Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 еквивалент: дигитален-обикновен фотоапарат
Автор: vkamenov   
Дата:   01-04-04 12:01

Пичове с опит и в двата вида фотоапарати:

Досега снимах с апарат Екзакта ВХ 1000 ,имам и сменяем обектив 135мм.

Сега искам да премина на дигитален апарат и моля ерудираната аудитория тук да ми каже
кой е дигиталния еквивалент на този апарат , защото аз самия не мога да сравня качествата на втория вид , тъй като не съм снимал с тях.
Същевременно обаче не бих искал да слеза от коня на магаре.
Доколкото знам 24Х36 мм лента се равнявала на 6 МП. Това може ли да бъде база за сравнение?

Отговори на това съобщение
 Re: еквивалент: дигитален-обикновен фотоапарат
Автор: J0R0   
Дата:   01-04-04 12:17

Снимал съм доста и с лентов и цифров.
Не е едно и също.
Просто са различни неща.
Да се сравняват е все едно да се сравнява акустична с електрическа китара.

Изображението от лентата е по-меко, по-несъвършено, но именно това несъвършенство придава чара на изображението. При дълги експонации цветовете се променят (наричаше се ефект на Незнамкойси - специалистите ще кажат) и това прави изображението изместено към едно по-различно светоусещане от реалността :-) Цветовият баланс на цифровия понякога дразни със своята точност.

Точното възпроизвеждане на цветовете не означава цветна хармония. Няма го онова взаимоотношение, което съществува при художника и избраните от него цветове. Ансел Адамс

Тези думи, макар и казани отдавна и по повод цветната фотография, с още по-голяма сила важат за цифровата фотография.

За сметка на това изображението от цифровият апарат е много рязко и точно в цветово отношение.

Абе с две думи - не може да се говори за еквивалент между цифров и лентов апарат.

Автор: GuruMMX   
Дата:   01-04-04 12:36

vkamenov, 24x36mm ima samo nakolko modela i ako pitash za tjah, dosta golemi v biznesa kazaha che sa po blizko do srednija format ot kolkoto do 35mm aparati.

do kolkoto vijdam ne si v chas koj DSLR kak se predstavja...

Ako iskahs suvet, kaji kakvo shte snimash predimno ta da te posuvetvame ako mojem :)

mojesh da vidish njakoe drugo review primerno tuk: www.dpreview.com

[beer]

Автор: PolarBear   
Дата:   01-04-04 12:40

Мисля че JORO е абсолютно прав и все пак тук се търси малко по-друг отговор. Става дума не за еквивалентни фотоапарати, а се търси паралел по отношение на техническото равнище и възможности, с отчитане на спецификата на снимане на лента или със фотосензор.

Моят опит да отговоря частично на този изключително сложен въпрос:

Мегапикселите в никакъв случай не са критерий. То и без това всеки дава различен отговор на колко МП се равнява кадър Лайка формат...За себе си съм установил долната граница на 4 МП, макар че 3.2 - 3.3 е може би достатъчно.

Най-важни са оптиката и режимите на работа на апарата, особено ръчните. И такива работи като здравина, надеждност, удобство при работа. И тук идва големият въпрос - дали е разумно да се инвестира в цифров огледално-рефлексен апарат? Отговорът е индивидуален, според мераците и възможностите на любителя. Тъй като те са много скъпи, а и основният разход е след това за оптика. За професиналиста този въпрос, естествено, се решава по други критерии.

И така: ако ще е огледално-рефлексен, Канон 300Д е най-вероятния отговор. Ако не, оптимален за момента баланс качество/цена предлага Сони 717, бих препоръчал горещо и Канон Г3. А при желание да се инвестират по-скромни средства - Канон А80.

Това е лично мнение, което естествено не е задължително да съвпада с това на всички колеги.

Публикацията е редактирана (01-04-04 12:45)

Автор: junior   
Дата:   01-04-04 12:43

за изброените модели напълно подкрепям PolarBear...

не знам доколко се доближават до Екзакта-та..

Автор: markishky   
Дата:   01-04-04 12:43

Човека дали не пита за еквивалент на форматите - 24/36 при 135мм обектив, с каква матрица/обектив може да се замести, тъй че да има същия ъглов обхват?!

Иначе изменението на цветовете според едно френско книжле, което скоро четох, се дължало на абсорбцията на светлината достигаща до по-задните слоеве на емулсията от по-предните - в продължение на времето. Това, заедно със /май!/ загатнатия от Жоро ефект на Шварцшилд /не го произнасяйте често, че завързва езици [smile]/ прави някои интересни ефекти. До колкото помня, това беше нарушението на реципрочността (взаимозаменяемостта) скорост/бленда, която при по-дълги експозиции вече не е валидна. Впрочем, то има и филми коригирани поне отчасти от този дефект, като маи чернобелите на Кодак: 135aF, IIaF и др. които имат буквичката а в означението си /ако тези Scientific-филми още ги правят/.

Не отричам качеството на добрите цифрови апарати, но на цифровите сапунерки гледам с недоверие - снимал съм с такива и далеч не съм очарован, освен това, че пестят средства за филми и разходи по фотоателиета....

Публикацията е редактирана (01-04-04 12:58)

Дата:   01-04-04 14:01

От отговорите на многоуважаемата фотографска гилдия ми става ясно че с моите 500 долара ,с които разполагам няма да мога да се задържа на коня.
Ще трябва да прежаля огледално-рефлексния затвор...
Въпроса е сега дали не мога да слеза на нещо по-високо от магаре.
Апарата ще ми трябва за семейни и пейзажни снимки...

Дата:   01-04-04 14:06

ПП

Тази сума от 500 долара ще я похарча в САЩ...

Автор: junior   
Дата:   01-04-04 14:19

Canon Powershot G3

Дата:   01-04-04 14:39

Не познавам цените в Щатите детаилно, ако USD 500 стигнат за Г3 би било чудесно. Апаратът не е последен модел, но е може би най-доброто в тази група, за него практически не се е чуло нищо лошо досега, а това означава много.

Публикацията е редактирана (01-04-04 20:08)

Автор: borissov   
Дата:   01-04-04 19:08

vkamenov: аз на твое място бих добавил още $50 и бих си взел Минолта А1.

Автор: sagittarius   
Дата:   01-04-04 20:00

$500 стигат за G3, но ако го намериш. Имам лошото чувство, че е спрян от производство и продажба. Би трябвало парите да стигнат и за G5. Някой го критикуват, но човека, който може би най-много е снимал с него от всички във форума - msld, твърди че апарата си е добър. Аз бих му се доверил.

Дата:   01-04-04 20:32

Мисля, че стрелецът е прав. И за това, че отвъд Голямата вода Г3 е май изчезнал вид, и за това, че Г5 също е хубав апарат. Макар че аз бих предпочел Г3 пред него. А ако трябва да се добавят още пари, аз бих се напънал с още някой долар и бих взел Сони Ф 717, добра машина, надеждна, по-здрава отколкото може да се очаква (проверено на практика). Няма си "суров" формат, но за тези пари е много добре.

Автор: Ники   
Дата:   01-04-04 20:56

Sony F717 е супер, ама май също е спрян от производство, или поне по моите канали вече не идва. По магазините още го има, побързай. А наследникът 828 бил гаден, казват всички ревюта.

Автор: sagittarius   
Дата:   01-04-04 21:01

Преди малко гледах F717 във http://www.bhphotovideo.com
Беше май към 700 долара.

Автор: msld   
Дата:   01-04-04 21:49

kupi si Canon G5,niama da sajaliavash