Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотографията като изкуство
Автор: desi_vst   
Дата:   11-08-03 23:37

Видях нещо във форума, което ме провокира към въпроса...във фотографията има ли го онзи феномен който е при другите изкуствата... когато един автор стане известен и си спечели име хората харесват всичките му творби. В един момент човекът колкото и странни ( в смисъл неестетични, с претенции за модерно виждане, до колкото е възможно да се даде точно определение на естетично) снимки да е натворил всички му се възхищават.Това не обезмисля ли изкуството на фотографията? А и кое е по - важно скъпия фотоапарат, техниката или идеята в "главата" на автора.А в последно време фотообработващите програми вършат по-голямата част от работата със снимката.Тогава кое е по-ценно за изкуството- перфектна до нереалност илюстрация или реален обект, който е сниман невероятно майсторство и усет?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотографията като изкуство
Автор: boni   
Дата:   12-08-03 00:08

За мене важно е задапаратното устройство,т.е. човека и идеята ,която се е родила в главата му.Разбира се иска се талант за да можеш да пресъздадеш и да визуализираш идеята си.
Вивалди си е Вивалди ,независимо дали го слушаш на стария си касетофон или на свръх модерен аудио DVD диск.
Колкото до фотообработващите програми те са само инструмент ..И както с електрическия трион можеш да изваеш ледена скулптура на която всички да се възхищават ,така можеш и да си отрежеш пръстите на лявата ръка ...
Искам да кажа ,че ако го няма таланта фотообработващите програми нищо не могат да направят сами - най много да се роди някой страшен КИЧ за чудо и приказ и радост на масовата публика.
Колкото до реализма във фотографията..Прекаленият реализъм и сухото репортажно отразаване на реалността според мене е много далече от изкуството.Както беше казал един литературен герой "За какво ти е да слушаш за скъсаните гащи на дядо ти Генчо..."
Необичайната гледна точка,интересните цветове,загадъчната приказна атмосфера - в това е смисълът според мене - всичко друго е банална и скучна реалност.
В края на краищата хубавата снимка е като късия разказ - трябва да си велик разказвач,за да кажеш много с няколко думи.Трябва да си велик фотограф ,за да разкажеш една история само чрез един уловен миг.
И последно за известните автори.Аз съм виждал страхотни фотографии ,както и пълни недоразумения снимани от известни фотографи.Обратното също е валидно - виждал съм вълшебни снимки на съвсем неизвестни фотографи.
Понякога известните личности се възгордяват от успехите си и започват да губят представа за естетиката във фотогарфиите си .Резултата е плачевен.Аз лично не робувам на такива принципи.

Автор: GuruMMX   
Дата:   12-08-03 01:55

az lichno se draznja kato vidja kofti kachestvo snimka... njama znachenie s ideja ili bez ideja... drazni me!

Автор: J0R0   
Дата:   12-08-03 10:22

Деси, не знам кое те е провокирало във форума, защо не го кажеш директно. Аз лично не виждам чак толкова известни автори да си слагат снимките тук, че да ми влияят на избора и на оценките.
Хубавата снимка, според мен, няма значение как е направена. Няма фотоапарат, нито компютърна програма, които да правят нещата сами. И зад апарата и зад компютъра трябва да седи човек, а за да станат нещата такива, че да ти спре дъха, като го гледаш, тоя човек трябва добре да си разбира от работата.

В случая ти противопоставяш два различни подхода към фотографията - от една страна е репортажната фотография, която снима нещата, такива каквито са (или поне така представя нещата пред масовата публика, защото прочетох, как едни от най-известните репортажи са били манипулирани, в това число и прословутата снимка на съветски войник, как забива знамето над Райхстага в Берлин на 09.05.1945 г. е чиста измишльотина)
От друга страна е художествената фотография, която не претендира да представя нещата, такива каквито са - в нея са позволени манипулации, които доскоро се правеха с грим, изкуствено осветление, декори, филтри и специални обективи, а в последно време Фотошоп замести част от тия методи.

И единия и другия подход имат място под слънцето. Не могат да се противопоставят. Това е все едно да се спори коя музика е по-ценна, тая дето се прави в студио с се ползват компютри и всякаква техника или unplugged концертите на живо...
За мен големита музиканти се познават по това, че могат да направят перфектно нещата и без ток - само с китара, пиано, цигулка и хармоника. Любимата ми музика е акустичната.
Обаче в никой случай не бих се лишил от удоволствието да слушам Pink Floyd и не бих казал, че видиш ли - много е лесно така в студиото с компютрите...

Автор: veso5   
Дата:   12-08-03 15:02

За фотографията трябва да си отдаден и да търсиш вдъхновение, муза- в това остава изкуството. Конкретните измерения,течения стилове, техники и др. са само средство да изразиш изкуството.... което идва от вътре...
Важно е в крайна сметка то да въздейства на околните...

Автор: desi_vst   
Дата:   12-08-03 15:32

За да не отварям нова тема мога ли да питам знаете ли къде човек може да се обучи да работи с програми като Photoshop, CorelDRAW?С книги нищо не мога да направя освен да се цъкля с часове пред монитора...А и още нещо, като любител фотограф имам огромното желание да се занимавам по-сериозно с това, но само със снимане не е достатъчно.Трябва ли да се четат книги, да се ходи по курсове, какви и как....?

Автор: pitarfoto   
Дата:   12-08-03 16:01

за 15 часа някои от форума много бързо са си променили мнението за фотообработваштите програми. Това за програмите нетрябва само учене но и доста седене пред PC доста опити докато изучиш какво можеш да постигнеш с дадена програма и едва тогава да я приложиш към определен кадър но сама да подсилиш идеята която тя носи

първа  назад  1     всички  напред  последна