Автор: J0R0
Дата: 12-08-03 10:22
Деси, не знам кое те е провокирало във форума, защо не го кажеш директно. Аз лично не виждам чак толкова известни автори да си слагат снимките тук, че да ми влияят на избора и на оценките.
Хубавата снимка, според мен, няма значение как е направена. Няма фотоапарат, нито компютърна програма, които да правят нещата сами. И зад апарата и зад компютъра трябва да седи човек, а за да станат нещата такива, че да ти спре дъха, като го гледаш, тоя човек трябва добре да си разбира от работата.
В случая ти противопоставяш два различни подхода към фотографията - от една страна е репортажната фотография, която снима нещата, такива каквито са (или поне така представя нещата пред масовата публика, защото прочетох, как едни от най-известните репортажи са били манипулирани, в това число и прословутата снимка на съветски войник, как забива знамето над Райхстага в Берлин на 09.05.1945 г. е чиста измишльотина)
От друга страна е художествената фотография, която не претендира да представя нещата, такива каквито са - в нея са позволени манипулации, които доскоро се правеха с грим, изкуствено осветление, декори, филтри и специални обективи, а в последно време Фотошоп замести част от тия методи.
И единия и другия подход имат място под слънцето. Не могат да се противопоставят. Това е все едно да се спори коя музика е по-ценна, тая дето се прави в студио с се ползват компютри и всякаква техника или unplugged концертите на живо...
За мен големита музиканти се познават по това, че могат да направят перфектно нещата и без ток - само с китара, пиано, цигулка и хармоника. Любимата ми музика е акустичната.
Обаче в никой случай не бих се лишил от удоволствието да слушам Pink Floyd и не бих казал, че видиш ли - много е лесно така в студиото с компютрите...
|
|