Автор: photolubitel
Дата: 18-04-05 14:29
Аз не съм толкова велик и не претендирам за абсолютна точност, но ще споделя това,което аз знам. Когато си в режим P цялата работа е
оставена на автоматиката, като ти можеш да променяш някои параметри, например да фокусираш ръчно, да избираш режима на светкавицата и още някои настройки.Кои от тях са ти достъпни можеш да разбереш като влезеш в менюто на апарата.В режим A (Aperture) ти избираш апертурата,т.е. отвора (или блендата както я наричат при лентовите апарати), а скоростта на затвора за да се получи правилна експозиция се изчислява от апарата.В този режим обикновено се работи когато искаш да получиш по-дълго или по-късо фокусирано пространство в снимката. Режим S (Shutter speed)означава че ти даваш приоритет на скоростта,т.е. ти решаваш каква да бъде скоростта с която ще се прави снимката, а отвора го изчислява апаратът. Използва в случаите,когато се снимат бързи събития и искаш обекта да не се получи размазан. А в режим M имаш свободата да правиш всичко по твоя преценка,т.е. ръчно (Manual).С други думи всички параметри на експозицията се настройват от тебе: фокусиране,скорост на затвора, апертура и др.
При работа в този режим виждаш на дисплея как
се променя бъдещото изображение - то става по-светло или по-тъмно в зависимост от това дали увеличаваш или намаляваш общата експозиция.Аз също съм любител и това,което
казвам, съм го видял и проверил на моя апарат
но съм сигурен ,че и за другите модели е така
Възможно е да има различия при означаването на някои от изброените режими,но същността им
не се променя. Ще се радвам ако съм ти помогнал . Успех !
|
|