Автор: jester
Дата: 11-04-05 12:04
reza,
аз имам SIGMA 18-125mm/3.5-5.6 DC и мога да ти кажа защо си заслужава пред китовия:
- по-рязък е, въпреки че не с много, но така или иначе е по;
- дава ти 70мм повече при същата светлосила;
- има вътрешно фокусиране, което означава че челната леща на се върти, което пък е незаменимо при използване на сенник или поляризационен филтър;
- цялостно по-добра и надеждна изработка. Няма луфтове и хлопания, каквито при китовия колкото щеш. Метален байонет;
- криви не повече от китовия, но има по-добре контолирани цветови аберации и всякакви други сияния и ореоли;
- върви в комплект със сенник ;
Между другото тествах през уикенда въпросната СИГМА срещу култовия EF 17-40/4L и останах доста приятно изненадан. В центъра на кадъра и при напълно отворена бленда и при затворена на 8.0 Сигмата е по-рязка от 17-40-ката, но за разлика от Канона губи рязкост доста бързо навън към краищата на кадъра, което се очаква все пак са много различни класове. При мен ужасно маже в левия край и много по-малко вдясно, което може и да означава лоша бройка. Сигмата също така има по-добър контрол върху цветовите аберации, но това също е обяснимо, като се има предвид, че тя е мислена за дигиталки, докато канона си е про-обектив за филмови тела. Е, предимствата на Сигмата пред 17-40 горе-долу свършват дотук, но все пак бях изненадан.
Ето и недостатъците на този всекидневен обектив:
- много криви в широкото на възглавница, а в самия край на кадъра дори малко разтегля;
- винетира сериозно, особено при отворени бленди;
*и двата горепосочени кусура се коригират с голяма степен на успех с един фотошопски плъгин.
- има доста шумен мотор, но пък е бързичък;
- автофокусът му много често се чуди, повтаря, подминава фокуса, после се връща. Няма го това безапелативно заковаване като при канонските стъкла. Честичко и бърка по тази причина.
Все пак това е идеален обектив за всеки ден, да имаш под ръка 7х зуум. За пейзажи, макро и екстремни скорости обаче има други обективи.
Можеш да изчакаш да си понакупят хората на запад новата СИГМА 18-200/3.5-6.3, че той е хептен пенкилер. От първото му ревю тук изглежда че не е по-лош от 18-125-цата, но не е и по-добър. У щатско е 400$ тука не знам колко ще му искат.
Сайтчето е малко на джапонски, ама ти изтегли картинките и сам можеш да си правиш изводите.
Публикацията е редактирана (11-04-05 12:06)
|
|