Автор: inmitev
Дата: 26-03-04 11:19
assens: Според мен на тази тема все още има спор. А и нещата в този сайт са тенденциозно представени.
Още в началната графика, където се дават "дефиниции", се допуска грешка в порядъка. Според рисунката на един троен фотодетектор от Фовеона отговаря един ЕДИНИЧЕН фотодетектор от стандартната матрица. А това не е така - един пиксел на снимката при Фовеона се формира от един (трислоен) детектор, докато при другите матрици един пиксел идва от ЧЕТИРИ детектора. Ако се смята по този начин (на фотодетектори за всеки цвят поотделно), то тогава - да, Сигмата е с 10 Мегапиксела (или фотодетектори, не споря за дефиницията), но пък 6-мегапикселния Canon е с 24 милиона фотодетектора!
Предимството на Фовеона не е в броя фотодетектори, на което набляга пазарната им стратегия. Разликата в качеството идва от това, че детектора за всеки отделен цвят заема площ, която при масовата технология се заема от четири отделни детектора, без да смятаме и междудетекторните пространства.
Не съм специалист, за да оспорвам терминологията, но за мен Сигмата си е с 3 мегапиксела. С далеч по-добро качество от традиционните 3 мегапиксела, но са си три.
С това не искам да засягам производителите или потребителите на Сигмите. Технологията е чудесна, само трябва още малко да се доразвие.
А най-важното е, че броя пиксели изобщо не е от значение. Прочетете тук и ще разберете какво имам предвид.
Редакция: Човек като не знае нещо, по-добре да си замълчи. Ама като си мисли, че го знае, пълни форумите с простотии. Та и аз така! Моля знаещите да ме извинят, сега прохождам в цифровата фотография и са ми бая сбъркани понятията. Добре поне, че junior се обади навреме, та ме накара да се зачета по темата...
Ако пак ме хванете в издънка, критиките са добре дошли!
Публикацията е редактирана (26-03-04 13:21)
|
|