Автор: Aelita
Дата: 13-04-04 20:18
Krassy, не си ме разбрал. Аз коментирах най-вече първоначалния въпрос.
Все пак един интересен линк за връзката между фотографията и copyright law:
http://www.photolaw.net/faq.html
Между другото, там е писано по повдигнатия въпрос:
Q. If I have an idea for a work such as a photograph, is my idea protected by copyright?
------
A. No. Ideas cannot be copyrighted. The only thing that can be copyrighted is the expression of the idea. This is sometimes a tricky concept. Copyright protection can extend to a written description of an idea or to a sketch for a proposed photograph that might be drawn by an art director in an advertising agency. However, copyright protection does not extend to the idea itself. Only the tangible expression of the idea is protected, that is, the particular literary or pictorial expression of the idea conceived of by the author.
For example, no one can claim the exclusive right to photograph the Statue of Liberty. This landmark has probably been photographed from every conceivable angle since it was constructed. However, if a photographer were to combine an image of the Statue of Liberty with a picture of recent immigrants, then the combined photograph, if it is original, would be a unique expression and thus be protected by copyright.
------
Момчета, темата наистина е сложна, но знаете, че е важна за фотографите. Радвам се, че има отклик по нея. Аз мойто мнение си го знам, за мен е по-интересно вие на какво мнение (аргументирано или не) сте. Ако се аргументирате, прекрасно - и аз, и други ще научим нещо от вас. Ако не се аргументирате - е, какво пък - тогава поне ще ми е ясно накъде клони общественото мнение... а като гледам как тези дни някои фотографи тук се оплакват, че им крадат и публикуват снимките, даже без да ги питат, може би това се обяснява с факта, че авторското право в България не е на почит. Уважавай сам себе си, за да те уважават и другите...
|
|