Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За единиците и хората (по Стайнбек)
Автор: shutter   
Дата:   22-10-03 14:10

В училище единица пишеха само за подсказване, т.е за липса на знания (това си беше "слаб 2") а по-скоро за "неправомерно споделяне" на тези знания...

В нашия случай анонимността явно се оказа удобно покривало за нашего брата да избива комплекси...

Хрумна ми следното - дали не може гласуването да се обвърже със задължително пускане на мнение? Това със сигурност ще увеличи малко прозрачността и ако се вижда, че гласуват хора, които и една снимка не са качили бързо ще лъснат користните им цели! :)))

Отговори на това съобщение
 Re: За единиците и хората (по Стайнбек)
Автор: pitarfoto   
Дата:   22-10-03 15:00

според мен нее ли по разумно въобще да изчезне,отпадне,премахне оценката 1 (единица)
поне за труда че е вдигнал апарат че се е потрудил да я вкара в размер нужен за публикуване а и самото качване на саита и след всичкия "труд" бам единица е поне две за "незнание" както беше на училище а и така при високите оценки двоиката влияе по малко от 1

Автор: J0R0   
Дата:   22-10-03 15:12

Принципът е един и същ.
Дали ще е петобална, шестобална, десетобална системата - няма значение.
Винаги ще се нервиш на несправедливо поставената оценка. Винаги ще има някой с чиято оценка няма да си съгласен и ще се чувстваш ощетен.
Както и винаги ще има хора, които няма да мислят като теб.

Автор: niro   
Дата:   23-10-03 13:08

Единствения начин да се махнат е гласуването да стане като в култа - да има само положителни вотове.

Дата:   23-10-03 13:30

Да има само положителни вотове не е добра идея, защото тогава просто няма как да изразиш отрицателно мнение. А отрицателни мнения все пак съществуват.
Особено неподходяща е системата, когато става въпрос за конкурс. В такъв случай, ако има само "плюс", а няма "минус" нещата много се изкривяват.

Автор: sagittarius   
Дата:   23-10-03 14:13

Трябва да има и отрицателни вотове, но проблема е в тежестта на едните и другите. Най-болен е въпроса при добрите снимки, които постигат средно 4.75 - 5.25. За тях положителния вот 6 има много по-малка тежест от преднамерено отрицателния 1. Емммо вече писа някъде, че ти трябват 4 6-ци за да компенсират 1 1-ца.Може би ще е добре да се свие диапазона на оценките. В този случай много ще се сближат снимките в класирането и ще трябва допълнителен критерии за определяне на подреждането. Може да бъде "повече гласували" или "повече максимални оценки" ... Струва ми се, че така ще се даде предимство на позитивното мислене. Ще спечели снимката с повече положителни вотове, докато при сегашния регламент ще спечели снимката с по-малко отрицателни.

Дата:   23-10-03 14:38

Re:sagittarius
Все едно и също е, според мен. Приятелските шестици се уравновесяват със злонамерените единици.
Ако са 2 и 5 да речем - положението няма да се промени, само средният успех ще е друг. Ще се измести, но принципът няма да се промени.
Пък и няма как да правим новости точно сега преди финала.

Автор: emmmo   
Дата:   23-10-03 14:56

Sagittarius е прав - сега печелят снимките с по-малко отрицателни вотове, а не тези с повече положителни. Това поощрява "мъртвите души" не просто да пишат добри оценки на приятелите си или сами на себе си, ами и да гласуват с ниски оценки за хубавите снимки, които са конкурентни. Това е печелившата стратегия, но за жалост тя е изключително порочна и отблъскваща. Трябва да се намери начин да се преодолее това положение преди на сайта да му е излязло лошо име.

Дата:   23-10-03 15:05

Ами Емо, ако оставим само 6 и 5 като оценки пак ще е така. Средният успех на снимката ще е 5.8888888888, ама тогава разликата между нея и 5.89 ще е колкото е сега между 3 и 5.

Автор: Laf   
Дата:   23-10-03 15:08

Анонимното гласуване предразполага към такива измислени единици и шестици. Когато знаеш, че оценката, която си дал ще бъде видяна от всички гласуваш по-отговорно. А това прави и оценяването по-прозрачно. Пак ще има измислени единици и двойки, но ще се вижда кой ги е дал, а това за оправдаването на оценката с коментар няма да реши проблема, но може да помогне малко.

Дата:   23-10-03 15:15

И за да бъда още по-точен, ще кажа, че проблемът не е в средния успех на една снимка, ами в различните виждания за фотографията.

Човек който снима абстракции да речем не може да понесе това, че някакви насекоми имат по-висок рейтинг от неговите снимки.
Същевременно някой фен на макрото не може да понесе, че някаква абстрактна мърлявина може да събере повече точки от неговото кристално чисто изображение...
Това е то проблема.
А не дали спорът ще се води в полето на рейтинга 2-5 или в полето 5.8888-5.899999

Автор: emmmo   
Дата:   23-10-03 15:46

Различните виждания във фотографията не нанасят такива щети. Още повече, че много от клубарите, които изповядват крайни виждания, си ги защитават. Например Лукчето и Никончо. Думата ми е за злонамереното оценяване, неподплатено с нищо друго, освен с простотия. Ти си прав, че няма смисъл да се премахват единиците. Не това искам и аз. Шестобалната система е удобна и логична за нас. Въпросът е по-глобален. Или да се усложни резултата от гласуването чрез разни коефиценти, както предложи Асахи, или съвсем да се промени начина на гласуване, да се положи на принципно друга основа. И аз не знам. Знам само, че в момента системата е лесно уязвима от простотии от всякакъв род.

Дата:   23-10-03 16:22

Абе то най-големия проблем идва от това, че всеки може да регистрира "мъртви души", чрез които дори при не-анонимно гласуване може да пише единици на когото си поиска. Аз преди време си мислех дали не може регистрацията да става чрез някакъв документ, или да се въведе дори минимална парична такса, която евентуално да отиде в награден фонд ... Обаче по този начин ще намалеят и действителните потребители, а това е в разрез с целите на сайта.

mislia che edin mail-confirmation ...
Автор: opeldjia   
Дата:   23-10-03 16:53

... niama da e izlishen.
vse pak edno e da registrirash 10 usera na edin site s 5 clickania na mishtkata, a syvsem drugo e da minesh prez 1-2 mail-confirmation-a koito primerno ti se baviat za po 2-3h ... verno e che free-mail-serveri bol, ama vse pak si e razpravia !

Публикацията е редактирана (23-10-03 16:53)

Дата:   23-10-03 17:08

Има такова от самото начало.
Трябва да имаш реален майл, на който получаваш писмо и трябва да дадеш потвърждение.

hmmm ...
Автор: opeldjia   
Дата:   24-10-03 09:39

.. iavno sym zabravil

Автор: PolarBear   
Дата:   24-10-03 10:16

Напълно прав е JORO, че системата е логична и със стесняване или разширяване на диапазона на оценките нищо не се променя.

Напълно прав е и emmmo, че е много уязвима за простотията.

Различията в общото възприемане на жанровете действа слабо и до време. В края на краищата истинските любители на фотографията оценяват най-често нещата, които разбират и чувстват близки. И оставят другите на страна.

Единственото, което може и трябва да се направи, е по-скоро да се покажат единичните оценки. По несложен и очевиден начин. Така поне всеки ще види злонамерените единици и двойки. И посредствената оценка няма да подвежда хора с по-малък опит във фотографията.

За това вече администраторите изразиха съгласието си. Дано да имат възможност да го направят по-скоро.

Автор: r_popov   
Дата:   24-10-03 11:12

И Жоро и Емо и PolarBear са прави [smile], разбира се. Сега борбата е в диапазона 1.00-6.00, ако се стесни скалата на оценките /напр. само 5 и 6/ борбата ще се пренесе в диапазона 5.00-6.00, но тогава 5.00 ще е равносилно на 1.00. От друга страна всеки слага оценка според субективни критерии.
Новото което искам да споделя с Вас е: аз например не харесвам макро. Поради тази причина тази категория почти не я преглеждам, не съм коментирал нито една снимка и не слагам оценки. Това е вариант на коректно поведение спрямо авторите на макро. Т.е. една макро-снимка се състезава с друга и това е логично.
Затова предлагам в края на месеца да се обявяват не както досега 6 снимки с най-висок рейтинг а 8, колкото са галериите - т.е. по една снимка с най-висок рейтинг в съответната галерия.
Чао и успех.

Дата:   24-10-03 11:26

Хубаво, ама галериите ще се разрастват, пък ние сме преценили, че 6 месечни награди са във възможнастите ни.
....
И айде стига вече с тия оценки, дайте да сложим край на темата.
Съсредоточете се върху снимането и правенето на добра фотография.
Това не остава незабелязано.
Хората виждат кое е хубаво и кое е лошо.
Ето идва изложба - мислете как по-добре да се представите, как по-добре да си изкопирате снимките. Ще я видят много хора.
Това според мен е много по-важно, отколкото кой на кого каква оценка писал и къде му е снимката в рейтинга.

Автор: nikonf100   
Дата:   26-10-03 16:17

tctctc e ne znaeh che sym ot horata izpowqdashti krajni wijdaniq[smilie7] no shtom taka mislish taka da byde [smilie6]
az naprimer sym chowek s fotografsko obrazowanie i s dosta izslushani lekcii za kompoziciq i tehnika na snimane i moje bi za towa imam po-zakostenql kriterij za ocenqwaneto na snimki no za wsqka ocenka sym imal osnowatelno mnenie i sym gotow da go diskutiram werno che sym napraskal dosta 1 ci no kojto si e zaslujil si e poluchil i 5 cata a ako az trygna da opishtqwam otyrlyka za towa che sa mi tresnali 1 ca mi se wijda dosta samowlubeno ot moq strana [smilie8]
specialno za emo shte spomena che w sweta za konkursna snimka ima jurirane ot izbrano juri kato po tozi nachin se spirat manipulaciite s myrtwite dushi a otgowornosta se poema ot jurito za dobro ili za zlo
i az ne sym shtastliw ot fakta che na poslednata fotowak se padna juri ot fotografi sys podchertano socialno orientirana fotografiq i zatowa na pyrwo mqsto imame "shediowyr" ama kakwo da se prawi [smilie11] piem po edna studena [beer] i karame natatyk

Автор: valentinrussanov   
Дата:   26-10-03 17:46

Предполагам 4е знаете - в някои 4ужди саитове е необходимо да ка4и6 определен брои фотграфии/например 10/ за да има6 право да гласува6,а само с едната регистрация може6 да си разглежда6 и да си пи6е6 коментари[smilie7]

Автор: boni   
Дата:   26-10-03 18:55

Трябва да пораснем още малко за да можем да си позволим да правим като големите батковци[smilie5]

Автор: Brummaker   
Дата:   26-10-03 18:57

Да,това с качването на определен брой снимки изглежда логично и спорд мен ще ограничи много от отрицателните прояви тук! [smilie24]

Автор: danikey   
Дата:   27-10-03 08:06

Tva za registriraneto na martvi dushi veche go predlozih kak da stane oshte v minaloto obsazdane ...
ako niakoi vaobshte e poglednal ...
kakto i tova s koeto zapochna i tova za varzvaneto na mnenie s nick i ocenka ...
prosto tribva da se slediat IP-tata taka shte se namali broikata na registracii
zashtoto vse pak da smeniash PC-ta za vsiaka nova registracia dosta shte zatrudni horata ...
kakto i da se zabraniat polzvaneto na anonimni -free poshti kato yahoo hotmail i razni takiva...

Дата:   27-10-03 09:22

Абе, danikey, не ти ли е известно, че в малките градове си правят някакви вътрешни мрежи за абонатите (да ме извинят професионалистите, ако се изразявам грешно), а за света цялото "село" е с еднакви IP-та? От друга страна, аз всеки път като се connect-вам съм с различно IP. И последно, ако имах твърдо IP, както скоро ще стане, означава ли това, че баща ми, който ползва същия компютър у нас, няма право да пуска снимки и да гласува в сайта?
Изобщо такава джунгла е с IP-тата, че там абсолютно нищо не може да се контролира.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна