za rentgenovi snimki pitai :)

Дата:   27-04-05 13:37

Мерси за инфото. Мисля да си спретна по празниците още една камера обскура и да се позабавлявам. Знам, че се проявяват нормално, като филм, та по някое време като имам резултати ще споделя.

Автор: nsirakov   
Дата:   27-04-05 13:40

ne e tochno taka... po debeli sa ot normalnite filmi i imat fotochuvstvitelen sloj ot 2te strani!!! i sastava na proiavitelia e po-razlichen::)

Дата:   27-04-05 13:45

Да мерси, това за двата слоя не го знаех. Проявител сигурно готов ще се опитам да си намеря. Иначе в един от рецептурниците за фото химии (издаван някъде в средата на 80-те на български) има няколко рецепти, но не ми се бъркат химии вкъщи. Сигурно ще ми е по-лесно да намеря готов проявител, отколкото самите съставки.

Автор: 5kan   
Дата:   27-04-05 13:59

проявителите за рентгенови материали са по-контрастни и по-бързи от обикновените негативни
без проби няма да мине
на първо време пробвай с класиката Д-76 и като вариант с разреждане 1:1 и удължаване на времето 2-2,5 пъти
щом са стари, вероятно има доста воал
има и такива проявители за стари филми - обикновено фенидонови с бензотриазол,
другото особено е спектралната чувствителност - завишена е в късовълновата част на видимия спектър - към зеленото или синьото, ще има по-различно възпроизвеждане на цветовете в сиво спрямо панхроматичната емулсия, за различните марки филми е различно-най-добре снимай цветна скала и ще разбереш приблизително накъде "бият"
обработват се на тъмно или с тъмен червено-кафяв филтър, не помня кой номер, ама все едно че си е на тъмно

Дата:   27-04-05 14:15

5kan мерси за инфото. Аз ще ги пробвам за начало с родинал, че имам 1 тубичка, която не използвам за нищо. Разбира се, без проби няма да се мине. Мен лабораторията ми е с някакъв такъв червен, червеникаво-кафяв филтър на фенера, та евентуално ще мога да работя и на полу-тъмно, но то и това трябва да се пробва. Мерси за инфото, че са по светлочувствителни на "къси вълни", това не го знаех също.

Сега ми хрумна, че някъде по чекмеджетата вкъщи трябва да имам 2 лупи, които като дете си бях купил за да си правя далекоглед. Та може да си сметна и един прост обектив - 2 пъти увеличение и всичко на фокус, и да си имам "истински" фотоапарат... Кеф!

Автор: sloth   
Дата:   27-04-05 14:24

Рентгенографските плаки ги държим на четири градуса в хладилника. Ако наистина са стари може и да не излезе нищо, жертвай една за проба преди да търгнеш да снимаш. Не всички са двуслойни.

Автор: asahi   
Дата:   27-04-05 14:26

Каравелов, свържи се със Сираков - това му е работата. Практическите съвети са безценни, а може и нещо да ти отлее.

Дата:   27-04-05 14:38

щом е Родинал карай поне на 1:80 - 1:100
направи "клин" и снимай като IS0 4 та до 100 през 2Х (4-8-16-32-64-125)с какъвто и да е апарат и пусни на 20-25 мин при 1:100
от там вече ще се ориентираш за по-точни експонации и време на проявяване

Автор: volokin   
Дата:   27-04-05 14:49

5кан, не мисля че трябва да разрежта толкова Родинала, все пак са по-дебели тези плаки, и поглъщат повече химия, според мен сираков най-добре ше му каже. Любопитно ми е какво ще излезе.
Каравелов, чакаме резултати, браво за идеята и си уплътни добре картона, че на вън е пълно с ултравиолетови лъчи [smilie3]

Дата:   27-04-05 14:56

страх ме е от воала, пък и те са доста контрастни и среброто не е малко
рентгеновите проявители са бързи и контрастни и ще засилят воала
но за първо приближение е важно да има някакъв образ все пак[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна