Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как възприемаме по-пълноценно
Автор: Frida   
Дата:   26-04-05 14:47

Как възприемаме по-пълноценно едно произведение: когато познаваме автора, живота му, идеите му и т.н. или когато нямаме никаква информация и един вид сме непредубедени?

Отговори на това съобщение
 Re: Как възприемаме по-пълноценно
Автор: acidness   
Дата:   26-04-05 14:50

ами аз снимам от няколко месеца и преди това никога не съм се докосвал до фотоапарат, та камоли да гледам работите на други хора и по тази причина най- пълноценно възприемам произведенията на даден автор, ако изобщо не го познавам....

Автор: luboar   
Дата:   26-04-05 14:52

ако ме заинтересува с работата си, се опитвам да науча и нещо за живота му/и
(темата е хубава)

Автор: kirilius   
Дата:   26-04-05 14:55

Зависи как дефинираме "пълноценно". Това е въпрос на избор. За един "пълноценното" е свързано с пълното познаване на автора (творби, биография, т.н.), за друг пълноценното изживяване е тръпката от непознатото.

Мен лично в различни периоди ме кефят и двете неща.

Автор: asahi   
Дата:   26-04-05 15:05

Чрез системно запознаване с творчеството можем да се досетим за душевността на автора. В такъв случай разкриваме живота му. Може и да не успеем или пък истината да е съвсем друга.
Мен ако питаш лудите си личат по творчеството.

Автор: XiZoR   
Дата:   26-04-05 15:21

Точно така Любоар

Автор: kirilius   
Дата:   26-04-05 15:24

luboar [smilie24]

Автор: Todd   
Дата:   26-04-05 15:24

Или го възприемаш или не .После питаш кой е автора .И ако нямаш друга работа започваш да го разнищваш къв е и що е .Макар че това има никакво значение за творбата му .Утре тоя същия
може да се покаже като пълен некадърник .
И какво излиза - айде по добре да го не знаеш кой е .[smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: luboar   
Дата:   26-04-05 15:27

Ооо, хикзоре ![beer]

Автор: XiZoR   
Дата:   26-04-05 16:06

Кажи, Любоар?[smile]

Автор: aemon   
Дата:   26-04-05 16:28

често се случва, познавайки някого, автоматично да квалифицираме това което прави, било то "супер" или "кофти"...

Публикацията е редактирана (26-04-05 16:29)

Автор: geezer   
Дата:   26-04-05 17:51

най-пълноценно възприемаме,,когато не сме на себе си https://photo-forum.net/joro/emoticons/love.gif

Автор: volokin   
Дата:   26-04-05 17:58

Според мен, човек възприема по един начин когато познава автора и по друг когато не го познава, но лубоар е прав, за добрите автори бих искал да науча нещо повече, що за хора са. За някой тук от форума успях, дори се сприятелих с тях.
Обаче го има и обратното, един човек може да го познавме в една светлина, а вътрешния му мир да не разбираме и непознаваме. Това са по-сложните хора, прощавайте за израза, не измислих друг. По-сложни не значи по-неуравновесени, просто по комплексни, със своята си психокартина. Всъщност един човек не е само умен или само глупав, само добър или само лош, човек е един сложен комплекс от всевъзможно всички ''добри и лоши'' черти и характери. И така е добре, иначе отдавна щеше да познаваме човека, и отдавна щеше да сме си омръзнали....[smile]

Автор: kali222   
Дата:   26-04-05 19:41

Моето мнение се доближава до това на volokin като ми се иска да добавя ,че човек освен комплексност има и качеството да се изменя и развива в една или друга посока, което прави и творчеството му различно през различните периоди от живота му. И се случва, например, на някого да допада много ранното творчество на Ван Гог когато лудостта му все още не взима превес над таланта, а късните му работи да не му харесват - както, естествено и обратното...

Автор: n1x0n   
Дата:   26-04-05 19:45

Като някой ми направи впечатение на ГЪЗ тук във форума, но видя че са му добри нещата съм склонен да си кажа "Простено ти е да си гъз". [smilie5] Така че смятам че е по-пълноценно когато го познавам.

Автор: Тони-К   
Дата:   26-04-05 19:55

Ако се запозная с достатъчно негови творби от целият му досегашен творчески период, аз го разбирам и опознавам чрез тях. Това е така, ако е бил достатъчно искрен в творчеството си. Ако не е, прекъсвам разглеждането и опознаването [smile]
Предпочитам да не го познавам, защото така чрез творчеството си може да успее да ме въведе в своя лабиринт от светове. Един вид енигма, кръстословица. Отговорите после ги сверявам[smile]

Автор: Тони-К   
Дата:   26-04-05 19:59

Разбира се, в повечето случай много добре го опознавам и без снимки [smilie3]

Автор: murnau   
Дата:   26-04-05 20:03

Nixon !!!![smilie5]

Автор: PerfectDreamer   
Дата:   26-04-05 20:09

когато проникнеш във съзнанието му и в тайните на несъзнаваното .... https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0059.gif

Автор: sP   
Дата:   26-04-05 20:16

човек като познава автора е може би малко или много пристрастен... тук може да възникне и въпроса как го познава... като познат, приятел или чрез творбите му... в първия случай може да намесваме някакво лично отношение към човека, а не към самите му творби, докато във втория това не е така, но и във двата има пристрастие до някаква степен...
ако не познавам автора въобще си давам по-обективна, безпристрастна оценка за фотографиите му... по-лесно ми е да изградя своето виждане за снимката...

Автор: svetalcho   
Дата:   27-04-05 06:37

Аз принципно първо гледам снимката..след това ако ми е харесала и имам време влизам в профила на автора да разгледам и другите му неща. Не мисля че познаването или не-познаването на автора влияе на оценката ми. Сприятелих се с много от авторите, но ако снимките им не ми харесват или им го казвам или просто не гласувам за тях. От друга страна има много автори,които не познавам, но техните снимки ме кефят много. Разбира се, че бих искал да се запозная с тях, да чуя тяхните идеи и представи за фотография, но това е нормален интерес да видиш що за хора са тези,които правят такива хубави кадри.
Когато не познаваш автора според мен върху възприятието игаре голяма роля и твоята лична фантазия, защото не знаеш срещу какъв човек си изправен и пречупваш всичко през собствения си мироглед и през собствения си житейски опит.[beer] [beer]

Автор: Frida   
Дата:   27-04-05 11:11

Аз не мога да реша сама за себе си. Например когато видях картини на Фрида Кало за пръв път ми подействаха доста неприятно. По-късно имах случай да се запозная с повече нейни неща и с живота и. От тогава я разбирам по-добре и я харесвам и чувствам много силно. Гоген има същата съдба в съзнанието ми. Разбира се има и обратни случаи. Виждам снимка и я намирам за страхотна. Когато разбера повече за автора и отношението му към нея и към живота, се разочаровам. Т.е., никсън, ако автора е гъз и снимката му ми се вижда гъз, въпреки благородните усилия на някои хора да ми втълпят, че автора и произведенето му си имат собствени отделни животи.

geezer, казваш че "най-пълноценно възприемаме, когато не сме на себе си". Абсолютно съгласна!!! Ама въпроса е как да не сме на себе си. Едни се напиват до безсъзнание и пишат смехории под снимките на хората ;), други се опитват да спрат вътрешния си далог с различни техники, включително медитация, а трети се друсат. Незнам всеки да си търси пътя. :)

Волокин и кали, и з вас съм съгласна. Казано е, че не можеш да минеш през една и съща река два пъти.

Автор: koko_k   
Дата:   27-04-05 11:28

Предпочитам да не познавам автора!Аз и почти никой не познавам от форума,точно по тази причина..А съм съгласен донякъде с Любоар!За мен лично няма значение какъв човек стои зад снимките,по-важни за мен са творбите..
Наистина много хубава тема!:)Браво,Фрида!

Автор: VacMac   
Дата:   27-04-05 11:40

Така е Frida!Гениите в изкуството се броят на пръсти..!И обикновено са признати за такива след кончината им.Не всеки става гений и е добре,че е така,защото аз мисля че никой не се ражда такъв,но в живита си всеки е длъжен да търси себе си и своята заложена дарба, да я развива целенасочено и с много труд, за да може в края на земния си път,да бъде доволен от живота който е изживял.А признанието идва - така или иначе...от тези след Гения,за съжаление...Един е добър в едно, друг в друго като стил, тематика и всичко е в непрекъснато развитие в течение на живота.Така в определена област се вижда развитие а в друга, обратно-упадък.Затова докато е млад човек трябва да пробва във всичко за да разбере, къде ще е най-плодотворен таланта му!

Автор: stoevmobile   
Дата:   27-04-05 11:49

VacMac,
Ако някой иска да стане признат Гений, да пише на любителите на репортажната фотография у ФФ - с един куршум - 2 заека - хем ще Го направят набързо Гений посмъртно, хем добър репортаж ще излезе [smilie3]

Тези дни gorbi пусна малко репортаж от мястото на събитието и веднага се родиха идеи......
...за нови репортажи......[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна