Автор: assens
Дата: 23-03-04 00:11
Здравейте,
след като копирах някой от снимките, които направих със Сигмата, останах доста разочарован. Явно допускам някъде сериозна грешка. Цветовете на снимките не са естествени, някой снимки синеят, други жълтеят. В общия случай нямат нищо общо, с това което излиза на монитора ми.
Ако имате опит с управлението на цветовете, цветовите профили и т.н. ще съм ви много благодарен ако го споделите с мен. Надявам се ще бъде полезно и за другите участници във форума.
Първият въпрос, който възниква е как да калибрирам монитора, и дали това което съм направил е правилно.
Какъв color profile трябва да асоциирам с монитора?
После, в какъв color space да записвам снимките, които получавам при конвертирането от RAW в JPG/TIFF.
После в PhotoShop - какъв working color profile трябва да използвам?
И накрая, копирните машини как работят? те използват ли color management?
Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете, или посочите къде може да прочета повечко по тази тема.
За начало: мониторът ми е Sony Multiscan G500 - 21" trinitron. В менюто с настройките на монитора мога да избера колко Келвина да бъде бялата точка от 5000 до 9300 и нагоре. Освен това, мога да избера sRGB. При sRGB пише, че трябва да сетна контраст 88 и светлина 29. В момента мониторът ми е настроен така - sRGB color, Brigthnes 29, Contrast 88.
В Control Panela - Display Properties - Advanced - Color Management има следното:
Monitor: Sony CPD-G500
Defaul Monitor profile: sRGB Color Space
Color Profiles currently associated with this device: sRGB Color space profile.
Предполагам, че така правилно съм настроил монитора и Windows XP? Или не? Трябва ли да използвам Adobe Gama за да настроя профила?
Когато конвертирам снимките от RAW какъв color profile да използвам? SPP - може да запише снимките в Adobe RGB, ColorMatch RGB, sRGB ?
После ще пирам и за PhotoShop-a....
предварително благодаря.
А.
|
|