Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Още едно интересно сравнение - Sigma SD9 и лента
Автор: J0R0   
Дата:   22-03-04 18:42

Ето още един интeресен тест:
Първият кадър е правен с 50 мм обектив, на Фуджи Суперия 100.
Вторият е със Сигма СД 9, също 50 мм обектив (имайте предвид кроп фактора).
Двете снимки нарочно са обезцветени, за да няма спорове в излишна посока - това тук малко жълтее, а онова там малко розовее...
Идеята е да се види как са като резолюция и предаване на полутонове.
Другото човек може да си го нагласи допълнително.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/agsm6545.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-lenta-l.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/qjha0147.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-sigma-l.jpg

На който му е интересно може да изтегли целите файлове от тук:
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-sigma.jpg

http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-lenta.jpg

По около 2 МБ са.

Отговори на това съобщение
 E?
Автор: assens   
Дата:   22-03-04 18:44

Какво е заключението ти?

Как е сканиран кадъра от лентата?

Re: Още едно интересно сравнение - Sigma SD9 и лента
Автор: J0R0   
Дата:   22-03-04 18:45

Сканирах си го на моя скенер
Nikon Coolscan II
разделителна способност 2700 DPI

Жорко, Жорко...
Автор: GenaDP   
Дата:   22-03-04 20:41

Още ли не си се научил да използваш ръчния режим? Не видиш ли, че двата кадъра са експонирани различно? Или поради друга причина снега на 2-рата е тъмно-сив? После - защо си снимал от едно и също място? Именно поради споменатия кроп фактор, трябваше да си мръднеш задника малко напред, като снимаш с лентата - за да хванеш същия отрязък от пейзажа...

Всъщност, за тест на резолюцията се ползват специално направени схеми с различни по дебелина линии. Това с клончетата си е дивотия.

Автор: boni   
Дата:   22-03-04 21:16

Трябваше да си го мръднеш, да.
Не се снима от едно и също разстояние.

Автор: Krassy   
Дата:   26-03-04 09:55

JORO, изображението на SIGMA-та рескалирано ли е?
Доколкото знам това е 'реално' 3 mgpx апарат...

Бе, Жоре, бе !
Автор: borovinka   
Дата:   26-03-04 10:02

Дай го това чудо в студиото, да го понапънем в контролирани условия .

Дата:   26-03-04 10:07

Krassy,

Какво наричаш ти 'пиксел'? Незнам колко пиксела е Сигмана, но знам, че матрицата и има 10+ мега-фотодетектора.

300Д има 6+ мега-фотодетектора.

В крайна сметка, всеки може да си направи снимката чрез интерполация, в колкото си иска пиксела.

Ако искаш да научиш нещо повече, прочети тук.

Автор: junior   
Дата:   26-03-04 10:19

Асене, краси е прав.
Сигмата снима 3 мегапиксела (вее малко повече де), но има 10 милиона и нещо фото-детектора, подредени на три слоя. Благодарение на Foveon технологията качеството, на изображенията е много по-добро от 3мп апарат. Реално навсякъде (а и тук) го сравняват с 6 мп огледално рефлексни на Canon.
Друг е въпросът, че поради многото информация натрупана за всеки пиксел изображение, снимките от сигмата са подходящи за upsize.
Виж тук:
http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/

и тук

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/page20.asp

Дата:   26-03-04 10:35

Junior

Мартицата няма пиксели, а има фотодетектори.

поледни линка в предния ми постинг за да прочетеш определението на понятията :)

... " a notation such as "10.2 MP (3.4 MP Red + 3.4 MP Green + 3.4 MP Blue)" is appropriate."

поздрави

Публикацията е редактирана (26-03-04 11:04)

Re: Бе, Жоре, бе !
Дата:   26-03-04 10:37

Ми да домъкна мойта? Адрес на студиото?

Автор: asahi   
Дата:   26-03-04 10:47

Тъй, тъй, Жоро, мръдни си задника.

Дата:   26-03-04 10:52

Асенееееее, защо се правиш на по-светец от папата.. Виж каво пиша аз ( и а погледни от къде съм го прочел)[smile] :

"Сигмата снима 3 мегапиксела (вее малко повече де), но има 10 милиона и нещо фото-детектора, подредени на три слоя"

Значи:
снима=>снимка
фотодетектор=>матрица

Автор: inmitev   
Дата:   26-03-04 11:19

assens: Според мен на тази тема все още има спор. А и нещата в този сайт са тенденциозно представени.
Още в началната графика, където се дават "дефиниции", се допуска грешка в порядъка. Според рисунката на един троен фотодетектор от Фовеона отговаря един ЕДИНИЧЕН фотодетектор от стандартната матрица. А това не е така - един пиксел на снимката при Фовеона се формира от един (трислоен) детектор, докато при другите матрици един пиксел идва от ЧЕТИРИ детектора. Ако се смята по този начин (на фотодетектори за всеки цвят поотделно), то тогава - да, Сигмата е с 10 Мегапиксела (или фотодетектори, не споря за дефиницията), но пък 6-мегапикселния Canon е с 24 милиона фотодетектора!
Предимството на Фовеона не е в броя фотодетектори, на което набляга пазарната им стратегия. Разликата в качеството идва от това, че детектора за всеки отделен цвят заема площ, която при масовата технология се заема от четири отделни детектора, без да смятаме и междудетекторните пространства.
Не съм специалист, за да оспорвам терминологията, но за мен Сигмата си е с 3 мегапиксела. С далеч по-добро качество от традиционните 3 мегапиксела, но са си три.
С това не искам да засягам производителите или потребителите на Сигмите. Технологията е чудесна, само трябва още малко да се доразвие.
А най-важното е, че броя пиксели изобщо не е от значение. Прочетете тук и ще разберете какво имам предвид.

Редакция: Човек като не знае нещо, по-добре да си замълчи. Ама като си мисли, че го знае, пълни форумите с простотии. Та и аз така! Моля знаещите да ме извинят, сега прохождам в цифровата фотография и са ми бая сбъркани понятията. Добре поне, че junior се обади навреме, та ме накара да се зачета по темата...
Ако пак ме хванете в издънка, критиките са добре дошли!

Публикацията е редактирана (26-03-04 13:21)

Автор: Krassy   
Дата:   26-03-04 11:24

... та JORO е resize-нал pic-а на 200%, SIGMA-та не е 10 mgpx, а 3.
Поради характера на матрицата изображението е почти перфектно, но поради 'ниската' резолюция наклонените линии излизат назъбени, ж една картина с много държета изображението ще 'ври', затова е почти задължително да се resize, иначе дразни.
Но от друга страна гладките участъци са перфектни. Защо не правят по големи матрици по тази технология? Чуваха се слухове че се получават проблеми при изработката, паразитни отражения и т.н. Все пак тожа са 3 скенера един в/у друг. А ДОРИ да е скъпо, щеше да присъства в ПРО категорията... но уви, не е разпространена толкова.
Просто си разсъждавам...

FinePix S602 (Pro) Zoom
Автор: kiro1455   
Дата:   26-03-04 11:27

Моля, мнения за този апарат

Автор: asahi   
Дата:   26-03-04 11:29

Абе вие какво сте се разброили по пикселите на матриците? Да не би да ги виждате? Гледайте изходните файлове - в тях е цялата информация. Сравнявайте 2, 3, 5, 6, 10 мегапикселни файлове и върху тях разсъждавайте. На кой му дреме колко и какви фоторецептора има щом получава читав 10 мегапикселен файл, а не някаква размазана интерполация?

Абе гълъбе...
Дата:   26-03-04 11:36

...де го видя туй читавото изображение?

Имаше преди време снимки от Сигмата, и в едноа от тях - по-големчък участък небе. Не видя ли на кво прилича? Мязаше на петниста хиена, преболедувала шарка...

Мега фото детектора
Дата:   26-03-04 11:57

Ето тук вече съвсем се обърка.
Я вземи помисли малко преди да пишеш.
Колко милиона фотодетектора има матрицата на Foveon и колко милиона фотодетектора има матрицата на Canon 300D например.

Мисля, че спор за понятиоето "фотодетектор" не съществува, и на всеки му е ясно за какво става дума - силиконов фотодиод.

Дата:   26-03-04 11:57

Митев, не си прав за всичко.
При стандартните матрици НЯМА такова нещо, че един пиксел се образува от 4 детектора. НАПРОТИВ - 1 детектор, дава информация за 1 пиксел. детекторите са разположени шахматообразно, като на всеки 4ри детектора един е за синьо, един е за червено и два за зелено. Информацията за другите цветове на пикселите се ИНТЕРПОЛИРА на базата на съседните. Тук е предимството на Фовеона - няма интерполация (първата подобна матрица с масово приложение)..

Foveon Noise
Дата:   26-03-04 12:06

Гена,

коя матрица, респективно цифрова камера, няма шум?

Foveon технологията предполага по-голям шум, от колкото при bayer pattern сензорите. Това е очевидно, ако познаваш принципа на действие на Foveon матрицата.

Въпросът който се дискутира не е колко е шумна матрицата, а колко фотодетектора има, и какви изображения се получават, по отношение на техния брой на пиксели (на изображенията, не на матрицата).

По въпроса за шума при Foveon матриците, ето някой интересни статии:

Оценка шумовой характеристики матрицы Foveon X3 против традиционных мозаичных матриц

Noise reduction in Foveon Images

NOISE ON FOVEON SENSOR

Абе пич...
Дата:   26-03-04 12:16

...дреме ми на оная работа (сещай се коя) колко пиксела има матрицата на апарата, и що и е такъв шума, а не инакъв...

Мен машинката ми требе да прая снимки, не да и броя сензорите. И като така, казвам, че Сигмата е сговнена отвсякъде - няма JPEG, има шум на корем и т.н., с други думи - не ми е удобна за работа.

Re: Абе пич...
Дата:   26-03-04 12:20

Ми така е, прав си, не споря за това.
На мен сигмата ми трябва да си я троша в главата :)) и за това ми върши чудесна работа - тежи 2 килограма почти ...

въпросът е че, някой факти се интрепретират от различни хора, както им падне :) мен това не ме бърка.

Айде, бъди здрав, и не се заяждай със всички по форума, че това си е проява на лош вкус..

Що бре?
Дата:   26-03-04 12:23

...аз се заяждам избирателно...

А за трошене на тикви - да беше се обадил, щях да ти предложа много по-евтини решения. Например - стара гиричка, тухла-четворка, тротоарна плочка и т.н.

Ай въри да четеш за наследника на твойта Сигма:
http://www.dpreview.com/news/0403/04031901sigmasd10review.asp

Re: Мега фото детектора
Автор: zyl_oiliuff   
Дата:   26-03-04 13:44

силикон в бомбите на кака ти памела...
в електрониката е силиции

първа  назад  1     всички  напред  последна