Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 2 въпроса в една тема
Автор: didiken   
Дата:   01-03-05 13:37

Такаа, честита Баба Марта първо на всички!
Много снимки, все хубави и контрастни:)

Първия ми въпрос е по принцип!
Понеже съм лаик с фото термините и изобщо фотографията като изкуство, имам следния мащабноконцептуален въпрос:имате два еднакви модела цифрови сапунерки, един и същи производител, една и съща матрица.само че единия е 4 мпиксела, другия 5.Кое е по-доброто, защо, и в какво се изразяват предимствата!
2ри въпрос: относно матриците, веднъж бях намерил някъде материал в мрежата, но му изгубих следите:коя матрица е по-голяма 1/1'8 или 1/2'5.И по-голямата ли е по-добра?
Очаквам и благодаря на онези, които ще ми дадат ясен отговор[smile] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: 2 въпроса в една тема
Автор: ancho   
Дата:   01-03-05 13:47

Първията ти въпросняма еднозначен отговор но за втория виж това:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/Sensor_Sizes_01.htm

Автор: George89   
Дата:   01-03-05 13:50

1/2.5 e po golqmata ave 4eti
[beer] [beer]
https://photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=why2
[beer] [beer]
https://photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=why

[beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: nrk   
Дата:   01-03-05 14:00

По първият въпрос май всеки ще ти каже различно. Допреди година битуваше мнението че 4МР-та матрица твърдо е по-добра, заради по-големия физически размер на пикселите (който коствено е причина за по-малко шум, примерно). Обаче после пък наизлязоха една камара матрици от "ново поколение", "по-ново поколение", "ебаси-мамата-кво-ново поколение" и тн.
Пък от друга страна 5МР са повече от 4.
Така че към момента въпроса поставен така както си го написал (без конкретните апарати и за какво ще ги ползваш) по-скоро няма ясен отговор (или поне аз не мога да ти дам такъв).

По втория въпрос - отговорът се учи в четвърти клас, срамота е да питаш публично такова нещо без да поислиш мааалко преди това (освен ако не си в трети клас и за малко си гепил компютъра на татко, хихи).
А, и по-голямата обикновенно е по-добра (ако са от едно и също поколение).

George89 , не лъжи човека, ами вземи и ти прочети малко!

[smilie11]

[shtrak]

Дата:   01-03-05 14:11

1/2.5 ne e li pogolqma ot 1/1.8[smilie24]

Автор: nrk   
Дата:   01-03-05 14:25

Не, по-малка е.

Виж линка на ancho по-горе. Там е обяснено, че макар отношението да не показва диагонала на матрицата, все пак когато числото (което се получава след деленето) е по-голямо матрицата е по-голяма.

А 1/2,5 < 1/1,8 (това би трябвало да е очевидно но все пак пробвай с калкулатора :)

Дата:   01-03-05 14:30

vqrno ve lele a az de li si tarsq aparat s po golqma matrica kadeto da pi6e pone 1/2.5 i si vzex i takav aparat minolta z2 samo zradi tovo dali pak se ne precax i toq pat [smilie10] [smilie11] [smilie22] [smilie9]

Дата:   01-03-05 14:37

da si bqx zell hp 945 a precakal li sam se mnogo kato sam napravil tozi izbor[smilie10]

Автор: explorer   
Дата:   01-03-05 15:09

Разликата между 4 и 5 мегапиксела е минимална, питай за конкретни апарати, или даже направо отиди в някой сайт като www.steves-digicams.com и сравни снимките направени с моделите, които си си харесал.

Автор: asahi   
Дата:   01-03-05 16:17

Едва ли разликата е само в размера на матрицата. Ако разликата в появата на двата модела е над 6 месеца е грехота да няма и други подобрения - по-бърз ДСП, нова с-ма за шумоподтискане, по-бързо и/или голямо видео, аутофокус, може и други глезотийки. От друга страна повечето мегапиксели не са гаранция за по-добро изображение.

Горе-долу схванах, но.........
Автор: didiken   
Дата:   02-03-05 09:26

По първия въпрос!
Питах за качеството на картината, и затова кое е по-добре, 4 или 5 мпиксела на еднаква матрица.Именно за шума ми беше мисълта!!!!
Е, какво е вашето мнение, може ли някои от професионалистите да се искаже.Ясно ми е, че 5 мпиксела дава по-голяма снимка, но това не е от такова голямо значение за мен.И 4 стигат!Все пак съм аматьор!

А за втория говорех принципно!Ясно е че ако между моделите има 6 месеца разлика, е възможно този с по-малката матрица да даде по-добро качество!

Умишлено не споменах модели, защото ми се струва, че доста ще се отклоним от темата!

първа  назад  1     всички  напред  последна