Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Color Management
Автор: assens   
Дата:   23-03-04 00:11

Здравейте,

след като копирах някой от снимките, които направих със Сигмата, останах доста разочарован. Явно допускам някъде сериозна грешка. Цветовете на снимките не са естествени, някой снимки синеят, други жълтеят. В общия случай нямат нищо общо, с това което излиза на монитора ми.

Ако имате опит с управлението на цветовете, цветовите профили и т.н. ще съм ви много благодарен ако го споделите с мен. Надявам се ще бъде полезно и за другите участници във форума.

Първият въпрос, който възниква е как да калибрирам монитора, и дали това което съм направил е правилно.

Какъв color profile трябва да асоциирам с монитора?

После, в какъв color space да записвам снимките, които получавам при конвертирането от RAW в JPG/TIFF.

После в PhotoShop - какъв working color profile трябва да използвам?

И накрая, копирните машини как работят? те използват ли color management?

Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете, или посочите къде може да прочета повечко по тази тема.

За начало: мониторът ми е Sony Multiscan G500 - 21" trinitron. В менюто с настройките на монитора мога да избера колко Келвина да бъде бялата точка от 5000 до 9300 и нагоре. Освен това, мога да избера sRGB. При sRGB пише, че трябва да сетна контраст 88 и светлина 29. В момента мониторът ми е настроен така - sRGB color, Brigthnes 29, Contrast 88.

В Control Panela - Display Properties - Advanced - Color Management има следното:
Monitor: Sony CPD-G500
Defaul Monitor profile: sRGB Color Space
Color Profiles currently associated with this device: sRGB Color space profile.

Предполагам, че така правилно съм настроил монитора и Windows XP? Или не? Трябва ли да използвам Adobe Gama за да настроя профила?

Когато конвертирам снимките от RAW какъв color profile да използвам? SPP - може да запише снимките в Adobe RGB, ColorMatch RGB, sRGB ?

После ще пирам и за PhotoShop-a....

предварително благодаря.
А.

Отговори на това съобщение
 Re: Color Space FAQ [link]
Дата:   23-03-04 00:13

Ако някой има нерви да чете...
Color Space FAQ

Re: Color Management
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-03-04 09:49

assens , защо не направиш нещо по-просто. Снимаи с апарата външни снимки в JPG /TIF(имаше ли този апарат..), с хора и без хора, в ден като днешния на автоматична настроика на бялото. Снимаи и няколко в интериор, с хубава външна светкавица например. Дай да ти ги откопират в добра лаборатория, без да им правиш каквото и да е /или даи 2 варианта, единия с авто-нива/цветове на шопа/. Ако резултатите не те удовлетворяват, разкарвай апарата.
Гледал съм малко снимки от Сигма по форумите, но ми направи впечатление, цветния дисбаланс при тях. Разбира се, това е съвсем бегло наблюдение, но не ми се вярва повечето снимащи да си играят с цветовете.
Ако си доволен от резултатите, тогава...вторият въпрос ще е "как да калибрираш монитора си" и т.н.

Автор: pitarfoto   
Дата:   23-03-04 10:58

"Трябва ли да използвам Adobe Gama за да настроя

профила? "ДА ТРЯБВА .Просто следвай стъпките и

всичко трябва да е ОК . И още един съвет помоли

тея които ти копират снимките да ти запишат един

тестов файл с който настройват машината и да ти

изкопират от него и едно на хартия но БЕЗ НИКАКВИ

КОРЕКЦИИ от там вкарваш файла в шопа на твоя ком.

и сравняваш тогава виждаш каква евентоална разлика

може да има между теб и минилаба. С малки

предполагам корекции на Adobe Gama ги изравняваш

и от там на татък това което виждаш така трябва да

излиза на хартия но тез техни корекции . така се

получи при мен докато не им избягаха настроиките

на минилаба. но вече си сигурен че "повредата нее

в вашия телевизор" Успех.
[beer]

Sigma & Color Spaces
Дата:   23-03-04 11:14

Здравей,

Сигмата снима само в RAW формат. После на компютъра снимките се конвертират в JPG или TIF със софтуера на Foveon - Sigma Photo Pro. Когато снимките се записват в JPG или TIF трябва да се избере Color Space - sRGB, AppleRGB, AdobeRGB, ColorMatch RG. Sigma Photo Pro не използва color profile-a на монитора когато показва RAW снимките на ектрана. Т.е. ако правиш някакви промени в цветовете в PhotoPro май, не е много ясно какво правиш докато не запишеш в JPG/TIF и не отвориш снимката с PhotoShop, където си избрал working profile. И разбира се ако си настроил монитора както трябва... Та за това питам. Какви са стъпките една по една, така че да не допускам грешка някъде още в самото начало..

В твойто преложение има резон - снимам си всичко на аuto WB, и auto adjustments в PhotoPro. ок, но пак остава въпроса в какъв color space да запиша JPG/TIF-а, който ще занеса за копиране? Освен това имам и ICC профил точно за моя апарат Sigma SD9.

Автор: asahi   
Дата:   23-03-04 12:14

1. `ба си тъпата Сигма - само в RAW снима.
2. Работи в sRGB, на 6500K, настрой монитора с Адобе Гамма и си запомни профила. За тип на фосфора дай Тринитрон. Чети внимателно инструкциите и ги изпълнявай точно.
3. Във ФотоШоп работи в sRGB.
4. Копирните машини имат color managment, който има два раздела - линеаризиране и външни профили за емулация. Линеаризирането (самокалибриране) трябва да си го правят всеки ден операторите. Направи си test-chart или използвай готов за да ти го отпечатат без никакви емулации, после го сравни с изображението на монитора. Ако забелязваш разлики се налага по-сериозен CM. Най-просто, но не много правилно е с Адобе Гама да изравниш до колкото можеш цветовете и да си запишеш получения профил. С него можеш да работиш снимки само за тази машина. По-вярно и професионално е да извикаш някой да ти направи цветни профили за монитора и към машината. Струва пари, разбира се.
Бе, с две думи, покрай тая сигма доста ще задобрееш.

Thanks
Дата:   23-03-04 13:12

Да, мерси за изчерпателния отговор..
Имаш ли под ръка цветови тест чарт? Или от къде да си смъкна?

Дгурото нещо - мониторът мога да му избера 6500к или sRBG - двете са независими... в момента съм го сложил на sRGB и в Windows XP- съм избрал sRGB color space - не съм правил настройки с Adobe Gamma.

това което ме съветваш е да го настроя на 6500к и после с Adobe Gamma да си направя друг профил нали?

Дата:   23-03-04 13:26

Дай си мейла, утре ще ти пратя тест чарт.
6500К слагай навсякъде, където може да се слага. От менюто на монитора избирай sRGB.

email
Дата:   23-03-04 13:47

Уфф

не ни работи емайла днес :) (Thanks to БТК!)

може ли да го качиш някъде чарта, аз ще си го дръпна?

Публикацията е редактирана (23-03-04 14:16)

Дата:   23-03-04 16:47

Цъ, не мога. Давай мейл.

Дата:   23-03-04 17:49

прати го сега, работи вече: assen skalasoft.com

Публикацията е редактирана (23-03-04 18:06)

Дата:   23-03-04 18:03

Дърпай

за цветните чартове
Дата:   23-03-04 19:47

Сега, като отворя цветните чартове с PhotoShopa - те нямат указан Color Profile.

Следват два въпроса, извинявай ако са тъпи:
1. Дали да Assign-a color profile на чарта - когато го гледам, за да го сравня с отпечатания от машината?
2. Този TIF така ли да го дам за отпечатване, или преди това да му assign-a някой профил?

първа  назад  1     всички  напред  последна