Автор: photoforce
Дата: 26-02-05 14:36
Кнутанозавър - Изгубеният свят
И така. Бих желал да разясня някой неща за казаното по темата и да кажа нещо и аз. Ще започна обаче с ясната препратка на Кунтанозавър към четири мои снимки, които според него не са за тази категория. Можете сами да видите пуснатите от него линкове, за да направите справка за себеси (моля да не се слагат коментари и да не се гласува само, защото човека ми е направил погрешна реклама).
Първата снимка се казва София-център. Тя показва замърсяването в София ( в частност ), както и във много други градове, ако човек погледне на длан съответното място от високо.
Втората показва високи електрически стълбове, разрязващи природата и напълно нарушаващи нормалната среда, застрашаващи в малък процент жиовта на различни природни видове, предизвикващи потенциална опасност от пожари и така нататък, но с две думи - показва баланс между природата и технологичните продукти на човешката раса.
Третата показана снимка показва полу-токсичен отвод за отпадъчни води от тежката метална промишленост на кремиковци с едно единствено дърво наоколо.
Четвъртата визира гара Волуяк и прилежащата и промишленост, разположени само на няколко километра от последното населено място към западна София - Кв. Обеля.
Или иначе казано, точно, както и още някой спомена, в тази категория никой не трябва да търси само заводи. Лесно е да се усети кое идва тук, от обърнатата цистерна със сярна киселина, през изгнилите автомобилни гуми в тресавището на някой канал до язовирна стена, в основата на която плуват пластмасови отпадъци. От портрет на човек, работещ в тежката промишленост, очевидно лишен от дългогодишния труд на мястото си, през врабчето със счупено краче до препълнено кошче за боклук... всичко това може идеално да бъде тук, нали?
Определено не предлагам да се махне категорията. Но вижте сами - разгледайте първия месец от съществуването и, по рейтинг или не ( май само по рейтинг може, не съм сигурен ) - и сами сравнете нещата, които са били пускани със това, което виждаме сега. По онова време категорията бе именувана Екология.
И наистина, да разгледаме преимуществата на възможните имена, Околна среда, Екология или трето, различно от тези име.
Околна среда наистина може да бъде всичко. И, ако това име е правилно ( тоест, не е грешно, с него може да се опише идеята ), то то не е точно, защото с него могат да се опишат и други неща - а едно име трябва да е недвусмислено, подтиквайки хората да пуснат снимките си именно там. Иначе защо, например, да не пуснеш Заснежени пейки в парка точно в Околна среда - не са за природа, или пейзаж, или одисей, примерно биха били идеални във Всекидневие, или Всичко останало - но тези две категории често се приемат като "другото", а човекът иска да публикува в по-тематична категория - ами пейките са Околна среда, или поне са поставени в нея. Околна среда може да бъде всеки природен кадър, защото в това име никъде не се упоменава, че съответната Околна среда трябва да бъде наранена или замърсена. Ето защо това име със сигурност не е практично.
Екология. Много коментари се изписаха за това име, показвайки и доказвайки чрез научни препратки защо то не е правилно. Но вероятно хората, които така дръзко го отхвърляха, повече искаха да изтъкнат себе си като знаещи - чудесно, защото наистина знаят. А аз не. И повечето хора - не. Не точно на тази тема. И затях, както и за мен, Екология означава "опазване на околна среда", а това значи да пускаме заводи и цистерни в този раздел. Все пак едва ли човекът с пейките и парка от горния пример, би желал белоснежната му снимка да се мъдри в категория, наречена Екология.
И така, името трябва да има прости характеристики - да е кратко, за да се побере логично в менюто на сайта, да е кратко и за да се възприема по-лесно и за всеки човек да показва идеята на категорията. Защото, ако Екология не означава замърсяване, нима Околна среда по някакъв начин описва това явление ? То Може да го опише, но не дава препратка еднозначно - а това е важно за името на категорията. В историята ще намерим много имена, които не са научно точни, обаче изпълняват ролята си - това е нещо като "реклама" - ела и пусни тук снимката си - и, ако тази реклама е неточна, тя води до размити резултати.
Ето защо не казвам, че трябва да е Екология, макар много да ми харесва този вариант, но дори Замърсяване на околната среда или за краткост, Замърсяване ще бъде по-добър вариант от настоящия и ще филтрира по логичен път снимките с природни пейзажи показващи идилия и чистота.
Благодаря Ви.
|
|